Ünnepeljük közösen a magyar nyelvet!

2016. november 08. - 15:46 „A látható nyelv” – ez a mottója a magyar nyelv idei napjának, amelyet 14 helyszínen 9 intézmény közreműködésével ünnepel a város. A sorozat nyitányát november 11-én a Debreceni Egyetem Aulájában rendezi a Debreceni Művelődési Központ.

2011. szeptember 26-án a Magyar Köztársaság Országgyűlése – az Anyanyelvápolók Szövetségének javaslatára - november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. Debrecen idén már negyedik alkalommal csatlakozik az országos programhoz, amelynek mottója: „A látható nyelv”.

– A Debreceni Egyetem nem egyszerűen a helyszínt biztosítja a rendezvényhez, hanem hozzáadja mindazt, amit az intézmény a magyar nyelv ápolásáért megtehet. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy 1912-es megalakuláskor más volt bölcsészettudományi kara az akkor jogelőd Magyar Királyi Tudományegyetemnek – emelte ki Bartha Elek. Az egyetem oktatási rektorhelyettese hozzátette: a magyar nyelv olyan értéket jelent, ami valóban megérdemel egy olyan napot, amikor közösen ünnepel a társadalom, az ország, a város és az egyetem.

- A magyar nyelv fontos a nemzet számára, használata legalább olyan természetes, mint a levegővétel, mégis benne van mindaz, amit a történetünk elmúlt ezer évéről gondolunk, és amit a nyelv segítségével tudunk átörökíteni utódainknak – mondta a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A program - amely több városi intézmény összefogásával valósul meg - kiemelt eseménye a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában lesz november 11-én, 11 órától. Az ünnepi műsorban több száz diákkal együtt szavalja el Ady Endre A föl-földobott kő című versét.

http://hirek.unideb.hu/hu/esemeny/161103_magyar-nyelv-napja

A programokról bővebb információ a http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/hirek/1203-a-magyar-nyel... oldalon olvasható.

Sajtóiroda - BZs