Felhívás a koronavírus kapcsán

Koronavírus tájékoztatás I.

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

Miközben  a  mai  napig  Magyarországon,  így  a  Debreceni  Egyetemen  sem  tudunk  koronavírusos  betegről, egyre több,  hazánkhoz  közeli országban jelenik meg a vírus, az észak-olaszországi gócpontmellett  a  fertőzést   már   Ausztriában,   Észak-Macedóniában,   Horvátországban   és   Romániában   is   kimutatták. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésé  re és felelősségvállalására szükség van.  A  kockázatok    mérséklése és az álhírek okozta fölösleges pánikkeltés megelőzése érdekében  a  célzott intézkedések mellett rendkívül fontos a tájékoztatás.

A fenntartó Innovációs  és Technológiai  Minisztérium  a  Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős  Operatív  Törzs  döntésének megfelelően a következő lépések  megtételét, az alábbiak szerinti hasznos információk intézményen belüli köröztetését,  tanárokhoz és hallgatókhoz való eljuttatását kérte.

Felhívjuk  az  intézményben  dolgozók  és  tanulók  figyelmét  a  higiéniai  szabályok,  különösen  a  rendszeres   és   alapos   kézfertőtlenítés   fokozott   betartására! A  helyes,  fertőtlenítő  kézmosás szabályairól a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján több infografika is megtalálható, ld. pl: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/464/WHO%20a%20fert%C5%91tlen%...)

A technikai dolgozók tartsák és tartassák be az intézményekben, kollégiumokban az Egészségügyi Világszervezet  (WHO)  ajánlását:  vírusölő  szer  használatával  rendszeresen  takarítsanak  és fertőtlenítsenek a közös helyiségekben.

Az intézményben a tanárok és hallgatók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzen     kirándulásokat,     tanulmányutakat,  kiküldetéseket  a  koronavírussal  fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

Ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató vagy tanár fertőzött területen, akkor két hétig lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát!

Ha valaki magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait! Magas  láz,  légzési  nehézség  esetén  a  Debreceni  Egyetem  Kenézy  Egyetemi Kórház Infektológiai Osztályán szükséges jelentkezni.

Az  oktatók,  tanárok  együttműködését  kérjük  abban  is,  hogy  ha  olyan  hallgatóról  tudnak,  aki egyetemi,  főiskolai  program  miatt  vagy  akár  családi szervezésben  fertőzött  területen  járt,  ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé, és küldjék haza a hallgatót, tájékoztassák őt a teendőkről a tünetek észlelése esetén.

A DE kollégiumai folyamatosan nyomon követik az érkezőkkel kapcsolatos személyes tudnivalókat és a bent lakók érdekében kollégiumonként 2-2 kézfertőtlenítőt szereltek fel. Ilyen berendezéseket az egyetem további épületekben is elhelyez!

Az elővigyázatossági intézkedések eredményes betartatásával jelentős mértékben hozzájárulhatunk a megelőzéshez!

Egyetemünk mindent megtesz a helyzet megfelelő kezelése érdekében, kérjük polgárainkat felelős magatartásukkal segítsék a védekezés hatékonyságát!

Közzététel dátuma: 
2020. február 28.

Letölthető dokumentumok