Élelmiszerbiztonsági fejlesztések

Beérkeztek az ajánlattételek, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar GINOP- támogatására, melyre összesen 23 cég jelentkezett. A következő fontos dátum a július 25-ei tenderbontás lesz.

A közbeszerzés meghirdetési fázisába jutott el az egyetem agrárkara által a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán nyert 618 millió Ft-os „Minősített élelmiszerlánc KFI infrastruktúra fejlesztése” című projekt.

A DE-MÉK kutatás-fejlesztési stratégiájának középpontjába a magas hozzáadott értékű élelmiszerek kifejlesztését helyezi, fókuszálva a természetes eredetű bioaktív hatóanyagokra, a környezeti fenntarthatóságra, a teljes nyomonkövethetőségre és a fogyasztói biztonságra. Európában egyedülálló módon olyan analitikai hátteret épít ki az intézmény, amely lefedi a teljes gabona-, a zöldség-gyümölcs-, a baromfi- és a sertés-élelmiszerláncot.

- Egyedülálló projektbe fogott bele karunk az egy évvel ezelőtt elnyert GINOP- támogatásnak köszönhetően. A konstrukciónkat másodikként fogadták el az országban, ebben nagy szerencsénk volt, de az úttörő szerep felvállalása sok nehézséget is rejt. Olyan gazdasági környezetben vagyunk, ahol ezeket a problémákat megérezzük, itt konkrétan az építőiparban, a kivitelező cégeknél felmerülő szakemberhiányra gondolok – mondta el a projekt előrehaladási előadás köszöntőjében Komlósi István dékán a kar tanácstermében.

A GINOP-támogatásnak köszönhetően kialakítanak, illetve felújítanak pályázati forrásból öt egységet a karon: a nyílt és zárt növénytermesztési, a haszonállat-biológiai, az élelmiszertechnológiai és posztharveszt-, valamint a konyhatechnikai hálózati infrastruktúrát. Mindehhez pedig integrált talaj- és növényvédelmi, szervetlen és szerves analitikai, kémiai, mikrobiológiai, genomikai, víz- és környezetvédelmi és energetikai monitoringrendszert építenek ki.

- Az egyetemek, illetve más intézmények a 2016–2020-as pályázati időszakban nagy összegű támogatást nyertek el, versenyeznek egymással, és ez mindenképpen árfelhajtó tényező. Nem mindig sikerül egy-két évvel ezelőtti pályázati összeget tartani és a megvalósítást végrehajtani. A projekt már a közbeszerzési fokozatba jutott, jövő héten a beérkezett árajánlatokat felbontjuk, és az augusztus 15-ei bírálóbizottsági ülés után, szeptember elején szerződést kötünk a nyertes kivitelezőkkel – mondta el a dékán.

- Ez a projekt arról szól, hogy megteremtsük azt az infrastruktúrát, amivel a későbbi élelmiszeripari kutatásokat megalapozzuk az egyetemen, a támogatás nagy részét eszközbeszerzésre és építési tevékenységre fordítjuk. A közbeszerzési eljárás egy elég hosszú folyamat, és nemcsak a sok eszköz beszerzése, hanem a hatósági engedélyek, jóváhagyások miatt is - ismertette Lövei Attila projektmenedzser a fejlesztések jelenlegi állásást.

Az építési tevékenységek részeként: egy sertés és baromfi állatházat építenek 75 millió forintból, egy szaporító üvegházat 36 millió forint értékben, és egy mintafeldolgozó épületet is kialakítanak, 15 millió forintból. Az első két épület várható megvalósulása jövő év júniusára tehető, a mintafeldolgozó már idén elkészülhet.

Egyetemi Élet - ÖL

Közzététel dátuma: 
2017. július 19.