Középpontban a növényvédelem

2016. október 19. - 10:44 Új és veszélyes dísznövény károsítókról, a lakásokban is felbukkanó zöld vándorpoloskáról és a növényorvosok számára alkalmazható védőszerek választékáról is hallhattak előadásokat a 21. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum résztvevői.

Százhúsz szakember látogatott el október 19-én a DAB Székházba, hogy megvitassák a növényvédelmi szakma aktuális kérdéseit: a konferencián elhangzott, hogy generációváltás előtt áll a növényorvosi szakma.

Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja felhívta a figyelmet arra, hogy hiába a magyarországi a legszervezettebb növényorvosi kamara háromezer taggal, az utóbbi időben mégis hiányszakmává vált a terület. Szerencsére a kar növényorvosi képzése és a pálya iránt egyre fokozottabb az érdeklődés.
 

A Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon hatodik alkalommal adták át a „Gulyás Antal emlékérem a növényvédelemért” kitüntetést, melyet 2016-ban Dienes Gyula növényorvos, a Hajdú-Bihar Megyei Növény- és Talajvédelmi Állomás ny. igazgatója vehetett át a növénykórtan és a növényvédelmi hatósági munka, igazgatás, valamint az oktatás területein végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként.

Kövics György főszervező, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a díjazott a Debreceni Agrártudományi Egyetemen vörös diplomával fejezte be tanulmányait, vagyis alap-, közép- és felsőfokú tanulmányait is végig kitűnő eredménnyel végezte.

Sajtóiroda - SzL