Új agrárkutatások amerikai partnerrel

2016. szeptember 21. - 16:44 Az édesburgonya-termesztés és a kártevők elleni védekezés stratégiáit is közösen kutatják majd a debreceni és a louisianai egyetem szakemberei.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara idén tavasszal kötött megállapodást a Louisana State University-vel, élelmiszertudományi kutatások és hallgatói csereprogramok indítására. Funkcionális élelmiszerek és toxinok közös kutatását már meg is kezdték. A tengerentúli intézmény hosszútávú együttműködéseket tervez a debreceni szakemberekkel. 


- Legtöbb partnerintézményünk közép-amerikai országokban található. Két évvel ezelőtt viszont olyan stratégiai döntést hoztunk, hogy nem egy-egy országot, hanem egész régiókat célzunk meg. Emiatt csatlakoztunk a Visegrádi Egyetemi Szövetséghez, aminek köszönhetően három-négy kelet-közép-európai állam agrár-kutatóbázisaival tudjuk felvenni a kapcsolatot. Magyarországon a Debreceni Egyetemmel és a gödöllői intézménnyel tervezünk közös kutatásokat, illetve mobilitási programokat – mondta a Böszörményi úti campuson tett látogatásán Ivana Tregenza, a Louisiana State University nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója. 

A tengerentúli intézmény agrárközpontjának delegációja azzal a céllal érkezett a debreceni agrárkarra szeptember 21-én, hogy további tudományterületekkel szélesítse a már meglévő együttműködést. A küldöttség látogatást tett a kar bemutató kertjében, a Halbiológiai Laboratóriumban és az Élelmiszertechnológiai Tanüzemben is.

- Kertészeti, növényvédelmi, állattenyésztési, valamint víz-és környezetgazdálkodási területeken keres együttműködési lehetőségeket a lousianai delegáció, olyan problémák megoldására, melyek mindkét országot érintik. Ilyen például az akvapóniák tápanyag- és energia egyensúlyának fenntartása, a Magyarországon még most terjedő édesburgonya-termesztés, illetve az újfajta kártevők elleni védekezés – részletezte Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A kar ösztöndíjat is alapított annak érdekében, hogy évente két-három debreceni oktató utazhasson Louisiana-ba, hogy ott személyesen kapcsolódhasson be a kutatásokba. 

 

Sajtóiroda - TH