A Debreceni Egyetem közleménye az intézményi parkolási rend kapcsán

A Klinikai Központ I. és II. telepén, illetve a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is 24 órás járőrszolgálat működik, az év minden napján. Az őrszolgálat ellenőrzi a szabályok, különösen a parkolási rend betartását.

A szabályok megsértése esetén a Debreceni Egyetem behajtási és parkolási rendje szerint az alábbi szankciók alkalmazhatók:

a. A szabálytalanul parkoló gépjárművezetők figyelmeztetése. Ez történhet szóban, vagy a járművezető távolléte esetén a szélvédőn elhelyezett figyelmeztető felirattal.
b. Ismétlődő (egy éven belüli harmadik) felszólítással egy időben a bérlet visszavonása 3 hónapra, napijegyeseknél a belépési jogosultság felfüggesztése 3 hónapra,
c. a 3 hónapos kitiltás lejártát követően fél éven belül ismételten előforduló szabálytalanság esetén a szabálytalankodók bérletének bevonása 1 évre, napijegyes belépőknél kitiltás 1 évre,
d. Kirívó szabálytalanság (például: zöldterületen való áthajtás vagy parkolás, mozgáskorlátozott- vagy engedélyhez kötött parkoló illetéktelen használata) esetén azonnal a b. pont, ismétlődésekor a c. pont szankciói lépnek életbe.

A közlekedési és a parkolási szabályok betartatására az egyetem a közforgalmú intézményi területen, szükség esetén a hatóságokat is bevonja, a KRESZ és a parkolási rend durva megsértőivel szemben hatósági eljárást kezdeményez. Idén még nem jelentettek  - a szabályzatban megfogalmazott - durva szabálysértést.

A Debreceni Egyetem betegellátó intézményeinek területén az utóbbi 2 évben 228 új parkolóhelyet alakítottak ki, így jelenleg 1946 parkolóhely áll rendelkezésre. 

A betegellátó intézmények területére naponta mintegy hatezer gépkocsi hajt be, többségük csupán rövid időre, betegszállítási céllal.

A tavaly januártól érvényes, a DMJV Önkormányzat által a Klinikai Központ melletti városi parkolóra meghatározott kedvezőbb díjtételeknek köszönhetően érzékelhetően javult a telepen a korábban tapasztalt zsúfoltság.

Az egyetem 2020-ban mind a Kenézy Kórház, mind a Klinika I-es és II-es telep határán úgynevezett "zone in zone" parkolókat alakít ki kedvezőbb díjtételekkel a várakozás megkönnyítésére, illetve a Nagyerdő gyepén és fái között történő nagy tömegű parkolás visszaszorítása érdekében, ugyanakkor továbbra is cél, hogy a klinikai épületek betegszállítási célú megközelíthetősége fennmaradjon.

 

Közzététel dátuma: 
2020. március 02.