Amerikai-svájci kutatóé a Debrecen-díj

2016. november 29. - 17:27 A daganatos, az anyagcsere- és az immunológiai betegségek kialakulásával, gyógyításával kapcsolatos felfedezések élenjárója, Michael N. Hall kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést.

- A Debreceni Egyetem tudományos díjai közül ez tekinthető a legrangosabbnak – hangsúlyozta az elismerés átadását megelőző sajtótájékoztatón Csernoch László.

Az intézmény tudományos rektorhelyettese különlegesnek nevezte a kitüntetést. Indoklásában kiemelte: a molekuláris medicina területén kiválasztott személy egy olyan tudóskörbe tartozik, amely világszerte is figyelemre méltó tudományos teljesítményekkel rendelkezik. További kuriózum, hogy nemzetközi díjat a hétköznapi emberek számára is érdekfeszítő, egészséggel kapcsolatos kutatások területén osztják ki.

A „Debreceni Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést idén 14. alkalommal adták át. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorai az emlékplakettel azoknak a tudósoknak a munkáját ismerik el, akik az élettudományok területén kiemelkedőt alkottak és eredményeiket a közeljövőben, az orvoslásban is hasznosítani lehet.

- Olyan kutatókat választunk, akiket a Nobel-díjra is esélyesnek tartunk. Büszkék vagyunk arra, hogy díjazottjaink között már van olyan tudós is van, aki utána megkapta a Nobel-díjat is. Reménykedünk benne, hogy ez a jövőben is megismétlődik – mondta Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A kitüntetett nagy megtiszteltetésnek értékelte a Debrecen-díjat, és kiemelte: minden tudós életében az a legnagyobb elismerés, ha a tudós kollegák mondják róla azt, hogy nemzetközileg kiemelkedőt teljesített.

Michael N. Hall a svájci Baseli Egyetem Biocentrumának molekuláris biológus professzora. Az 1990-es évek kezdetén az erős immunszupresszív szerként ismert rapamycin hatását vizsgálva felfedezett egy olyan enzimfehérjét, mely az élesztő sejtek növekedését, méretét és osztódását szabályozza. Később ugyanezt a felfedezést emlős és emberi sejteken is megerősítette.

A professzor kutatásainak középpontjában azóta is az úgynevezett TOR (Target of Rapamycine) fehérje biológiai funkcióinak vizsgálata áll. Nevéhez fűződik annak felfedezése is, hogy ez a fehérje és a részvételével működő sejten belüli jelátviteli útvonalak alapvető szabályozási mechanizmusok a sejtosztódásban, az anyagcsere, a sejtméret kontrolljában. Munkájának kiemelkedő jelentőségét aláhúzza felfedezéseinek szoros kapcsolata a daganatos, az anyagcsere és az immunológiai betegségek kialakulásával és új típusú terápiájával.

Virág László, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese méltatásában úgy fogalmazott: a mai élettudományi orvosi kutatásokban nagyon gyakori, hogy a felfedezések nem egy, hanem két-három kutatócsoport vagy vezető kutató nevéhez fűződik, Hall professzor kísérleti eredményei viszont egyértelműen kizárólag neki és csoportjának köszönhetőek.

A Svájc és az Egyesült Államok tudományos akadémiája által is tagjai közé választott professzor felfedezéseire sokan voltak kíváncsiak, így a díj átvétele után a kitüntetett előadáson mutatta be munkájának eredményeit.

Sajtóiroda - MM