Olimpia Akadémia az egyetemen

2016. október 04. - 16:00 Risztov Éva olimpiai bajnok és Papp Márk olimpikon úszó tartott előadást riói élményeiről, küzdelmeiről, sikereiről, a sportolói életről hallgatótársainak hétfőn az egyetem új rendezvénysorozatának keretében.

Mi motiválja a hétről-hétre, edzésről-edzésre az élsportolókat? Hogyan készülnek fel a világversenyekre? Hogyan élik meg a kudarcokat? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok, akik részt vettek az Olimpia Akadémia hétfői előadásán. Az előadás-sorozatot az egyetem Gazdaságtudományi Karának Sportgazdaság és -menedzsment Tanszéke szervezi a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központtal közösen.

- Az Olimpia Akadémiát azzal a céllal indítottuk el, hogy közelebb hozzuk a hallgatókhoz, és az érintetteken keresztül bemutassuk a világ legnagyobb sporteseményét, az olimpiát – a sport személyiségfejlesztő hatását kiemelve – tájékoztatott Bácsné Bába Éva egyetemi docens.

Az hétfői rendezvényen Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, Nagy Orsolya, a Magyar Úszószövetség ügyvezető igazgatója és Papp Márk olimpikon úszó mesélt az érdeklődőknek eddigi tapasztalatairól, élményeiről. Az esemény érdekességét fokozta, hogy Éva és Márk saját diáktársainak mondta el történeteit, hiszen mindketten a Debreceni Egyetem sportszervező szakos hallgatói.

- Amit én átadhatok, az a pozitív gondolkodás, hogy soha ne adjuk fel. Hogy ha valami éppen nem sikerült, attól az élet megy tovább. Nálunk sportolóknál gyakran előfordul, hogy az egyik versenyszám nem úgy sikerül, de a legközelebb ugyanúgy rajthoz kell állni – hangsúlyozta az olimpiai bajnok úszónő, aki rióban tizenharmadikként ért célba a nők 10 kilométeres nyíltvízi számában.

Csakúgy, mint Papp Márk a férfiak mezőnyében, aki azt is elárulta, hogy ebben a sportágban már a rajtszám és az időt mérő mikrochippek rögzítése is hosszas procedúra eredménye a versenyeken. A felkészülés alatt pedig leginkább saját magukkal kell megküzdeni a vízben.

- Heti 10-11 edzésem van egy héten, naponta 5-6 órát úszunk a medencében faltól-falig, a tréningek között csak egy kis pihenésre, regenerálódásra van idő. Ilyen körülmények között óriási segítség az, hogy az egyetem minden támogatást megad a tanulmányaimhoz, és igazából csak a vizsgákra kell bejárnom – mondta Márk.

Az Olimpia Akadémia következő rendezvényén Pattantyús Ádám olimpikon, válogatott asztaliteniszező tart előadást Sport és lelki egészség címmel október 11-én, kedden 16 órától a Böszörményi úti campus Főépületének X. termében. 

Sajtóiroda - TB