Gyógyító adomány a Tranzit-Ker Zrt-től

2016. december 13. - 17:35 A hagyományokhoz hűen, idén is kétmillió forintot adományozott a Tranzit-Ker Kereskedelmi Zrt. a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének. A támogatásból gyermekújraélesztő készüléket vásárol a klinika.

A vállalat 2011 óta elkötelezett segítője az egészségügynek, ezen belül a Klinikai Központ Gyermekklinikájának. Most hatodik alkalommal járul hozzá 2 millió forintos adományával a klinika eszközfejlesztéséhez és a betegellátás még jobbá tételéhez.

- Ha létezik intézmények közti barátság, akkor a Debreceni Egyetem és a Tranzit-Ker Zrt. közötti kapcsolat ilyen. A cég az idei felajánlással együtt, összesen már 12 millió forinttal támogatta a Gyermekklinikát és igyekszik szebbé tenni a betegek ünnepét – fogalmazott Szilvássy Zoltán a keddi adományátadó ünnepségen. A Debreceni Egyetem rektora megköszönte, hogy a cég erősíti azt a hagyományt, mely szerint karácsony közeledtével segítséget nyújt ott, ahol arra szükség van. Hozzátette: egy olyan "barát" adja ezt az adományt, amelynek vezetője az egyetem egyik legfelsőbb testületének, konzisztóriumának is a tagja.

Szabó Miklós, a Tranzit-Ker Zrt. igazgatója a társadalmi felelősségvállalás jegyében fontosnak tartja, hogy cége segítse a rászorulókat, és a lehető legtöbb támogatást nyújtsa az egészségügyi ellátás színvonalának javítása érdekében. A több mint 1000 főt foglalkoztató vállalat Magyarország és Európa egyik meghatározó piaci szereplője. A cégvezető kiemelte, hogy a felajánlott összeget évről évre a munkavállalók teremtik meg, a tulajdonosok pedig úgy gondolják, hogy kerüljön ez az összeg olyan helyre, ahol nagy szükség van rá.

A Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézetében 2016-ban megközelítőleg 13 ezer fekvő- és 50 ezer járóbeteg gyermeket láttak el, éves költségvetése pedig ebben az esztendőben el fogja érni a 2 milliárd forintot.

- Ekkora összeghez képest a felajánlott kétmillió forint kevésnek tűnhet, de mégis hatalmas támogatást jelent. Ha az egészségügyben bárhova segítség kerül, az jó helyen van, a gyerekeknél pedig a legjobb helyen – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója hozzátette: az adományoknak is köszönhető, hogy az elmúlt 2-3 évben megújult az intézmény műszerezettsége, de további fejlesztéseket is terveznek, különösen a gyermekradiológia területén.

Balla György, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója kiemelkedőnek tartja a vállalat segítségnyújtását, és azt a szellemiséget, amit a cég képvisel.

- Ezzel az adománnyal a jóra és a szeretetre irányul a figyelem, amellett, hogy a klinika Gyermekeinkért Alapítványa a cég évek óta tartó töretlen felajánlásaiból jelentősen tudja fejleszteni a gyerekek ellátásához szükséges eszközparkot. Az idei adományból egy modern, mindössze pár hónapja kifejlesztett gyermekújraélesztő készüléket vásárolunk majd – tájékoztatott a professzor.

Az eszköz az újraélesztés során minősíti a beavatkozást, vagyis az újraélesztést végző személynek pontos visszajelzést ad arról, hogy hatékony-e szívmasszázs, beindult-e a szív, vagy jó-e a lélegeztetés. A készüléket a tervek szerint az intenzív osztályon és a gyermekmentőben használják majd.

Szekanecz Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese szerint egy ilyen eszköz hatalmas segítséget jelent, mert a betegellátás mellett az oktatást is szolgálja. A leendő orvosok a készülék használatával pontosan megtanulhatják, hogyan kell jól újraéleszteni.

Sajtóiroda - MM