DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 8. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 27.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 8. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 27.

HÍREK

Együtt a Kárpát-medence gazdaságáért

A Debreceni Egyetem nyolc magyar nyelven oktató határon túli felsőoktatási intézménnyel közösen létrehozta a Kárpát-medencei Tudományos Platformot. Az együttműködés célja a gazdaságtudományi területen oktató és kutató szakemberek tevékenységének összehangolása, a kutatási eredmények felhasználásának előmozdítása.

Az innovátor Malkovich a Debreceni Egyetemen

A többszörös Oscar-jelölt színész, John Malkovich a GE és az MIT szakembereivel tart előadást a Nagyerdei Stadionban március 9-én. A Boston Minds című innovációs eseményt a Debreceni Egyetem, a GE Healthcare és az általuk támogatott Health Venture Lab egészségipari innovációs akcelerátor rendezi.

Lovász László előadása a TTK-n

A Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-, Kiotó- és Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartott előadást a Természettudományi és Technológiai Kar jubileumi előadás-sorozatának zárásaként. Lovász László a diszkrét matematika, a kombinatorika és a gráfelmélet fontos kérdéseiről beszélt előadásában.

Modern terápiák az allergia ellen

Az allergiakutatások jelentős része az allergiás hajlamot vizsgálja. A gyermekkori allergia sajátosságairól és a legújabb terápiás lehetőségekről - mint az immunterápia - tanácskoztak a Debreceni Egyetem szakemberei a DAB Székházban. Magyarországon mintegy 2 millió ember allergiás, a gyerekek 15-20 százalékát érinti a betegség.

Teljes látogatási tilalom a kórházban

A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi osztályán látogatási tilalmat vezettek be. Az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése miatt rendelték el a korlátozást. A Klinikai Központban egyelőre marad a részleges tilalom.


PROGRAMAJÁNLÓ

Tudományos Diákköri Konferencia

Két szekcióban vitatják meg a legfrissebb tudományos eredményeket az Egészségügyi Kar Tudományos Diákköri Konferenciáján február 28-án, pénteken 9:30-tól a kar Torony I. emeleti előadótermében (Nyíregyháza Sóstói u. 2-4.).

Szenior Egyetem

Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja „Zenélő billentyűs hangszertörténet” címmel tart előadást a Szenior Egyetemen február 28-án, pénteken 16 órától a kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

oDEon-ZeneTheatrum Musical Theatre

„Piszkosak - Vigyázat! Nyomokban Rejtőt tartalmaz!” címmel láthatja a közönség az oDEon-ZeneTheatrum Musical Theatre következő előadását február 28-án, pénteken 19 órától az oDEon Színházban (Debrecen, Böszörményi úti campus).

Hang-játék-zene

„Bottal üthetjük…” címmel mutatja be műsorát a SONUS ütőegyüttes február 14-én, pénteken 13:30 és 14:45, február 16-án, vasárnap 15, február 19-én, szerdán 13:30 és 14:45 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Élettudományi Galéria

Varga Enikő, Avacz Gergely és Felföldi Arnold alkotásaiból nyílik kiállítás „3 in 1” címmel a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében február 29-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Impact koncert

A vendégzenészekkel kiegészült Android zenekar „Impact” néven lép színpadra február 29-én, szombaton 19 órától a Nagyerdei Víztoronyban, ahol fellép a „Tűzlabda” is.

G. F. Handel: Messiás oratórium

Händel Messiás című oratóriumát adják elő a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói a Szent Anna Székesegyházban (Debrecen, Szent Anna u. 15.) február 29-én, szombaton 19:30-tól. A tavalyi, adventi ünnepségsorozatban bemutatott válogatás után ezúttal átfogóbb előadást hallhat a közönség. A koncerten közreműködik a Canticum Novum Kamarakórus és a DE Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bolyky Zoltán.

Családi jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos téli családi napot az egyetemi dolgozóknak és családtagjaiknak a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja március 1-én, vasárnap 9:30-tól a Jégcsarnokban (Debrecen, Derék u.). A részvételi szándékot február 28-ig lehet jelezni a https://regisztracio.unideb.hu/hu/csaladi-jegkarneval oldalon.

Elméleti Galéria

„Madarak fotókon és bélyegeken” címmel Tóth Csaba és Bod Péter képeiből nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében március 1-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Mobilitási Információs Napok

A mobilitási programok népszerűsítésére Információs Napokat szervez március 2-4. között több helyszínen a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája. Az érdeklődők március 2-án, hétfőn 18 órától az Erasmus+, és a Campus Mundi lehetőségeivel ismerkedhetnek a Nagyerdei Víztoronyban. Március 3-án, kedden Erasmus+ reggeli várja a hallgatókat 9 órától az Egyetem téri campus Élettudományi Központjában és a Kassai úti campus TEOK épületében, ugyanezen a napon 11 órától a Főépület Karácsony Sándor termében, 18 órától pedig az Élettudományi Központ F015-016 termében a Fulbright programról tartanak előadásokat. A sorozat március 4-én, szerdán Erasmus+ reggelivel folytatódik 9 órai kezdettel a Böszörményi úti campuson, a MÉK Főépületében és az Informatikai Karon. Zárásként az Erasmus+ pályázásról tartanak tájékoztató előadást 15 órától a Böszörményi úti campuson, a MÉK Főépület II. előadójában. A program 16 órakor előadással zárul a Kassai úti campuson, az Informatikai Kar F0 termében.

Arany János Napok

Tantárgyi vetélkedőkkel, koszorúzással, kiállítással tiszteleg korábbi névadója előtt március 2-13. között a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola Arany János téri feladatellátási helye. A rendezvénysorozat megnyitóját március 2-án, hétfőn 10 órai kezdettel rendezik az Arany János szobornál (Debrecen, Arany János tér), ezt követően 11 órakor nyílik az Arany Galéria az intézmény könyvtárában.

Szín-Művészeti Szabadegyetem

„Kik vagytok ti? Kortárs kontra klasszikus irodalom” címmel Háy János író tart előadást az ODEon-ZeneTheatrum és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának közös kurzusán március 3-án, kedden 16 órától az ODEon Színházban (Böszörményi úti campus).

Lélekmelengető koncert

A DE Zeneművészeti Kar hallgatói rendhagyó helyszínnel, különleges hangulattal várják a zenekedvelő közönséget március 3-án, kedden 17 órától a DEENK Kassai úti Campus Könyvtárában (Debrecen, Kassai u. 26.), ahol – többek között - Haydn, Bach és Rossini művei is felcsendülnek.

Nyílt tréning

Nyílt tréningre várja a színjátszás iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem társulata, a DESzínház március 3-án, kedden 18 órától a Főépület, DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Hogyan legyen időd a párkapcsolatodra” címmel Mikos Ákos műsorvezető, író tart előadást március 4-én, szerdán 16 órától a Főépület Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Folytatódik a Science Café

„Legyél a saját nőgyógyászod!” címmel Márkus Bernadett, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet tudományos segédmunkatársa tart előadást a Science Caféban március 4-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Mentálhigiénés filmklub

A „Gilbert Grape” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában március 4-én, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud.max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés Búzás-Katona Zsuzsa egészségpszichológussal.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Segítség a tudatos energiahasználóknak

A Debreceni Egyetem dolgozói kedvező feltételekkel kaphatnak hitelt otthonaik energetikai korszerűsítéséhez a Magyar Fejlesztési Bank Nulla százalékos hitel programjában, és ehhez kellően alapos, széleskörű szakmai segítségnyújtás is a rendelkezésükre áll. A támogatást elsősorban külső hőszigetelésre, nyílászárócserére, külső redőnyök, napelemek, napkollektorok felszerelésére, fűtéskorszerűsítésre, új kazán beszerzésére, energiatakarékos világítás kialakítására és minden olyan beavatkozásra fel lehet használni, amivel energiacsökkenés érhető el. Bővebb információ

Pályázat sportösztöndíj elnyerésére

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre, sportösztöndíj elnyerésére. Támogatásban részesíthető az a pályázó, aki felsőoktatási intézményben nappali, vagy levelező tagozaton tanulmányokat folytat, magyar állampolgárságú, Hajdú-Bihar megyei érvényes lakcímmel rendelkezik és Hajdú-Bihar megyei sportszervezet leigazolt sportolója. A pályázat elnyerésének további feltétele, hogy a pályázó sporteredményeiben, valamint tanulmányi eredményeiben a következő feltételeknek megfeleljen:
- Olimpiai sportágban, országos sportági szakszövetség által igazolt I. osztályú minősítésű sportoló,
- Az ösztöndíj folyósítása szempontjából figyelembe vehető időszakban a tanulmányi eredménye 3,51 vagy annál magasabb tanulmányi átlag.
A pályázatokat egyénileg, pályázati adatlapon kell benyújtani.
A pályázatok csak személyesen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárságán adhatók le (Debrecen, Piac u. 54. fsz. 7. szoba) 2020. március 13-án, 12 óráig. Bővebb információ


KÉPGALÉRIÁK

Kárpát-medencei Tudományos Platform megalapítása

Mini állásbörze a hallgatóknak a Műszaki Karon

Kézközeli bűvésztrükk - Kőhalmi Ferenc bűvész a DE KK ambulanciáin

Fórum Challenge - sportos akadálypálya a bevásárlóközpontban


SPORT

Jégkorong

Egy percet sem pihenhet a Debreceni Egyetem jégkorongcsapata, hiszen sorra játssza mérkőzéseit az Erste Liga rájátszásában. A Csíkszereda elleni negyeddöntő jelenleg 1-1-re áll. A mieink legközelebb csütörtökön, majd rögtön másnap is jégre lépnek a csíkiek otthonában, március 2-án, hétfőn 18 órakor pedig immár hazai környezetben zajlik a küzdelem.

Futsal

Az Astra ellen játszik rangadót női futsalcsapatunk az NB I-es bajnokság 16. fordulójában. A találkozót a DESOK-ban rendezik szombaton 19 órakor. A mieink 28 ponttal a tabella második helyén állnak, míg ellenfelünk egy egységgel kevesebbet gyűjtve a harmadik pozícióból várja az összecsapást, így a győzelemnek nagy jelentősége lesz.

Floorball

Vasárnap 18 órától Érden, a negyedik helyen álló Ares HC otthonában játssza következő bajnoki mérkőzését az éllovas DEAC.

Röplabda

Női is férfi röplabdacsapatunk is parkettre lép vasárnap. Az Extraligában szereplő Fodor-legénység 18:30-kor a Kecskemét otthonában vendégszerepel, míg a lányok az 5-9. helyért zajló rájátszás első fordulójában a Miskolcot fogadják 18 órától a DESOK-ban.

Kézilabda

Két nagyszerű mérkőzésen van túl a bajnokságot veretlenül vezető DEAC férfi kézilabdacsapata, amely a tavaszi szezon első két fordulójában dobogós helyen álló ellenfeleket győzött le magabiztosan. Ezúttal a nyolcadik helyen álló Kisvárdát fogadják Bíró Imre tanítványai pénteken 18:30-tól a DESOK-ban.


RÓLUNK ÍRTÁK

Egész Európának segít a Debreceni Egyetem (Lokál.hu)

Nemzetközi figyelmet kapott a Debreceni Egyetem: a GE Reports című világhírű szakmai újság közölt cikket a Massachusetts Institute of Technology (MIT) speciális Catalyst módszertanának európai meghonosításáról, és a Debreceni Egyetem, valamint a GE Healthcare programban játszott szerepéről. Részletek.

Együtt a Kárpát-medence gazdaságáért (Debreceninap.hu)

Gazdaságtudományi területen oktató és kutató szakemberek tevékenységének összehangolására alakult meg a Debreceni Egyetem és nyolc magyar nyelven oktató határon túli felsőoktatási intézmény részvételével a Kárpát-medencei Tudományos Platform. Részletek.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten (Magyarmezogazdasag.hu)

Növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a KITE Zrt. Hévizen. A Debreceni Egyetem kancelláriájának Továbbképzési Központjával, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával összefogva vállalták fel a színvonalas agrároktatást. Részletek.

Modern terápiák az allergia ellen (Weborvos.hu)

A gyermekkori allergia sajátosságairól és a legújabb terápiás lehetőségekről tanácskoztak a Debreceni Egyetem szakemberei pénteken, a DAB Székházban. Részletek.

A debreceni Klinika kiváló ápolóit és asszisztenseit díjazták (Dehir.hu)

Átadták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjat. Idén nyolc szakdolgozó vehette át az elismerést az ápolók napján, Kossuth Zsuzsa születésének évfordulóján. A díjazottakat több mint 2000 szakdolgozó közül választották ki Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 8. szám | 2020. február 27.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.