Friss hírek, új információk – ez az EÉ

2016. november 18. - 11:39 Hogyan kötődik Debrecenhez Tisza István? 15, vagy valójában 100 éves az egyetemi könyvtár? Igaz-e, hogy luxussport a síelés? Ezekről a témákról is olvashat az, aki fellapozza az Egyetemi Élet legújabb számát.

Október óta méltó helyén, az egyetem Főépülete előtt áll gróf Tisza István szobra. Aki nem olvassa el a talapzaton látható feliratot, nem biztos, hogy tudja, hogy a néhai miniszterelnök – akinek egykor nevét viselte az intézmény – ezer szállal kötődik Debrecenhez. Kerepeszki Róbert, a Történelmi Intézet Modernkori Magyar Történeti nem önálló Tanszék adjunktusának cikke több, eddig ismeretlen szálról is beszámol, kiemelve Tisza érdemeit az egyetem 1912-es létrehozásában.

Fontos tisztázni, vajon valóban most ünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Hiszen a DEENK alig 15 éve, 2001-ben jött létre. De az elődök! Róluk nem szabad megfeledkezni, és így már más a helyzet, hiszen valójában 1916-ban kezdték kialakítani a mai bibliotéka elődjét. A lap a 100 év történetét feldolgozó sorozatában ezúttal könyvtártörténeti matematikaórára invitálja az olvasót.

Az újság beszámol az Olimpiai Akadémia legutóbbi, nagysikerű előadásáról is, amelynek ezúttal Dunai Antal, ötszörös olimpikon, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Halhatatlanok Klubja, de még a 2024-es hazai játékok szervezőbizottságának is tagja. Az előadás hallgatósága megismerhette a labdarúgó sportpályafutását, aki mesélt olimpiai élményeiről, és még útravalót is adott a fiataloknak: minél hamarabb találják meg azt a területet, ahol sikeresek lehetnek, hiszen csak így lehet kiemelkedőt alkotni.

A ZölDEbbítő hírei között jó tanácsokat találnak a kerékpárosok a kétkerekű téliesítéséhez, és ha már közelít a havas évszak, aktuális témaként hosszasan olvashatunk arról, mennyibe is kerül ruházattal, felszereléssel, utazással, szállásköltséggel együtt egy kiadós téli sítúra.

Sajtóiroda - BZs