Koncertprogramok ősztől tavaszig

2016. szeptember 16. - 15:26 Szeptembertől májusig szinte a teljes képzési kínálat bemutatkozik a Zeneművészeti Kar által szervezett koncerteken.

A programsorozat szeptember 20-án a Konzervatóriumi Esték keretében Balog József zongoraestjével kezdődik a Liszt teremben.

– A Zeneművészeti Kar művészeti képzése teszi teljessé az egyetem  portfólióját: csodálatos tudomány a zeneművészeké, hiszen megmutathatják, hogyan lesz a kottából muzsika, a zenészből művész és a hangszeres tudás mellett az érzéseiket is a közönség elé tárhatják – fogalmazott Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

- Idén is a teljességre törekszünk, ezért szinte valamennyi hangszer bemutatkozik a rendezvénysorozatban. Célunk változatlan: nívós zenei élményt szeretnénk nyújtani a közönségnek, a vendégművészek meghívásával színesíteni a város zenei kínálatát, emellett bemutatkozási lehetőséget biztosítani hallgatóinknak, oktatóinknak határon innen és túl egyaránt - mondta Duffek Mihály. A dékán felidézte a debreceni zenei felsőoktatás fontos mérföldköveit, és kiemelte, a kar által szervezett koncertek évről évre új színt visznek a város zenei életébe.

Októberben kezdődik a népszerű Universitas Hangversenysorozat, amelynek keretében fellép a 15. évfordulóját ünneplő Accord Quartet, bemutatkoznak a Zeneművészeti Kar művészei, de lesz nőnapi koncert, a sorozat pedig márciusban Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraestjével zárul.

- Ebben a tanévben is folytatódik a Hang-Játék-Zene ismeretterjesztő zenés program, amely a fiatal korosztályt szeretné beavatni a zenei titkokba. Novemberben a zongora áll a középpontban, februárban az ütőhangszerekkel ismerkedhetnek a gyerekek, márciusban pedig a fafúvós hangszercsalád tart bemutatkozó hangversenyt – mondta Váradi Judit dékánhelyettes.

A programsorozat művészeti menedzsere arról is beszámolt, hogy a kar ebben a tanévben több rangos hazai és külföldi felkérésnek is eleget tesz: a szimfonikus zenekar, a Canticum Novum Kamarakórus és a Magánének Tanszék hallgatói Nagyváradon (október 4.) és Nagykárolyban (október 9.) mutatják be Donizetti: Szerelmi bájital című operáját. Decemberben a MÜPA üvegtermében adnak keresztmetszetet a hallgatók a kar képzési kínálatát bemutatva, év végén pedig – december 6-án - a Konzervatóriumi esték keretében ünnepi koncerttel emlékeznek meg az oktatók és hallgatók közösen a debreceni zenetanár-képzés 50 éves évfordulójáról.

Sajtóiroda - BZs