DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XXI. ÉVF. 9. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 5.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 9. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 5.

HÍREK

Előrelépés a QS tematikus rangsorában

Ötven helyet2020. március 5., csütörtök 16:02:59 javítva, a 401-450. helyen végzett a Debreceni Egyetem a QS élettudományi és orvostudományi tematikus listáján. Az agrártudomány területén az intézmény a világ 200 legjobbja között van. A neves londoni rangsorkészítő a legfrissebb listáihoz 1368 felsőoktatási intézményt vizsgált.

Honvédelmi sportok az egyetemen

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem, a DEAC és a Honvédelmi Sportszövetség. A cél, hogy 2024-ig az intézmény hallgatóinak legalább 25 százaléka kapcsolatba kerüljön a honvédelmi sportokkal. Hamarosan pedig elindulhat egy honvédelmi képzés is az egyetemen.

Egyetemi tudás a haditechnikában

A Multidiszciplinaritás a Magyar Honvédség Szolgálatában címmel, a Debreceni Egyetem szerepvállalásáról hangzott el előadás a Haditechnikai Intézet alapításának 100. évfordulója alkalmából tartott szakmai tanácskozáson március 1-jén a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Tudományos elismerés

Magas rangú szakmai elismerést vehettek át a Debreceni Egyetem oktatói a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottságának éves közgyűlésén. A február 26-ai ünnepségen az intézmény 6 oktatóját - Barta Jánost, Hoffmann Istvánt, Holb Imrét, Maticsák Sándort, Szűcs Gabriellát és Csatár Pétert díjazták.

A hirtelen szívhalál megelőzéséért

Újabb defibrillátorokat vásárolt az egyetem. A négy életmentő eszközt az intézményhez tartozó gyakorlóiskolákban: a Balásházy Középiskolában, a Kossuth Gyakorló Csengő utcai, Kossuth utcai, valamint Arany János téri intézményben helyezik el, elsősorban a tornatermek mellett, illetve a portákon.


PROGRAMAJÁNLÓ

XVII. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny

Több mint ötven hallgató huszonegy kamarazene csoportja lép színpadra március 6. és 8. között a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt teremében. A zenészek különböző kamarazenei formációkban a szonáta, a trió, a kvintett és a sextett műfajában adnak majd elő. Részletes program.

Konzervatóriumi esték

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvószenekara nőnap alkalmából ad hangversenyt március 9-én, hétfőn 19 órai kezdettel a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Deszgráfia – Felolvasószínház

Szénási Miklós „A Pacsirta utcai társasház” című drámájának felolvasását hallhatják az érdeklődők Szurdoki Péter előadásában. A darabról Somogyi Tibor beszélget Szénási Miklós íróval, Madák Zsuzsanna dramaturggal (Csokonai Színház) és Szurdoki Péter színésszel március 9-én, hétfőn 19 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Szín-Művészeti Szabadegyetem

„Színházi nevelés - Önmagam” címmel Scherer Péter tart előadást az ODEon-ZeneTheatrum és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának közös kurzusán március 10-én, kedden 16 órától az ODEon Színházban (Böszörményi úti campus).

A „Labdarúgás elmélete és gyakorlata"

A „Szurkolói kultúra kialakulása külföldön és Magyarországon. Ultrák, huligánok” címmel Sándor Mihály sportszakíró, egyetemi mesteroktató tart előadást a DELAB szabadon választható kredittárgy keretében március 10-én, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus, Főépület fszt. II. előadójában (Debrecen, Böszörményi u. 138.).

XXV. Kardiológiai Napok Továbbképző Konferencia

Idén is megrendezi szakmai továbbképző konferenciáját, a XXV. Kardiológiai Napokat a Debreceni Egyetem március 11-14. között a Kölcsey Konferencia Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Blogging Albania

Armela Panajoti (Ismail Qemali egyetem, Vlora, Albánia) tart előadást a Debreceni Egyetemen „Blogging Albania: Reconstructing Images in the Eye of the Beholder” címmel a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének szervezésében március 11-én, szerdán 12 órától a Főépület, I. emelet Studio 111-ben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Hang-játék-zene

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatói zenés játékot mutatnak be a Grimm testvérek „Félelemkereső” című meséje nyomán március 11-én, szerdán 13:30 és 14:45 órai kezdettel a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.)

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Egy párkapcsolat hullámai – avagy egy házasság szakaszai” címmel Gesztes Olympia projektvezető tart előadást március 11-én, szerdán 16 órai kezdettel a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés filmklub

„A Bármicvó fiúk” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában március 11-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetést tartanak Heller Zsolt folkesztéta, esszéistával.

Arany János Napok

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helye az Arany János Napok keretében rendezi megemlékezését az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére március 12-én, csütörtökön 11 órától a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Az egyenesszárnyúak titkos élete

„Szerepek újragondolva: az egyenesszárnyúak titkos élete” címmel Rácz István András, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék oktatója tart előadást március 12-én, csütörtökön 12 órától az Élettudományi Központ F201 előadójában, az Udvardy teremben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Karrierablak

„Amikor a munkádnak értelme van - civil szervezetek szerepe a társadalomban” címmel Kiss Ábel Lukács (DORKÁSZ Szolgálat) tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében március 12-én, csütörtökön 12 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Universitas Hangversenysorozat

Hargitai Imre zongoraestjét hallhatják a zenekedvelők március 12-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Ünnepi megemlékezés

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart a Debreceni Egyetem március 13-án, pénteken 10 órai kezdettel a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szenior Egyetem

Zsoldos Attila akadémikus (Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet) „Az aranybulla királya” címmel tart előadást a Szenior Egyetemen március 13-án, pénteken 16 órától a Debreceni Egyetem Élettudományi Központ F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Pályázat sportösztöndíj elnyerésére

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre, sportösztöndíj elnyerésére. Támogatásban részesíthető az a pályázó, aki felsőoktatási intézményben nappali, vagy levelező tagozaton tanulmányokat folytat, magyar állampolgárságú, Hajdú-Bihar megyei érvényes lakcímmel rendelkezik és Hajdú-Bihar megyei sportszervezet leigazolt sportolója. A pályázat elnyerésének további feltétele, hogy a pályázó sporteredményeiben, valamint tanulmányi eredményeiben a következő feltételeknek megfeleljen:
- Olimpiai sportágban, országos sportági szakszövetség által igazolt I. osztályú minősítésű sportoló,
- Az ösztöndíj folyósítása szempontjából figyelembe vehető időszakban a tanulmányi eredménye 3,51 vagy annál magasabb tanulmányi átlag.
A pályázatokat egyénileg, pályázati adatlapon kell benyújtani.
A pályázatok csak személyesen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárságán adhatók le (Debrecen, Piac u. 54. fsz. 7. szoba) 2020. március 13-án, 12 óráig. Bővebb információ

Statista adatbázis a Debreceni Egyetemen

Próbahozzáférés keretében április 30-ig elérhetővé válik a Statista adatbázis a Debreceni Egyetemen. A portál 21 piaci szektor (média, üzleti élet, pénzügy, politika és számos más terület) mennyiségi adataihoz nyújt közvetlen hozzáférést vállalatok, üzleti ügyfelek, kutatóintézetek és a tudományos közösség számára a https://www.statista.com/ linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel (https://lib.unideb.hu/hu/otthoni-eleres) az egyetemen kívül is.


KÉPGALÉRIÁK

Mobilitási Információs Napok a külföldi ösztöndíjlehetőségekről

Arany Napok: az olvasást, a könyvek szeretetét népszerűsítették

„Madarak fotókon és bélyegeken” címmel Tóth Csaba és Bod Péter kiállítása

Családi jégkarnevál egyetemi polgároknak a Jégcsarnokban


SPORT

Kosárlabda

Szombaton közel egy hónap után játszik újra tétmérkőzést a DEAC kosárlabdacsapata. A 19 órától kezdődő összecsapáson a kiesés ellen menekülő Szegedet fogadja Kovács Adrián együttese az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Röplabda

A Vegyész RCK-t fogadja a Debreceni Egyetem röplabdacsapata vasárnap 18 órakor a DESOK-ban. Az Extraliga-mérkőzés esélyese a kazincbarcikai alakulat, amely kétszer több pontot gyűjtött a mieinknél, ám a hazai pálya előnye a DEAC mellett szól.

Futsal

Női és férfi futsalcsapatunk is parkettre lép a napokban. A fiúk a Rubeola FC otthonában vendégszerepelnek Csömörön, a találkozót pénteken 18.45-től rendezik. A lányok szombaton 17 órakor Hajdúböszörményben harcolnak majd a pontokért.

Floorball

Floorballosaink szombaton az Origo Mohicans együttesét látják vendégül a bajnokságban. A találkozót 16 órától rendezik a Kecskeméti János Sportcsarnokban.

Kézilabda

Nyírbátorban vendégszerepel a Debreceni Egyetem férfi kézilabdacsapata. Az NB II Észak-Kelet csoportjában veretlenül élen álló hajdúságiak mérkőzését szombaton 17 órakor rendezik a Zrínyi utcai Oktatási Centrumban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Magas rangú szakmai elismerésben részesültek a Debreceni Egyetem oktatói (Dehir.hu)

A Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottságának február 26-án tartott éves közgyűlésén hat oktató tevékenységét méltatták. Részletek.

Tudomány, határok nélkül (Civishir.hu)

Nyolc határon túli, magyar nyelven oktató tanintézménnyel írt alá szerződést a Debreceni Egyetem. Részletek.

Honvédelmi sportágakkal nevelik a jövő hazafijait (Haon.hu)

Első alkalommal ülésezett a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoportja csütörtökön a Debreceni Egyetem Karácsony Sándor termében, többek között azzal a céllal, hogy együttműködési megállapodást születhessen az intézmény, a DEAC és a Honvédelmi Sportszövetség között. Részletek.

Négy éve csatlakozott a Debreceni Egyetem duális képzéséhez az E.ON (Hajdupress.hu)

Az E.ON négy éve csatlakozott a Debreceni Egyetem duális képzéséhez. A gyakorlatias oktatás a városban egy önálló épületben zajlik, ahol villanyszerelő tanulók, villamosmérnök szakos hallgatók és junior villamosmérnökök dolgozhatnak együtt. Részletek.

Arany Napok: a 203 éve született költőre emlékeztek Debrecenben – videóval (Debrecen TV)

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási hely névadója előtt rendezvénysorozattal tiszteleg. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 9. szám | 2020. március 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.