Ünnepi megemlékezés az egyetemen

2016. október 18. - 10:50 Pénteken egész napos programsorozattal – kiállítással, konferenciával – tiszteleg az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt a Debreceni Egyetem.

A Főépület második emeleti kerengőjén „ A forradalom gyújtópontjában – Tűzből élet és enyészet” címmel nyílik kiállítás 9 órakor, amelyet az „ Utak és tévutak az ’50-es évek tudománypolitikájában” elnevezésű nyilvános konferencia követ 10 órától az Aulában.

- Hatvan esztendő elteltével letisztultak a korabeli események, amelyekről ma már tudományos megközelítéssel lehet véleményt formálni – fogalmazott a program kapcsán Jávor András oktatási rektorhelyettes, aki a mezőgazdasági tervgazdálkodás hibáiról beszél a rendezvényen.

Az évforduló kapcsán több tudományterületet átfogó előadások hangzanak el – többek között – az ’50-es évek Magyarországának jogász- és orvosképzésről, a humán- és társadalomtudományok helyzetéről, de még a zenetudományról, valamint a mezőgazdaság számára ártalmas átalakításokról és a II. világháborút követő évtizedek teológiai kérdéseiről.

Az ünnepség keretében kiderül, melyek voltak a legjobb alkotások „A Te ’56-od a Mi ’56-unk!” videópályázaton, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából közösen hirdetett meg Debrecen önkormányzata és a Debreceni Egyetem. A zsűri, valamint a közönség által legjobbnak ítélt pályaművek díjait a kiállítás-megnyitó keretében adják át. A díjnyertes filmeket folyamatosan vetítik majd a 2. emeleti kerengőn.

Ünnepi program október 23-án

9.00 - Az Országzászló felvonása a Bem téren, katonai tiszteletadással

9.45 - Koszorúzás az ÁVH-s sortűz áldozatainak emléktáblájánál (Kossuth utca 8.)

11.00 - A Debreceni Egyetem szenátusának és Debrecen város közgyűlésének együttes ünnepi ülése (Debreceni Egyetem főépülete, Egyetem tér 1., Aula) – Az esemény – melynek házigazdája a Debreceni Egyetem – a sajtó számára nyilvános

12.15 - Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Melocco Miklós ‘56-os emlékművénél (Egyetemi Református Templom előtti tér, Debrecen, Egyetem tér 1.)
Beszédet mond: Kósa Lajos országgyűlési képviselő
Ünnepi műsor: „Nyisson ajtót nekünk a reménység”
Közreműködik: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművésznő, Meleg Vilmos színművész, Papp István színművész

17.00 - Az Országzászló levonása a Bem téren, katonai tiszteletadással

17.15 - Az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni hőseinek és áldozatainak tiszteletére emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékmű avatása a Csokonai Színház előtti téren (Debrecen, Kossuth utca 10.) *
Az emlékművet felavatja: Papp László polgármester
Áldást mond: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
Megáldják a római és a görög katolikus egyházak képviselői.
Az ünnepi műsorban közreműködik: Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész; Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színművésznő; Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész

18.00 - Harangzúgás a debreceni hősök emlékére

18.30 - Szélfútta levél – Díszelőadás a Csokonai Színházban, meghívott vendégek számára
Mensáros László naplója és emlékezései alapján írta Falusi Márton
Rendező: Csikos Sándor, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, Debrecen Város Díszpolgára

*Az emlékműavatás zavartalan lebonyolítása érdekében, 2016. október 23-án 17.00 és 18.15 óra között a Kossuth utcának a Piac utca és Burgundia utca közötti szakaszát rendőri forgalomirányítás mellett a forgalom elől lezárják. Az adott útszakaszon csak a tömegközlekedési járatok közlekedhetnek. A Sas utcáról érkezők csak jobbra, a Piac utca irányába fordulhatnak.

Sajtóiroda – BZs