25 éves a veseátültetés Debrecenben

2016. szeptember 27. - 12:45 A jubileum kapcsán neves hazai és külföldi szakemberek részvételével tartottak tudományos ülést a DAB székházban. Díjjal ismerték el Asztalos László főorvos munkáját.

- A veseátültetési program 1991-ben indult el Debrecenben. Az első nem élődonoros (kadáver) veseátültetést 1991. június 27-én hajtották végre, a szerv nyolc évig működött. Van olyan beteg, akinek új veséje a programmal egyidős és éppen 25 éve él az új szervvel - idézte fel Asztalos László, a Debreceni Egyetem Vesetranszplantációs Központjának korábbi vezetője a veseátültetés kezdeteit a 25 éves évforduló alkalmából rendezett tudományos ülésen.

A főorvos arról is beszámolt, hogy a program sikeres megvalósításáért 1993-ban egészségügyi miniszteri dicséretet kapott a központ, amely 2006-tól a Sebészeti Intézet részeként működik, 2009 óta az Auguszta épületében.

Az élődonoros transzplantáció 2010-ben indult el, az első ilyen átültetés 2010. március 24-én történt Debrecenben, 2013-ig évente egy-két esettel.  Nemes Balázs egyetemi docens 2013-ban vette át Asztalos főorvos úrtól a tanszék vezetését. Azóta több, mint 12 élődonor átültetés történt. Hazánkban évente megközelítőleg 350-en kapnak új vesét, közülük 2015-ben 62-en a debreceni intézetben estek át a beavatkozáson. Idén várhatóan 50-55 körül lesz azoknak a betegeknek a száma, akiknél a vesetranszplantációt Debrecenben végzik el.

- A 25 éves évforduló elsősorban az Asztalos László főorvos úr által elkezdett program megünneplése, ugyanakkor nagyszerű szakmai lehetőség arra, hogy kitekintsünk, és felmérjük, hogy Európában hol tart jelenleg a vesetranszplantáció, merre nyithatunk, hova fejlődhetünk - mondta Nemes Balázs tanszékvezető.

A tudományos ülésen holland és cseh szakemberekkel együtt tekintették át, hogyan tehető még eredményesebbé és sikeresebbé a hazai élődonoros transzplantáció.

- Az egyetem vezetése és az intézet is mindig nagy hangsúlyt fektetett a folyamatos fejlesztésre és arra, hogy a világszínvonalnak megfelelő körülményeket biztosítsanak a betegek számára. Ennek eredményeként évek óta nagyon modern és jól felszerelt kubatúrában tudjuk végezni az átültetéseket és elhelyezni a frissen transzplantált betegeket – fejtette ki Damjanovich László, a Sebészeti Intézet igazgatója.

A szakmai programokat követően este a Nagytemplomban jótékonysági orgonakoncertet tartott az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért. A köszöntőt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, mint a szervezet alapítója, mondta el. Az orgonán hagyományként a budapesti Transzplantációs Klinika sebésze, Lázár Norbert játszott, immár másodszor. Fellépett a Four Fathers capella énekegyüttes, és itt adták át első alkalommal a Kelet- Magyarországi Transzplantációért díjat, amellyel ezúttal Asztalos László munkáját ismerték el.

Sajtóiroda - MM