Profik szolgálatában

2016. december 07. - 18:23 A Magyar Kajak-Kenu Szövetség versenyzőinek és a vívó válogatott tagjainak felkészítését is segítheti a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központja.

Az edzői szakértelem mellett hatékony sérülés-megelőzés, diagnosztika, rehabilitáció, valamint a speciális kiegészítő területek, mint például a dietetika és a pszichológia is szükséges az élsportolók optimális felkészítéséhez. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Schmidt Gábor ezek komplexitását emelte ki a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központjában tett szerdai látogatásán.


- Világszínvonalú és Magyarországon hiánypótló ez a létesítmény, ahol minden háttér adott ahhoz, hogy optimalizálni lehessen egy sportoló teljesítményét. Mivel a szövetség arra törekszik, hogy a sportág eredményességét megőrizze, követnünk kell a felkészülést segítő professzionális trendeket és keressük az együttműködési lehetőségeket. A keleti országrészben, például Tiszaújvárosban, Miskolcon és Szolnokon működő klubjaink versenyzői számára hatékony segítséget jelenthet a debreceni SET-központ – mondta Schmidt Gábor.

A szövetség és az egyetem kapcsolata nem most indult. Tavaly például a „Harmadik misszió - Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című projekt keretében az áramlástani, anyagismereti és élettani kutatási tartalmak kidolgozásában végeztek közös munkát a felsőoktatási intézménnyel.

A sporttudomány és a diagnosztikai háttér a vívó válogatott szövetségi kapitánya szerint is elengedhetetlen a sikerek eléréshez. Udvarhelyi Gábor a Debreceni Egyetem SET központjának megtekintése során a sérülésmegelőzés, a kellő fizikai állapot elérésének és kontrollálásának fontosságát hangsúlyozta.

- Megmondom őszintén, sok helyen jártam már a világban, de ilyen létesítményt még találtam. Lenyűgöz a komplexitása, ami hosszú távon megalapozhatja sportolóink eredményességét. Meg is állapodtunk abban, hogy a párbajtőr válogatott tagjai a két ünnep között részt vesznek a vizsgálatokon – tudatta Udvarhelyi Gábor.

A megnyitó óta a Kajak-Kenu Szövetségen és a vívóválogatotton kívül több élvonalbeli fővárosi klub képviselőinek mutatták be a Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központot a debreceni szakemberek. A látványsportágak szinte mindegyikéből nagy az érdeklődés az egyedülálló sportdiagnosztikai infrastruktúra és háttér iránt.

- Egyetlen komplexum vagyunk az országban, ahol terheléses élettani, mozgásszervi, csontultrahang-, laboratóriumi, sportpszichológiai, antropometriai és sportgenetikai vizsgálatok mellett fizikoterápiás kezelésekre is van lehetőség, illetve megoldásokat kínálunk a versenyzőknek sérülések, túlterhelésből eredő problémák megelőzésében, illetve kezelésében. Azt tapasztaljuk, a csapatok egészségügyi háttere rendkívül hiányos, leginkább ezt szeretnék pótolni. Ugyanakkor örömteli, hogy nemcsak az élvonalbeli klubok ismerik fel ennek fontosságát, egyre több utánpótláskorú versenyző, illetve hobbisportoló is fordul hozzánk – tette hozzá Karácsonyi Zoltán, a SET-központ igazgatója.

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központja a nagyközönség előtt január 7-én a FőnixFitt 2017 elnevezésű rendezvényen is bemutatkozik. A programnak társszervezője lesz Debrecen városa és a Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete mellett.

 

Sajtóiroda - TH