„A Te ’56-od a Mi ’56-unk!”

2016. szeptember 09. - 10:46 Közös videópályázatot hirdet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Debrecen Önkormányzata és a Debreceni Egyetem.

1956. október 23-án elsőként Debrecenben vonult fel a szabadságot és igazságot követelő tömeg és városunkban dördült el a karhatalom első sortüze is. A debreceni középiskolások, egyetemisták és munkások együtt emelték fel szavukat a demokráciáért és a függetlenségért, és a túlerő győzelme után együtt szenvedték el a megtorlást. Mindebben osztozott velük a határontúli, így a partiumi és erdélyi magyarság is.

A méltó megemlékezéshez az ’56-os Egyeztető Bizottság kiemelten fontosnak tartja az egyetemi hallgatóság és a középiskolai diákok megszólítását, a forradalom emlékének megelevenítését – hangzott el a pályázatot ismertető sajtótájékoztatón csütörtökön az egyetemen.

- A fiatalok még mindig gyakran hiányos ismeretekkel rendelkeznek az ’56-os forradalomról, így a mostani videópályázat segíthet abban, hogy megismerjék az akkori események szereplőit, hőseit, hőstetteit, és a bukás okait is – fogalmazott Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere kiemelte: szimbolikus a sajtótájékoztató helyszíne, hiszen a 60 évvel ezelőtti események is innen indultak. Ezért is fontos, hogy a megemlékezésen, és a videópályázat kiírásában is közösen vesz részt a város és az universitas. A pályázatról az alpolgármester elmondta: a „Te 56-od azokat a fiatalokat szólítja meg, akik a legkevesebb ismerettel rendelkeznek a történelmi eseményről.

A zsűri olyan pályaművek beérkezését várja, amelyek megmutatják, hogy a fiatalok milyennek látják a 20. századi magyar történelem legfelemelőbb eseménysorát az egyetemisták követeléseinek megfogalmazásától a békés tüntetésen át a fegyverek ropogásáig.

- A 2-5 perces videók lehetnek dokumentumfilmek (ún. oral history), illetve kisjátékfilmek (ún. dokujátékok), vagyis a pályázók rögzíthetik az egykori, anyaországi, vagy határontúli kortársak/szemtanúk emlékeit, vagy bemutathatják az egyes debreceni, fővárosi, vagy határontúli forradalmi eseményeket, akár az animáció műfaját választva – ismertette a feltételeket Szirák Péter, az egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének vezetője, a videópályázat kurátora.

A pályaműveket 2016. szeptember 9-től október 16-án 24 óráig várják a szervezők az ate56od@gmail.com email címen. A pályázatokat folyamatosan közzéteszik http://www.facebook.com/ate56od oldalon.

A szakmai zsűri két kategóriában 6 díjat ad ki és egy közönségdíj is nyertesére vár az október 23-i ünnepélyes eredményhirdetésen.
 
Sajtóiroda - BZs