Felvételi: országosan a második (VIDEÓVAL)

2016. július 27. - 15:02 A Debreceni Egyetemre 6278 diák jutott be, ezzel második az országos rangsorban. Az orvos- és egészségtudományi képzési terület továbbra is favorit.

- Az idei általános felvételi eljárásban 6278 diákot vettünk fel a Debreceni Egyetemre, ami 4,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi eredmény. Ez a növekedés meghaladja az országos átlagot – hangsúlyozta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a felvételi eredményekről tartott szerda délelőtti sajtótájékoztatón.

A felvettek számát tekintve a Debreceni Egyetem második az Eötvös Loránd Tudományegyetem (8278) mögött, megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet (6234).

A rektorhelyettes kifejtette: alapképzésre 3679, mesterképzésre 1131, osztatlan képzésre 743, felsőoktatási szakképzésre pedig 725 diák került be, állami ösztöndíjasként 5189, önköltségesként 1089 hallgató.

Az intézmény 14 kara közül 8-nál nőtt a felvettek száma, legnagyobb mértékben az Egészségügyi Kar (35%), valamint a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar (24%) esetében. Míg utóbbinál az összhangban van az országos tendenciákkal, előbbinél az újonnan induló egészségügyi tanár szaknak köszönhető, melyre 100 jelentkezőt vettek fel.

Képzési területek tekintetében a legtöbben (16%) orvos- és egészségtudományi képzési területen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, ezt követi a gazdaságtudományi (14%) és a pedagógusképzés (13%). A legtöbb hallgatót az ápolás és betegellátás szakirányaira (254), valamint általános orvos (219), óvodapedagógus (208), jogász (177) szakra vették fel.

A legtöbb pont, 482 az állami ösztöndíjas kommunikáció és médiatudomány alapképzéshez kellett, az ugyancsak államilag finanszírozott levelező nemzetközi gazdálkodás alapszakhoz 474 pontra, a levelező jogász osztatlan szakhoz pedig 469 pontra volt szükség.

Idén először a Kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban is hirdetett képzéseket a Debreceni Egyetem az agrár- és a gazdaságtudományok területein, melyek közül 25 fős létszámmal a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indul el szeptembertől.

A felvételizők a besorolási döntésről szóló határozat kézhezvételét követő 15 napon belül nyújthatnak be jogorvoslati kérelmet az Oktatási Hivatalon keresztül a minisztériumhoz.

- Az intézmény 353 szakon/szakpárján mintegy 3500 helyre hirdet pótfelvételit a Debreceni Egyetem. Ezekre a szakokra kizárólag elektronikus úton július 28-a és augusztus 7-e között lehet jelentkezni – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária.

Az oktatási igazgató bejelentette: idén olyan szakokat is meghirdetnek a pótfelvételiben, amelyek az általános eljárásban még nem szerepeltek. Augusztus 7-ig a gépészmérnök mester, valamint az osztatlan testnevelő tanári képzésre jelentkezhetnek a felvételizők.

A sajtótájékoztatón bemutatott prezentáció ide kattintva elérhető.

Sajtóiroda - TPL