Tisza István, az egyetemalapító

2016. október 31. - 17:50 Az egyetem egykori névadójának tiszteletére emelt szobor avatása előtt szimpóziumot tartottak Tisza István és a Debreceni Egyetem címmel az Aulában.

Szegedi és borosjenői gróf Tisza István halálának évfordulóján ünnepi keretek között idézték fel a Debreceni Egyetemen október 31-én Magyarország néhai miniszterelnöke és az intézmény kapcsolatát a Főépület Aulájában.

- 2016 nemcsak Tisza István születésének 155. évfordulója miatt fontos jubileum, hanem azért is, mert éppen 95 éve, 1921-ben került sor az egyetem első „keresztelőjére”, és 90 éve avatták fel eredeti helyén a néhai miniszterelnök egész alakos szobrát – emelte ki Kerepeszki Róbert, a Történelmi Intézet egyetemi adjunktusa a szimpóziumon.

A tragikus sorsú miniszterelnök Debrecenben tanult gimnazistaként és elévülhetetlen érdemei vannak a cívisváros egyetemének alapításában, az intézmény 1921-ben vette fel a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem nevet, a névadó emlékére 1926-ban állítottak először szobrot a klinikák előtt.

Pallai László történész felidézte, hogy 1926. október 17-én a kormányzó Horthy Miklós avatta fel Tisza István szobrát, azon a napon, amikor a klinikák zárókövét is elhelyezték. – 1945. április 24-én egyetemisták döntötték le a szobrot, a Debreceni Városvédő Egyesületnek köszönhetően 1999-re vált véglegessé, hogy a rá következő évben újra kihelyezhetik Tisza köztéri szobrát az egyetemi klinikák elé.

Fodor Pál professzor a szimpóziumon Tisza István és Debrecen viszonyát illetően emlékeztetett arra is, hogy Tisza középiskolásként a debreceni honvéd huszárezred önkéntese volt, majd az I. világháborúban az ezred parancsnokaként szolgált a fronton.

Az egyetemi hallgatói önkormányzat kezdeményezésére indult el a Tisza István-szobor áthelyezésének folyamata, Körösparti Péter, a szervezet korábbi elnöke azonban kiemelte, hogy már a kétezres évek közepén kollégiumot neveztek el a politikusról.

Körösparti Péter a szimpóziumon bejelentette: megalakítják a Tisza István Baráti Kört, hogy az egyetem hallgatói a történelmi tényeknek megfelelően ismerhessék meg az egykori miniszterelnök munkásságát és a Debreceni Egyetem életében játszott szerepét.

A Debreceni Egyetem Tisza István szellemisége előtt tisztelegve létrehozta a Tisza István-díjat, melyet az intézmény munkáját kiemelkedően támogató személyiségeknek ítélhetnek oda.

Szilvássy Zoltán rektor első alkalommal Körösparti Pétert tüntette ki az elismeréssel.

Sajtóiroda - SzL