Rektori és kancellári interjú a DTV-ben

2016. szeptember 20. - 13:11 Az orvostanhallgatók számának növeléséről, a Kenézy Kórház integrációjáról, az egyetemi oltóanyaggyárról és a jövő évi rektorválasztásról is beszélt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár a Debrecen TV Esti Közelkép című műsorában.

Nyolcezer elsőéves kezdte meg szeptemberben tanulmányait a Debreceni Egyetemen, közülük a legtöbben orvos- és egészségtudományi képzésben vesznek részt, a második helyen a gazdaságtudományi szakok állnak. A legnépszerűbb képzésekről szólva Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a legnagyobb gondot a gyakorlati helyek korlátozott elérhetősége okozza, az intézmény kapacitásai nem bírják el a magasabb hallgatói létszámot.

- Orvostanhallgatóból sokkal többet tudnánk felvenni, ha lenne megfelelő klinikai és kórházi kapacitás a gyakorlati képzéshez. Reméljük, hogy a debreceni speciális helyzetre is tekintettel lesznek a döntéshozók az orvosképzés lehetőségeinek átgondolásakor, és az egészségügyi intézményi integrációkkal, a tanévnyitón Palkovics László oktatási államtitkár által bejelentett egyetemi kórházi státusz létrehozásával megnövelik a lehetőségeinket – bizakodott a rektor.

Bács Zoltán kancellár aláhúzta: az elmúlt tíz évben a Debreceni Egyetemen megnégyszereződött a külföldi hallgatók száma, idén már átlépte a négyezret, így ebben a kategóriában a debreceni a legerősebb intézmény az országban.

- Nagyon jól mutatja az orvosképzés iránti igényt, illetve a képzés minőségét, hogy a 17900 dolláros egyéves tandíjunknál csak a Semmelweis Egyetemé magasabb Kelet-Közép-Európában. A többiek az országban és a régióban mind mélyen ez alatt vannak, van ahol, fele-kétharmada, mégis olyan népszerű, hogy egy részüket nem tudjuk fogadni. Ezek a külföldi diák amellett, hogy tízmilliárdos bevételt generálnak az egyetemnek, a város számára is fontos bevételi forrást jelentenek – fejtette ki a kancellár.

A beszélgetés során szó volt a pótfelvételiben meghirdetett testnevelő tanár szakról, a hétfőn átadott Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központról, valamint az intézmény egészségipari és stratégiai törekvéseiről. Utóbbi kapcsán Szilvássy Zoltán megjegyezte: az intézmény célja, hogy nem csak oktatásból legyen bevétele, hanem termelő tevékenységből is.

- A most induló Felsőoktatási–Ipari Együttműködési Központok tematikus területén belül az egyetem vagyonkezelésében álló ipari parkban oltóanyaggyár épül, s az ott előállított oltóanyagokat az egyetem fogja értékesíteni a piacon. Tehát az egyetemnek további bevételi forrása nyílik meg, s ez egy újabb lépés az önfenntartó intézményi lét felé, hogy az egyetem állami támogatás nélkül is működőképes maradjon – magyarázta a rektor.

Bács Zoltán kancellár hozzátette: az egyetemnek a várossal közösen komplex programja van az egyetemi innovációs fejlesztési terület bővítésére, amihez a londoni Imperial College egyik innovációs vezetőjét tudták hazacsábítani, így most már a megfelelő menedzsmenttudás is rendelkezésre áll az egyetemen.

Jövő nyáron rektorválasztás lesz a Debreceni Egyetemen. Ennek kapcsán Szilvássy Zoltán elmondta: az egyetem működése ma már teljesen más alapokon nyugszik mint korábban.

- Az egyetem vezetése, az igazgatók és a dékáni kar között egy mély bizalmi háló alakult ki, aminek segítségével ez a 20 ember együttesen kormányozza az egyetemet. Éppen ezért, a kollégák visszajelzései és saját meggyőződésem alapján pályázni fog a második ciklusra – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban nézheti meg.

Dehir - Esti Közelkép 2016-09-19

 

Sajtóiroda - TPL