Segítség beteg gyerekeknek

2016. október 07. - 08:56 Három vénaszkennert adományozott a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékének a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány. Kettőt saját forrásból vásárolt a szervezet, a harmadikat egy cég ajánlotta fel.

Gyerekek esetében gyakran előfordul, hogy nehezen tudnak vért venni tőlük vagy injekciót beadni nekik, vérképzőszervi, illetve daganatos betegségben szenvedő kicsiknél azonban naponta többször is szükség lehet ilyen beavatkozásra. Ezt könnyíti meg a vénaszkenner, ami – érzékelve a vér áramlását – láthatóvá teszi a bőr alatti vénákat.

- Különös jelentősége van ennek itt a hematológiai-onkológiai osztályon, hiszen eddig munkatársaink csak saját szaktudásukra, tapasztalatukra hagyatkozhattak, amikor vénát kellett szúrni. Ez az eszköz nagy mértékben megkönnyíti majd a diagnosztikát és a kezeléseket, illetve csökkenti a kicsiknek okozott kellemetlenségeket – magyarázta Kiss Csongor professzor, a Gyermekhematológiai-Onkológiai nem önálló Tanszék vezetője az eszközök átadásakor.

A debreceni intézményben 15 ágyon kezelik három megye betegeit, de gyakran érkeznek ide a határon túlról is gyerekek. A Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jótékonysági akciója keretében elsőként ezt a tanszéket támogatta.

- Tavasszal indítottuk el országos gyűjtőkampányunkat azzal a céllal, hogy az ország minden gyermekhematológiai centrumának juttathassunk vénaszkennert. Nagyon sok felajánlás érkezett, például az egyetem hallgatói is támogatták gyűjtőakciónkat, így tudtunk két eszközt beszerezni a debreceni tanszéknek, mintegy hárommillió forint értékben – mondta Zsupos Sándor, az alapítvány elnöke.

A szervezet felhívásához csatlakozott a Greiner Bio-One Hungary Kft is.
- Az egyik kereskedelmi rádióban hallottunk a kezdeményezésről, mi is szerettük volna támogatni a gyerekek gyógyulását egy vénaszkennerrel. A speciális berendezés technológiája nemrég jelent meg Magyarországon, néhány helyen alkalmazzák egyelőre – tette hozzá Balogh László ügyvezető igazgató.

Sajtóiroda -TH