DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 5. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 5. SZÁM | 2020. FEBRUÁR 6.

HÍREK

Nyírbátorban is közösséget építünk

Átadták a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ épületét kedden Nyírbátorban, ahol az egyetem szeptemberben kihelyezett vidékfejlesztési agrármérnök szakot indít. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen kiemelte: az egyetem kiváló partnere a központnak.

Angolul is a betegek szolgálatában

A UD Mediversity, az egyetem egyedülálló egészségügyi applikációja a magyar után már angol nyelven is letölthető. A fejlesztésekről tartott keddi tájékoztatón bejelentették, hogy elkészült a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház weboldalának angol nyelvű verziója, valamint az egyes klinikák önálló magyar nyelvű honlapja.

Kíméletesebb miómakezelés

Az egyetemi kórházban is alkalmazzák a mióma embolizációt. Az eljárás a betegeknek nem annyira megterhelő, mint egy hagyományos műtét, kevesebb a mellékhatás, és nem kerül sor méheltávolításra. A beavatkozás során katéterrel megkeresik a miómát ellátó artériát, amelyet részlegesen vagy akár teljesen elzárnak, ezzel elérik, hogy a mióma elhaljon és zsugorodjon.

Rekordadomány a gyermekklinikának

A gyermekklinikát segítő Leukémiás Gyermekekért Alapítvány részére ajánlották fel az idei Debrecen Város Bálján összegyűlt 12,3 millió forintot. Az adományt szerdán adták át a szervezők. A támogatást egy speciális őrző- védő monitor beszerzésére, a szociálisan rászoruló betegek otthoni ápolására és innovatív rákkutatásokra fordítják.

Újra megszólal a világhírű zongora

Egy egész évadnyi élményt sűrít a Zeneművészeti Kar a Steinway Zongoraesték koncertsorozatba. Április közepéig hat alkalommal szólaltatják meg kiváló művészek a híres zongorát - hangzott el az eseménysorozatról tartott hétfői tájékoztatón. Az első koncert február 6-án lesz, Érdi Tamás vak zongoraművész nyitja a sorozatot.


PROGRAMAJÁNLÓ

Steinway hangversenysorozat

Orosz est: Érdi Tamás zongoraestjén Csajkovszkij, Muszorgszkij és Prokofjev műveiből hallhat ízelítőt a közönség február 6-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Téli diplomaosztó ünnepség - IK

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának 130 végzőse február 7-én, pénteken 10 órától a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett ünnepségen veheti át diplomáját. Az ünnepi eseményeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Téli diplomaosztó ünnepség - EK

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának 100 végzőse február 7-én, pénteken 11 órától a Zilahi-teremben (Nyíregyháza, Sóstói út 2-4.) rendezett ünnepségen veheti át diplomáját.

Képzőművészeti kiállítás

„Elrejtett-terek” címmel Rózsa István Tamás alkotásaiból nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében február 8-án, szombaton 15 órai kezdettel az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

DESzínház programok

A Debreceni Egyetem színtársulata ad otthont az Impro Fesztivál regionális döntőjének február 8-án, szombaton 15 órai kezdettel a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Fotókiállítás

„Végtelen történeteink” címmel nyílik fotókiállítás a 8. Országos Playback-színházi Találkozó keretében a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság, Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében február 9-én, vasárnap 11 órakor az Elméleti Galériában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Emlékülés és koszorúzás

A gályarab szabadítás emléknapján, február 11-én, kedden 9 órától emlékülést, majd koszorúzási ünnepséget tart a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke, a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke, a Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport (DE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) a Református Kollégium Kistanácstermében (Debrecen, Kálvin tér 16.).

Régizenei hangversenysorozat

„Francia hangulatban” címmel ad barokk zenei koncertet a Debreceni Régizene Együttes február 11-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

KULTopik

Első kötetes novellistákat - Harag Anita, Mécs Anna, Gáspár-Singer Anna – lát vendégül a Debreceni Egyetem színjátszó társulata, a DESzínház február 11-én, kedden 20 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Képzőművészeti kiállítás

Rézműves Gyula festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás „Roma sorsok” címmel a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Művészetnevelési, Sport- és Egészségnevelési Tanszéke és a Komplex Művészeti Nevelés Szakcsoport szervezésében február 12-én, szerdán 11 órakor a kar Parafa Galériájában (Hajdúböszörmény, Désány István u.1-9.).

Hang-játék-zene

„Bottal üthetjük…” címmel mutatja be műsorát a SONUS ütőegyüttes február 12-én, szerdán 13:30-as és 14:45-ös kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Szakmai konferencia

„Oktatás – Informatika – Pedagógia” címmel rendez közös szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA DAB Neveléstudományi Munkabizottsága február 14-én, pénteken 10:30-tól a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

ÍZTORONY

A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiája szervezésében ÍZTORONY címmel új gasztro-sorozat indul a Nagyerdei Víztoronyban. Az első esemény február 13-án, csütörtökön 18 órától egy különleges borvacsora lesz az Első Mádi Borház séfje, valamint a MAD WINE borászat márkanagykövete prezentálásában.

Universitas Hangversenysorozat

Balog József zongoraestjét hallhatják a zenebarátok február 13-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Anyahajó Klub

A Gordon módszerrel ismerkedhetnek az érdeklődők az Anyahajó Klub programján a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szervezésében február 14-én, pénteken 17 órai kezdettel a DEMEK székházában (Debrecen, Poroszlay út 97.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Szakkörök leendő informatikusoknak

Folytatódnak a Debreceni Egyetem Informatikai Karának térítésmentes szakkörei. Februártól ismét várják az informatika iránt érdeklődő középiskolásokat, akik a képzés segítségével felkészülhetnek felsőfokú informatikai tanulmányaikra. A szakköröket jellemzően kétheti bontásban péntek délutánonként tartják az egyetem Kassai úti campusán az Informatikai Kar épületében. A képzések várhatóan február 14-e után kezdődnek.
Bővebb információ és jelentkezés.

Szavazás

A felsőoktatási intézményekben dolgozó TDK-zó hallgatók és témavezetőik, valamint az intézményi és kari TDK-felelősök, az OTDK rendezők, az Országos Tudományos Diákköri Tanács és szakmai bizottságainak tagjai, valamint a felsőoktatási intézmények és karaik vezetői munkájának elismeréseként az OTDK-t jelölték a Highlights of Hungary 2019 Díjra. A Highlights of Hungary egy értékteremtő közösség, amelynek célja az elismerés kultúrájának megteremtése, fejlesztése. Szavazni a program weboldalán lehet.

Pályázati felhívás

A tudományos tevékenység elismerésére idén is meghirdeti pályázatát az Universitas Alapítvány a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, fiatal oktatói és kutatói számára. A pályázati felhívás, bővebb információ a http://uni-pro.unideb.hu oldalon olvasható. A pályázatok benyújtásának határideje: 2020. február 25.


KÉPGALÉRIÁK

Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ átadása Nyírbátorban

Kisgyermeknevelők szimpóziuma a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon

Német nyelvi verseny a Germanisztikai Intézetben

Adj esélyt magadnak, sportolj másképp - sportnap a DESOK-ban


SPORT

Röplabda

A MAFC felett aratott bravúros győzelem után újabb nehéz megmérettetés vár férfi röplabdázóinkra az Extraligában, ugyanis ezúttal a FINO Kaposvár otthonából kellene elhozni a pontokat. A szombaton 17 órakor kezdődő összecsapás esélyese papíron a hazai alakulat, ám Fodor Antal tanítványai bármikor képesek meglepetésre, már két nagyszerű sikert értek el az elmúlt hetekben nagyobb játékerőt képviselő csapatok ellen. Lánycsapatunk is pályára lép hétvégén: vasárnap 14 órától a Miskolc lesz az ellenfél a DESOK-ban, az NB II Keleti csoportjában.

Kosárlabda

Február 11-én, kedden 18 órakor a PVSK csapatát fogadják a DEAC kosarasai az NB I A 19. fordulójában. Az Oláh Gábor utcai csarnokban rendezendő találkozót helycserés támadásnak is nevezhetnénk, hiszen a két csapat ugyanannyi pontot gyűjtött eddig, ám a pécsiek jobb statisztikájuknak köszönhetően – reméljük csak egyelőre – előrébb állnak.

Futsal

Két hét szünet után ismét pályán a DEAC férfi futsalcsapata: pénteken a sereghajtó Kecskemét együttese érkezik a DESOK-ba, a bajnoki mérkőzésen 18.30-kor indul útjára a labda. Két nappal később a lányok is parkettre lépnek, este fél héttől a Gyulai Amazonok ellen játszanak az NB I 13. fordulójában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Főiskolai képzések indulnak szeptemberben Nyírbátorban (Hirado.hu)

A Debreceni Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök szakon állami ösztöndíjas, kihelyezett képzést, az Óbudai Egyetem pedig levelező tagozaton mérnök-informatikus kihelyezett képzést indít a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) keretein belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban. Részletek.

Angolul is elérhető az egyetem egészségügyi applikációja (Weborvos.hu)

A Debreceni Egyetem (DE) egyedülálló egészségügyi applikációja - a magyar nyelvű változat után - már angol nyelven is elérhető - jelentették be az intézmény vezetői kedden sajtótájékoztatón, a Klinikai Központban. Részletek.

Alternatív és lakásszerű szülőszobát is kialakítanak a debreceni kórházakban (Dehir.hu)

Több mint 200 millió forintot nyertek a Debreceni Egyetem kórházai a családbarát szülészet pályázaton. Megkérdeztük, mire költik a pénzt. Részletek.

Kíméletesebb miómakezelés (Medicalonline.hu)

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is alkalmazzák a mióma embolizációt, közli a Debreceni Egyetem honlapja. Az eljárás előnye, hogy nem annyira megterhelő a betegek számára, mint egy hagyományos műtét, gyorsabb a felépülés, kevesebb a mellékhatás, és nincs méheltávolítás. Részletek.

NB III: négyszeres magyar bajnok középpályást igazolt a DEAC (Nemzetisport.hu)

Jelentős NB I-es múlttal rendelkező játékost igazolt a labdarúgó NB III Keleti csoportjában szereplő DEAC, hiszen a 32 éves középpályás, Rezes László a debreceni együttesben folytatja pályafutását – számolt be róla a deac.hu. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 5. szám | 2020. február 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.