Emlékezés a műszakisok iskolateremtőjére

2016. november 10. - 15:05 Az egykori dékánra, a tíz evvel ezelőtt elhunyt Nagy Gézára emlékeztek kollégái, barátai november 9-én a Debreceni Egyetem Műszaki Karán

1967-től dolgozott a Műszaki Karon Nagy Géza, aki a mai napig elismert mérnökképzés alapjait rakta le Debrecenben.

- Tíz éve távozott a mindig mosolygós, közvetlen kolléga, a humanista szellemiségű tanár, akinek elveit ezek között a falak között ökre őrizni fogjuk – emlékezett Kalmár Ferenc dékánhelyettes az ünnepségen Nagy Gézára.

Lőrincz Béla, a kar nyugalmazott oktatója felidézte barátja legendás munkabírását, hogy a száraznak tűnő tárgyakat is élvezetesen tudta előadni a hallgatóknak.

Nagy Géza és Lőrincz Béla közösen készítették el gépészmérnökök részére a 28 477 kifejezést tartalmazó, négynyelvű műszaki szótárt.

- Nagy Géza hitt abban, hogy a magas minőségű oktatással Magyarország gazdasági színvonala is erősödni fog – fogalmazott Liska András, a Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

Nagy Géza középiskolás kora óta szenvedélyesen gyűjtötte az idézeteket, halála előtt három gyűjteményes kötete is napvilágot látott, majd sajtó alá rendezték a negyediket, november 9-ére pedig az egyetemi kiadó jóvoltából megjelent a Hit, remény című, ötödik idézetgyűjtemény is.

Sajtóiroda - SzL