Hazamentek a négyes ikrek

2016. december 19. - 17:05 Hétfőn hazatérhettek a négyes ikrek, akik pontosan szenteste lesznek egy hónaposak. A szülők indulás előtt megmutatták a csöppségeket, és köszönetet mondtak a Debreceni Egyetem szakembereinek.

- Születésük óta a babák összesen közel négy kilogrammal gyarapodtak. A súlyuk most 2470 és 2800 gramm közt van, megkapták a védőoltásokat, egészségesek, így nyugodt szívvel engedjük őket haza – tájékoztatott Balla György, a Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója.

A professzor hozzátette: a kisbabáknak csak a születésük utáni első napot kellett inkubátorban tölteniük, rövid ideig volt légzéstámogatásra szükségük. Az elmúlt hetekben a gondos törődésnek és az anyatejes táplálásnak köszönhetően gyorsan fejlődtek.

A szülők nagyon boldogok, hogy végre hazavihetik gyermekeiket, akik november 24-én, a várandósság 34. hetében császármetszéssel jöttek a világra a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

A Boda házaspár, István és Beáta a hazaindulás előtti rögtönzött tájékoztatón elmondták: Jázmin és Flóra nemcsak külsőleg, hanem természetükben is nagyon hasonlítanak. Mozgékonyabbak, élénkebbek testvéreiknél, a nyugodtabb Boglárkánál és Istvánnál. Búcsúzáskor köszönetet mondtak a Gyermekgyógyászati Intézet, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika orvosainak és szakembereinek.

- Szép időszak volt az elmúlt pár hét az életünkben. Minden segítséget megkaptunk ahhoz, hogy elsajátítsuk azt, ami a babák ellátásához szükséges, de most ránk vár a feladat, hogy megoldjuk a gyerekek gondozását – mondta az édesapa, aki szintén négy ikertestvér egyikeként látta meg a napvilágot 30 évvel ezelőtt a debreceni intézményben.

Boda István elárulta, hogy a nagyszülők is felkészültek a picik fogadására, így az újdonsült apuka és anyuka minden támogatást megkap a családtól. Mindent előkészítettek, ami csak szükséges, így a babaszoba és a kiságyak is készen állnak a gyerekek érkezésére.

A csöppségek szülei izgatottan várják az első otthon töltött estét, amit szeretnének segítség nélkül megoldani.

- Az első este a miénk lesz. Az etetés reméljük egy-másfél óra alatt sikerül, aztán jöhet az első otthoni fürdetés, amit megpróbálunk csak mi ketten végigcsinálni, de holnaptól már lehet szükség lesz segítségre – fogalmazott Boda Beáta.

A négyes ikrek anyukája szerint most az a legfontosabb, hogy kialakítsanak egy rendszert a babák életében, hiszen egy teljesen új környezetet kell megszokniuk, majd hozzátette: reméli, hogy lesz annyi idejük, hogy az ünnepre fenyőfát vegyenek. Beáta, az anyuka meghatottan beszélt az elmúlt hetekről és arról, hogy milyen rendkívüli érzés, hogy három hónap után végre hazatérhet a kicsikkel.

Póka Róbert professzor, az ikreket világra segítő orvoscsapat vezetője, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója szerint a Boda család életében mostantól minden nap karácsony lesz.
Különlegesség, hogy ma nemcsak a négyes ikrek, hanem két hármasikres család is hazatérhetett a Klinikai Központból.

Sajtóiroda-MM