A Debreceni Egyetem közleménye a Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban szalmonellózis gyanújával kezelt gyerek kapcsán (2019. szeptember 22-i adatok alapján)

Sajtóközlemény

A hét közepén történt szalmonellagyanús esetek kapcsán a Debreceni Egyetemre eddig összesen 60 gyermeket (a DE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikájára 46, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba pedig 14 gyermeket) vettünk fel, ezzel mostanra kapacitásaink telítődtek. Az újabb betegek biztonságos ellátása érdekében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke helyettesítő szolgáltató kijelölését kezdeményezte szombat este az Országos Tisztifőorvosnál.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház kijelöléséről, valamint a betegek beutalási rendjéről intézményünket, az OMSZ Hajdú-Bihar megyei mentésvezetőjét és a hajdúsámsoni háziorvosi ügyeletet még tegnap éjjel tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ Központi Ügyelete.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában és a Kenézy Egyetemi Kórházban ápoltak közül jelenleg senki sincs életveszélyes állapotban. A gyermekek súlyos, kiszáradásos tünetekkel, magas gyulladásos paraméterekkel érkeznek, intenzív ellátásra azonban ezideig nem volt szükség, ugyanakkor a folyadékpótlás és magas gyulladásos paraméterek, szeptikus tünetek esetén antibiotikum adása szükséges.

A kórházat eddig két fő hagyhatta el.A járványügyi eseménnyel kapcsolatban további tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ tud adni.

Tájékoztatjuk a szerkesztőséget, hogy a Debreceni Egyetem adatvédelmi okokból az általa nyújtott tájékoztatás sajtóhírként való közléséhez kizárólag abban az esetben járul hozzá, amennyiben az intézmény által ellátott beteg, illetve betegek sem közvetlen, sem közvetett módon, a hír alapján senki számára nem beazonosíthatóak. Ellenkező esetben az intézmény nem járul hozzá a tájékoztatása közléséhez. Abban az esetben, amennyiben a beteg, betegek személye azonosítható – akár közvetetten is, úgy csak az érintettek, illetve a helyettük nyilatkozni jogosultak kifejezett írásbeli felhatalmazásával lehet bármilyen információt közölni a 2011 évi CXII. törvény (Infotv.) 6§(8) bekezdése szerint.

Amennyiben a híranyagból mégis beazonosítható a beteg, és a hozzájárulását a sajtó munkatársa nem szerezte be, az ebből eredő jogsértésért a felelősség a hírközlőt terheli a 2013 évi V. törvény Ptk. 2:43. § e) pontja értelmében.

2019. szeptember 22.
 

Közzététel dátuma: 
2019. szeptember 23.

Letölthető dokumentumok