Bővülhet az egyetemi ipari park

2016. október 05. - 09:04 A Kenézy Kórház integrációjáról, valamint a város és a régió gazdaságfejlesztési tervéhez kötődő egyetemi beruházásokról is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának szeptember 29-ei ülésén.

- A Debreceni Egyetem életét jelentősen befolyásolja az a hamarosan megszülető jogszabály, amely az intézmény valamint a Kenézy Kórház integrációját szabályozza, és az egyetemi kórházak létrehozásáról szóló felsőoktatási törvénymódosítási csomagban kap majd helyet – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a szenátusi ülésen.

A rektor kifejtette: az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények a képzési kapacitás növelése és egyéb egészségügyi ellátórendszeri szempontok miatt egyetemi kórházakkal egészülnek ki, ez a Debreceni Egyetem esetében Kenézy Gyula Kórház egyetemi fenntartásba adását jelenti.

- Hosszas előkészítő munka előzte meg ezt a törvénymódosítást, és a Debreceni Egyetem által kidolgozott szempontok is bekerülnek az új jogszabályba – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

A rektor kiemelte: az elmúlt időszakban az egyetem, az önkormányzat, valamint a megyei és kereskedelmi iparkamara munkacsoportja közösen tárgyalta a város és a régió gazdaságfejlesztési tervezeteit.

- A felmérések azt mutatják, hogy a műszaki-informatikai képzési területen mintegy nyolcezer magasan képzett munkaerőre lenne igény a városban. Sok nagyvállalat települt be Debrecenbe jelentős termelési kapacitással, ugyanakkor az, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységüket ide hozzák-e, javarészt attól függ, hogy az egyetem képes-e megfelelő munkaerőt képezni számukra. Ennek szellemében az intézmény tudásbázisát jelentő hármas (agrár-orvos-tudományegyetemi) egység egyre inkább négyessé válik, a dinamikus fejlődési pályán lévő műszaki-informatikai terület csatlakozik hozzá. Különösen a villamos-, vegyész- és gépészmérnök szakot, valamint az informatikai képzést végzők iránt jelentős a kereslet, s ehhez alkalmazkodnunk kell – szögezte le Szilvássy Zoltán.

A folyamatban lévő pályázatok kapcsán a rektor felhívta a figyelmet, hogy ebben a pályázati ciklusban a korábban megszokott utófinanszírozás helyett előleget kap az intézmény, s az ellenőrző rendszer is változott, ezért a pályázatokban résztvevőknek a korábbitól szigorúbb pályázati pénzfelhasználási fegyelmet kell tanúsítaniuk.

A múlt heti yoUDay-ról szólva a Szilvássy Zoltán megjegyezte: az egyetem dolgozói, polgárai és a városlakók számára ez egy unikális összetartozási élmény volt, s a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy az egyetem napi rendezvények ilyen újfajta megközelítése sikeres az intézmény falain belül és kívül is.

Bács Zoltán kancellár beszámolójában a pályázatokkal kapcsolatban elmondta: folyamatban vannak, illetve részben befejeződtek a már leszerződött pályázatok előlegigénylései.

- Eddig 70 százalékot hívtunk le, de ez nem azt jelenti, hogy minden pályázat 70 százalékát. Néhány pályázatból semmit, de van olyan, amelyikből 100 százalékot. A következő időszakra a jelenleg pozitív szakpolitikai véleménnyel támogatott pályázatok bírálatát várjuk, illetve további pályázatokat nyújtunk be az infrastruktúra- és az egyetemfejlesztés területén – sorolta Bács Zoltán.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes a posztdoktori képzéshez kapcsolódó törvényi változásokra hívta fel a Szenátus tagjainak figyelmét.

A testület szeptember 29-ei ülésén egyetemi tanári pályázatokat rangsorolt és doctor honoris causa cím adományozásáról is döntött. A képviselők módosították a Szenátus egyes állandó bizottságainak összetételét, az egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát, több kar működési rendjét, az intézmény Tanulmányi és Vizsgaszabályzatát is, valamint támogatták az Élelmiszertudományi Doktori Iskola létrehozását. A testület elfogadta a Szenátus tagjainak megválasztására irányuló részletes szabályzatot, valamint a Választási Elnökségbe és a Jelölő Bizottságba javasolt szenátusi tagokat.

Az andragógia szak helyett induló közösségszervező szak, a sport- és rekreációszervezés alapszak sportszervezés szakirány, illetve az EHS (Környezetvédelmi, munkaegészségügyi és munkabiztonsági) szakember és szakmérnök továbbképzési szak indításának javaslatát is támogatta a Szenátus.

A gazdasági ügyek között foglalkozott a testület az intézmény szállítási folyamataink racionalizálásával, ami folytatása a korábban kiszervezett tevékenységek saját hatáskörbe vonásának.

- Július 1-je óta a Campus Véd Kft. 100 százalékban egyetemi tulajdonú vállalatként látja el az őrzés-védelmet és a portaszolgálatot. December 1-jétől a belső szállítási feladatokat is átveszi az egyetem, de nem cégvásárlással, hanem az üzletág megvételével. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a tevékenységet végző cég teljes belső szállítási üzletágát átveszi az intézmény: a mintegy 30 járművel, az összes dolgozóval, a minőségbiztosítási rendszerrel és a kidolgozott protokollokkal együtt – magyarázta Bács Zoltán kancellár.

Az egyetemi ipari park bővítéséről szólva a kancellár elmondta: konkrét tervek vannak a Vezér utcai lakópark végén elhelyezkedő 25 hektáros területen a most működő IT-Services melletti, mintegy 22 hektáros üres terület hasznosítására.

- Itt épülhet fel a FIEK pályázatban vállalt nemzeti sejtalapú oltóanyaggyár prototípusüzeme, illetve további elképzelések is vannak. A továbblépéshez most kezdődnek az egyeztetések az önkormányzattal és az érintett minisztériumokkal – tájékoztatott Bács Zoltán.

A napirendi pontokat követően a júniusi szenátusi ülésen a hallgatói önkormányzat előterjesztésére elfogadott sportköri tagság is téma volt. A szenátusi ülésen többek között az is elhangzott, hogy amennyiben a hallgatók azon változtatnának, arra akkor van lehetőség, ha azt az SZMSZ-ben előírt rend szerint terjesztik a testület elé.

Sajtóiroda - TPL