Tudósiskola az egyetem gyakorlójában

2016. szeptember 23. - 14:29 Új tudományos ismeretterjesztő programsorozatot indított a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. Az első rendhagyó tanórán a farmakológia, vagyis a gyógyszerészet mint tudományág rejtelmeibe pillanthattak be pénteken a középiskolások.

- "Tudós és iskola – tudósiskola" tehetséggondozó programunk elsődleges célja, hogy diákjainkkal megismertessük a Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkát, segítsünk felfedezni saját tehetségüket és orientáljuk őket pályaválasztásukban – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgató.

Az áprilisig tartó rendezvénysorozatban havonta más-más tudományterület neves képviselői tartanak előadásokat a gimnazistáknak. Első alkalommal – a gyógyszerészek világnapja alkalmából - Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja avatta be a szakma szépségeibe és nehézségeibe a biológia fakultációra járó tanulókat.

- Édesanyám adminisztrátor volt, édesapám pedig tűzoltóparancsnok, így nem a család indíttatására, hanem az osztályfőnököm tanácsára lettem gyógyszerész. Ez egy gyönyörű és a világon mindenhol nagyon keresett hivatás, viszont összetett és óriási felelősséggel járó munka - osztotta meg személyes tapasztalatait a professzor.

Vecsernyés Miklós beszélt a diákoknak a gyógyszeripar megdöbbentő számadatairól, a gyógyszerfejlesztés folyamatáról, hatóanyagokról és biotechnológiai újdonságokról, valamint a képzési modellekről. Elmondta, hogy a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára ebben a tanévben is nagyon magas, 429-es átlagpontszámmal vették fel a jelentkezőket. Az ötéves osztatlan képzés után végzett hallgatók pedig szinte azonnal találnak munkát.

A "Tudós és iskola – tudósiskola" programsorozat következő rendezvényén a bölcsészettudomány egyik debreceni professzora tart előadást a fiataloknak októberben.

Sajtóiroda-TB