DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 7. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 20.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 7. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 20.

HÍREK

Nagyköveti látogatás az egyetemen

Az oktatás és gazdaság területéhez kapcsolódó együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetemen Izrael magyarországi nagykövete első vidéki útján. Yacov Hadas-Handelsman diákokkal is találkozott. Az egyetemen 160 izraeli hallgató tanul, többségük az orvosképzésben vesz részt.

A 21. század Kossuth Zsuzsái

Idén nyolc szakdolgozó vehette át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjat az ápolók napján. A Klinikai Központ szervezeti egységei által felterjesztett munkatársak valamennyien több évtizede kiemelkedően végzik a munkájukat. Idén hatodik alkalommal adták át az elismeréseket.

Gyakorlat a középpontban

Levelező és nappali tagozatos hallgatóinak szervezett mentorkonferenciát a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar. A mentori rendszer fejlesztéséről, a hallgatóbarát szemléletű tantervről és a gyakorló helyek szakmai támogatásáról hallhattak a diákok. Februárban közel 150 hallgató kezdi meg külső szakmai gyakorlatát a partner óvodákban.

Szenior Egyetem tavasszal is

Hat izgalmas témával várja hallgatóit a Szenior Egyetem 2019/2020. tavaszi félévében. Az orvoslás jövőjéről, az Alföld piramisairól és az aranybulla királyairól is szó lesz az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő képzési programban. A kurzusra eddig már mintegy 400-an jelentkeztek. Az első előadást február 28-án, pénteken 16 órától tartják.

Fitten a Főnix Fitten

Több ezren látogattak ki idén is Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényére, ahol háromezer négyzetméteren próbálhatták ki a különböző mozgásformákat a sportolni vágyók. Az edzések mellett állapotfelmérésekkel is várták az érdeklődőket. Nem csak fiatal vendégei voltak a Főnix Fittnek, a legidősebb résztvevő 70 éves elmúlt.


PROGRAMAJÁNLÓ

Konzervatóriumi esték

A Zágrábi Zeneakadémia ütőegyüttesének hangversenyét hallhatják a zenekedvelők a Konzervatóriumi esték sorozatban február 20-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Allergológiai ülés

„Gyermekkori allergológiai és immun-mediált kórképek” címmel rendezi meg szakmai tanácskozását a DE Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék, a Gyermekgyógyászati Intézet, a DAB Immunológiai Munkabizottsága és az Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság február 21-én, pénteken 14 órától a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Vasárnapi Muzsika

A XVII. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny résztvevőinek hangversenyét hallhatják a zenebarátok február 23-án, vasárnap 17 órai kezdettel a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.).

Mini állásbörze a Műszaki Karon

Egyetemi és középiskolai hallgatók számára rendez Mini állásbörzét a Debreceni Egyetem Műszaki Kara február 25-én, kedden 9 órától a kar épületében (Debrecen, Ótemető u. 2-4.).

Szín-Művészeti Szabadegyetem

„Színházcsinálás. Hogy születik meg egy előadás? ” címmel Végh Veronika és Csáki Szabolcs tart előadást az ODEon-ZeneTheatrum és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának közös kurzusán február 25-én, kedden 16 órától az ODEon Színházban, a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Könyvbemutató

A Kultúratudományi Műhely programjának keretében a Studia Litteraria folyóirat „Gyerekvilágok” című tematikus lapszámát, valamint a „Gyerek- és ifjúsági irodalom a közoktatás különböző szintjein” című tankönyvet ismerhetik meg az érdeklődők február 26-án, szerdán 14 órától a DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet könyvtárában, a Főépület 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A programot kerekasztal-beszélgetés zárja a gyermek- és ifjúsági irodalom aktuális jelenségeiről.

Párkapcsolati szabadegyetem

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőség Központ, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös szervezésében „Párkapcsolati és családon belüli változások vizsgálata az Egyesült Államokban és világszerte” címmel Kolozsvári Orsolya, a College of Coastal Georgia (USA) oktatója tart előadást február 26-án, szerdán 16 órától a Főépület, Aud.Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

KLTE Baráti Kör előadás-sorozata

„Kezdetektől napjainkig - a debreceni grafika története a mai vonatkozásokig” címmel Tamus István Csokonai- és Holló László-díjas grafikusművész, művésztanár tart előadást a KLTE Baráti Körének következő rendezvényén február 26-án, szerdán 17 órától a Matematikai Épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Mentálhigiénés filmklub

A „The Peanut Butter Falcon” című filmet láthatja a közönség a DEMEK Mentálhigiénés filmklubjában február 26-án, szerdán 17:30-tól a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.). A vetítés után kötetlen beszélgetés a Piros Pont Kortárs Segítőkkel.

Irodalmi est

LÉK Irodalmi Kör a DESzínház szervezésében tartja soron következő foglalkozását február 26-án, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépület DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

Karrierablak

„A rugalmas alkalmazkodóképesség és a digitális együttműködés, mint 21. századi munkavállalói kompetenciák” címmel Csukonyi Csilla (DE BTK, Pszichológiai Intézet) tart előadást a HKSZK Hallgatói Karrierközpont szervezésében február 27-én, csütörtökön 12 órától a Debreceni Egyetem Főépület, Aud. Max-ban (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Universitas Hangversenysorozat

„Bach másképp” címmel Matuz István – fuvola, Tóth Benedek – ütőhangszerek, Kéry János – zongora hangversenye február 27-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szenior Egyetem

Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja „Zenélő billentyűs hangszertörténet” címmel tart előadást a Szenior Egyetemen február 28-án, pénteken 16 órától a Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.


FELHÍVÁSOK

Richter Gedeon pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázatot hirdet a folyó kutatásaihoz kapcsolható, gyógyszeripari tárgyú innovációk felkarolására. A pályázatok belső, egyetemi benyújtásának határideje: 2020. március 16., hétfő 12 óra. A pályázati felhívás, bővebb információ a https://techtransfer.unideb.hu/node/385 oldalon olvasható.

Családi jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos téli családi napot az egyetemi dolgozók és családtagjaik számára a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja március 1-én, vasárnap 9.30-tól a Debreceni Jégcsarnokban (Debrecen, Derék u.). A részvételi szándékot február 28-ig lehet jelezni a https://regisztracio.unideb.hu/hu/csaladi-jegkarneval oldalon.

Pályázati felhívás

A tudományos tevékenység elismerésére idén is meghirdeti pályázatát az Universitas Alapítvány a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói számára. A pályázati felhívás, bővebb információ a http://uni-pro.unideb.hu oldalon olvasható. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. február 25.

Publikációs stratégiai tréning

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár szervezésében a Clarivate Analytics trénere bemutatja, milyen eszközök állnak rendelkezésre egy jó folyóirat kiválasztására, hogyan állapíthatjuk meg a megbízható nyílt hozzáférésű folyóiratokat és mely kiadványokban érnek el átlagon felüli teljesítményt cikkeink. Helyszín: Élettudományi Könyvtár, III. emeleti előadóterem Időpont: 2020. február 25. kedd 10 óra A részvétel ingyenes, ám a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/otmamfgVVrUswDTaA

Pályázat sportösztöndíj elnyerésére

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre, sportösztöndíj elnyerésére. Támogatásban részesíthető az a pályázó, aki felsőoktatási intézményben nappali, vagy levelező tagozaton tanulmányokat folytat, magyar állampolgárságú, Hajdú-Bihar megyei érvényes lakcímmel rendelkezik és Hajdú-Bihar megyei sportszervezet leigazolt sportolója. A pályázat elnyerésének további feltétele, hogy a pályázó sporteredményeiben, valamint tanulmányi eredményeiben a következő feltételeknek megfeleljen:
- Olimpiai sportágban, országos sportági szakszövetség által igazolt I. osztályú minősítésű sportoló,
- Az ösztöndíj folyósítása szempontjából figyelembe vehető időszakban a tanulmányi eredménye 3,51 vagy annál magasabb tanulmányi átlag.
A pályázatokat egyénileg, pályázati adatlapon kell benyújtani. A pályázatok csak személyesen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárságán adhatók le (Debrecen, Piac u. 54. fsz. 7. szoba) 2020. március 13-án, 12 óráig. Bővebb információ: http://hbmo.hu/CPage.aspx?key=567


KÉPGALÉRIÁK

Domborművet avattak Rák Kálmán belgyógyász emlékére a Klinikai Központban

Mentorkonferencia a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon

DE Futballünnep - Kozma Mihály előadása Lomnici Zoltán bevezetőjével

Jótékonysági jégkorcsolya estet tartottak a Nagyerdei Stadionnál


SPORT

Jégkorong

Az Erste Liga középszakaszának utolsó mérkőzését a DEAC játssza az FTC otthonában szerdán 18 órakor a Pesterzsébeti Jégcsarnokban. A találkozónak igazából már nincs tétje, hiszen kedden a dunaújvárosiak nyertek a Csíkszereda otthonában, így eldőlt, másodikként választhatnak ellenfelet csütörtökön, az MJSZ sajtótájékoztatóján. Az FTC első helyét már senki és semmi nem veszélyezteti, a Brassó harmadik lett, a DEAC negyedik, a szeredaiak pedig az ötödik helyről várják a rájátszást.

Röplabda

Pénteken 20 órakor a Pénzügyőr együttesét látja vendégül a DEAC férfi röplabdacsapata az Extraligában. A DESOK-ban rendezendő találkozó esélyese a PSE, amely toronymagasan vezeti a bajnokságot, ám a mieink többször szereztek már kellemes meglepetést, és a hazai pálya előnye mellettük szólhat.

Floorball

Szombaton keleti presztízsrangadóval folytatódik a Salming Férfi OB I alapszakasza: a tabellát vezető Debreceni Egyetem gárdája a Kazincbarcikai Ördögöket látja vendégül 16 órától, a Kecskeméti János Sportcsarnokban. Ellenfelünk az ötödik helyen áll, hátránya kilenc pont a DEAC-cal szemben, és ez a különbség hétvégén tovább nőhet, amennyiben sikerül legyőzni a borsodi riválist.

Kézilabda

A tabella második helyén álló Szolnoki KCSE otthonában játszik rangadót az éllovas DEAC a férfi kézilabda NB II Észak-Kelet csoportjában. A mérkőzést szombaton 17 órától rendezik a Tiszavirág Arénában. Cél: megtartani a veretlenséget.


RÓLUNK ÍRTÁK

Ennyien kerülhetnek be idén a legnépszerűbb egyetemekre, de hány diákot vettek fel tavaly? (Eduline.hu)

A Debreceni Egyetem is előkelő helyen van a jelentkezők, a felvett hallgatók és a kapacitásszám tekintetében - írja az Eduline.hu. Részletek.

Debrecen is csatlakozott az országos tüdőrákszűrési modellprogramhoz (Medicalonline.hu)

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által szervezett Magyar Tüdőrák modellvizsgálathoz a DE Tüdőgyógyászati Klinika és a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika közösen csatlakozott. Részletek.

A Klinika és a Kenézy közös erővel küzd az új életekért (Haon.hu)

Egyre nagyobb kihívásokra kell felkészülniük, hisz a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinika integrációjával az ország legnagyobb szülésszámú intézménye jöhet majd létre, ennek infrastrukturális fejlesztései már folyamatban vannak. Részletek.

Robotika az óvodapedagógiában (Hajdupress.hu)

A robotika és a robotprogramozás oktatását, illetve óvodapedagógiai célú felhasználásának fejlesztését támogatja az National Instruments csütörtökön átadott két Lego robotika eszközkészlete, amelyet a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara kapott. Részletek.

Ingyenesen segít felkészülni az érettségire a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

Biológiából, fizikából, földrajzból, kémiából és matematikából szervez az emelt szintű érettségire felkészítő képzéseket a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A február közepén induló foglalkozások ingyenesek. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 7. szám | 2020. február 20.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.