Koncert a könyvtárban

2016. november 30. - 11:54 Zenés délutánra várták a könyv- és zenebarátokat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár előterébe, ahol november 29-én a Zeneművészeti Kar hallgatói adtak koncertet.

Szokatlan élmény fogadta a könyvtár látogatóit: az előcsarnokba lépve halk, klasszikus muzsika szólt. Testközelből, nem pedig a színpadi pódium távlatából lehetett élvezni a fiatal művészek produkcióit, megismerve olyan klasszikusok, mint Haydn és Bach alkotásait és a különleges hangszereket. Megszólalt a ki tudja mióta a könyvtárban porosodó, de erre az alkalomra felhangolt régi pianínó, a meleg hangú fagott, a vonósok és a rézfúvósok is, olyan különlegességgel, mint a vadászkürt, amelynek sűrű kacskaringóit kibontva 4 és fél méter hosszú lenne ez a ritkán hallható hangszer.

- A könyvtár feladata az oktatás és kutatás támogatása mellett a kultúra közvetítése is, amelynek természetesen része a zene. A mostani, első koncert egy sorozat nyitánya, hiszen a tervek szerint kétheti rendszerességgel adunk majd otthont zenés programoknak, bizonyítva ezzel is az itteni kulturális élet sokszínűségét – fogalmazott köszöntőjében Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója.

- Ez a rendezvény a Zeneművészeti Kar hallgatóinak jó lehetőség a bemutatkozásra, hiszen ritkán adódik alkalmuk fellépésre szokatlan környezetben. A jövőben várjuk olyan egyetemi polgárok jelentkezését is, akik szeretnének más jellegű tanulmányaik, vagy oktatói, dolgozói elfoglaltságuk mellett hangszeres tudásukkal a közönség elé lépni – mondta Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar dékánhelyettese, aki elől járt a jó példával, és egy zeneszám erejéig megszólaltatta az öreg pianínót.

A könyvtári koncert legközelebb december 13-án este várja a zenebarátokat, akik ismét élvezhetik a Zeneművészeti Kar hallgatóinak műsorát.

Sajtóiroda - BZs