DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 6. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 13.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 6. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 13.

HÍREK

Felvételi 2020: újdonságok a DE-n

A teljes magyarországi képzési kínálatot lefedi a Debreceni Egyetem oktatási portfóliója. Egyre több mérnökre van szükség az átalakulóban lévő munkaerőpiacon, ezért is vált az egyetem fókuszterületévé a műszaki oktatás - hangzott el az újdonságokat ismertető tájékoztatón, ahol az új járműmérnöki alapszakról is szó volt.

Új utak a kutatásfejlesztésben

A DE a GE Healthcare budapesti központjával együtt kapott elsőként lehetőséget hazánkban, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology Catalyst módszertanának európai meghonosításában. Az intézmény és a vállalat programban játszott szerepéről írt a GE Reports.

CT-vizsgálattal a túlélésért

A Debreceni Egyetem egészségügyi szolgáltatói is csatlakoztak az országos tüdőrákszűrési modellprogramhoz. A HUNCHEST II. keretében alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek, így korai stádiumban kimutatható a daganat. A vizsgálatokat a kórházban végzik, akinél problémát látnak, azt a Tüdőgyógyászati Klinikára irányítják.

Együttműködés az asztaliteniszért

Minden debreceni általános iskolás megismerkedhet a pingpong alapjaival. Erről állapodott meg az egyetem, a debreceni önkormányzat, a Debreceni Tankerület, valamint a DAK-DEAC asztalitenisz klub. Turnusonként tíz általános iskola tanulói, négy-ötszáz gyerek foghat ütőt a testnevelési óra keretében.

Látogatási tilalom a klinikákon is

Látogatási tilalmat rendeltek el a Klinikai Központ transzplantációs, onkohaematológiai, szülészeti és intenzív osztályain, a Tüdőgyógyászati és a Gyermekgyógyászati Klinikán, valamint az egyetemi kórház Fül-Orr-Gége, Szülészeti, Központi Aneszteziológiai és Ápolási osztályán, illetve az Infektológiai Intézetben.


PROGRAMAJÁNLÓ

Universitas Hangversenysorozat

Balog József zongoraestjét hallhatják a zenebarátok február 13-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Mentorkonferencia a GYGYK-n

Nappali és levelező tagozatos óvodapedagógus hallgatók mentorai részére rendez szakmai tanácskozást a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara február 14-én, pénteken 9 órától a GYGYK konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Szakmai konferencia

„Oktatás – Informatika – Pedagógia” címmel rendez közös szakmai konferenciát február 14-én, pénteken 10:30-tól a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA DAB Neveléstudományi Munkabizottsága a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Hang-játék-zene

„Bottal üthetjük…” címmel mutatja be műsorát a SONUS ütőegyüttes február 14-én, pénteken 13:30 és 14:45, február 16-án, vasárnap 15, február 19-én, szerdán 13:30 és 14:45 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Anyahajó Klub

A Gordon módszerrel ismerkedhetnek az érdeklődők az Anyahajó Klub programján a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében február 14-én, pénteken 17 órai kezdettel a DEMEK székházában (Debrecen, Poroszlay út 97.).

FőnixFitt 2020

A Magyar Sport-, és Életmódfejlesztő Klaszter és a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Közhasznú Kft. idén már negyedik alkalommal szervezi meg Kelet-Magyarország legnagyobb fitnesz rendezvényét február 15-én, szombaton 9 órától a Főnix Csarnokban (Debrecen, Kassai út 28.).

Dombormű Rák Kálmán tiszteletére

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézete domborművet avat a II. Belklinika egykori igazgatója, Rák Kálmán tiszteletére február 17-én, hétfőn 12 órakor a Belgyógyászati Intézet „B” épület előterében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A mű Györfi Sándor szobrászművész alkotása.

Szín-Művészeti Szabadegyetem

„Antik színház” címmel Forisek Péter történész tart előadást az ODEon-ZeneTheatrum és a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának közös kurzusán február 18-án, kedden 16 órától az ODEon Színházban, a Böszörményi úti campuson (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Nyílt tréning

Nyílt tréningre várja a színjátszás iránt érdeklődőket a Debreceni Egyetem társulata, a DESzínház február 18-án, kedden 18 órától a Főépület DESZ-teremben (Debrecen, Egyetem tér 1. alagsor 31.).

DE Futballünnep

„A futball hatalma, a hatalom futballja – A focializmus építése” címmel Kozma Mihály, az MLSZ Futsal Bizottság elnöke tart előadást február 18-án, kedden 18 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campus, Főépület fszt. II. nagyelőadójában (Debrecen, Böszörményi út 138.). Bevezetőt mond Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke.

Buzánszky Kupa

A DE Hallgatói Önkormányzata és a sportesemény alapítója idén is megrendezi a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupát és a Kozma Mihály Futsal Kupa Nagydöntőjét február 19-én, szerdán 14 órától a DESOK-ban.

Science Café

„A hallgatás művészete” címmel Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar docense tart előadást a Science Caféban február 19-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Színházi előadás

Az Alkalmi Társulat Oswald és Zénaide címmel mutatja be előadását a DESzínház szervezésében február 19-én, szerdán 19 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Könyvbemutató

A Kultúratudományi Műhely programjának keretében Monostori Imre: Szekfű Gyula a változó időkben Életmű - fogadtatás - utókor 1913-2016 című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők február 20-án, csütörtökön 14 órától a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet könyvtárában a Debreceni Egyetem Főépületének 303. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Konzervatóriumi esték

A Zágrábi Zeneakadémia ütőegyüttesének hangversenyét hallhatják a zenekedvelők a Konzervatóriumi esték sorozatban február 20-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Családi jégkarnevál

Idén is megrendezi a hagyományos téli családi napot az egyetemi dolgozók és családtagjaik számára a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja március 1-én, vasárnap 9:30-tól a Debreceni Jégcsarnokban (Debrecen, Derék u.). A részvételi szándékot február 28-ig lehet jelezni a https://regisztracio.unideb.hu/hu/csaladi-jegkarneval oldalon.

Pályázati felhívás

A tudományos tevékenység elismerésére idén is meghirdeti pályázatát az Universitas Alapítvány a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói számára. A pályázati felhívás, bővebb információ a http://uni-pro.unideb.hu oldalon olvasható. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. február 25.


KÉPGALÉRIÁK

Hallják meg az égiek jókívánságainkat - több száz óvodás az Egyetem téren

Félévnyitó szakmai tanácskozás az Egészségügyi Karon

Nyílt nap felvételizőknek a Bölcsészettudományi Karon

Bottal üthetjük - a SONUS ütőegyüttes műsora a Zeneművészeti Karon


SPORT

Kosárlabda

Kedden harminc pontos sikert aratott közvetlen riválisa, a PVSK felett a DEAC kosárlabdacsapata az NB I A 19. fordulójában. Kovács Adrián együttese ezzel a győzelemmel helyet cserélt a Péccsel, s a felsőházat érő ötödik helyen töltheti az egy hónapos bajnoki szünetet.

Jégkorong

Két erdélyi túra vár a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatára a középszakasz felsőházában. A mieink csütörtökön Brassóban, másnap Csíkszeredában vendégszerepelnek, mindkét találkozó 17:30-kor kezdődik. Hétfőn immár hazai jégen küzd a pontokért David Musial együttese: 18 órakor az éllovas Ferencváros lesz az ellenfél.

Röplabda

A magyar utánpótlás-válogatott vár a DEAC férfi röplabdázóira az Extraligában. A mérkőzést vasárnap délután fél öttől rendezik a Rácalmás Sportcsarnokban. Együttesünk a negyedik helyen áll a tabellán, eddig két bravúros győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit.

Futsal

Igen nehéz megmérettetés előtt áll a Debreceni Egyetem férfi futsalcsapata, hiszen a bajnoki címre esélyes Haladás otthonában lép pályára hétfőn 18:30-tól. Önbizalmat adhat a hajdúságiaknak, hogy legutóbbi kiütéses, 7-1-es sikert arattak a Kecskemét felett. Női futsalosaink vasárnap 19 órakor a Tolna-Mözs ellen lépnek parkettre a Magyar Kupában. Az első mérkőzésen az ellenfelünk nyert 4-3-ra, tehát a hátrány nem ledolgozhatatlan. A DESOK-ban 19 órától rendezendő visszavágóra a belépés díjtalan.


RÓLUNK ÍRTÁK

Debrecenbe kéne menni… (Origo.hu)

A Debreceni Egyetem – az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye – egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek. Ma már nyolc kampusza van, igazi tudományos és oktatási központ. Részletek.

Új utak a kutatásfejlesztésben (Haon.hu)

A világhírű műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology speciális Catalyst módszertanának európai meghonosításáról és a Debreceni Egyetem, valamint a GE Healthcare programban játszott szerepéről számolt be a GE Reports. Részletek.

Online is segíthetnek a szívbetegeken az orvosok (Vg.hu)

Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban – hangzott el az ország vezető kardiológusainak és háziorvosainak tartott rendezvényen. Részletek.

Változatos életpályát nyújt a debreceni gyógyszerészképző (weborvos.hu)

A kísérleti üzem az oktatás mellett étrend-kiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére, valamint gyártására is alkalmas. Biztos jövőképet kínál a Gyógyszerésztudományi Karon tanuló fiataloknak a Debreceni Egyetem. Részletek.

Két éve indult a Debreceni Egyetemi precíziós mezőgazdasági kutatása a víz használatáról (Európa Rádió)

Két évvel ezelőtt kezdődött a Debreceni Egyetem precíziós mezőgazdasági kutatása, amelynek tématerülete a víz használata. A projekt különlegessége, hogy az intézmény több karának 64 oktatója, illetve PhD hallgatója vesz részt a kutatásban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 6. szám | 2020. február 13.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.