DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 4. SZÁM | 2020. JANUÁR 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 4. SZÁM | 2020. JANUÁR 30.

HÍREK

Koronavírus: az egyetem felkészült

A Debreceni Egyetem folyamatosan tartja a kapcsolatot az érintett országokból érkező hallgatókkal, és azt kérik a diákoktól, hogy ne utazzanak a járvány végéig. A betegellátó intézményekben megtették a szükséges óvintézkedéseket, a Sürgősségi Klinikán pedig lázkaput állítanak fel - hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Ülésezett a Szenátus

Mintegy 30 százalékkal nőnek a tanulmányi ösztöndíjak az egyetemen – egyebek mellett a hallgatói térítési és juttatási szabályzat módosításáról döntött az intézmény Szenátusa január 23-i ülésén. A testület egyetemi tanári pályázatokat rangsorolt, módosította többek között a karok működési rendjéről szóló szabályzatot, és támogatta új szakok indítását.

Keresztféléves felvételi: dobogós a DE

Megjelentek a keresztféléves felvételi ponthatárai a felvi.hu oldalon, a DE dobogós lett a hazai intézmények között. 547-en jelentkeztek, közülük 463-an első helyen jelölték meg, végül 359 felvételiző jutott be. A legtöbb hallgatót a GTK vette fel (131), ezt követi az MK (80) és a MÉK (75).

Indul a felsőoktatás Nyírbátorban

A Debreceni Egyetem diplomáját is megszerezhetik azok a fiatalok, akik a nyírbátori Közösségi Felsőoktatási Képzési Központba jelentkeznek. Az intézmény vidékfejlesztési agrármérnök és mérnökinformatikus szakokkal várja idén először a felvételizőket - jelentette be Belinszky Katalin igazgató pénteken, az új intézmény évindító konferenciáján.

Közösen az eredményes termelésért

A vízfelhasználás hatékonyságának növelése az egyik célja az egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében végzett vízzel kapcsolatos kutatásoknak, amelyek felölelik az öntözéses gazdálkodás fejlesztésének teljes vertikumát. A projektben 6 kar, több mint 60 kutató dolgozik együtt, eredményeikről pénteken konferencián számoltak be.


PROGRAMAJÁNLÓ

KLTE Baráti Kör előadássorozata

„Hanoitól Laoszon és Kambodzsán át Saigonig” címmel Papp Mária (Biológiai és Ökológiai Intézet) tart előadást a KLTE Baráti Körének következő rendezvényén január 30-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Matematikai Épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Téli diplomaosztó ünnepség

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának 150 végzőse január 31-én, pénteken 11 órától, a Természettudományi és Technológiai Kar 100 végzőse 13 órától, a Műszaki Kar 280 végzőse pedig 15 órától a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségen veheti át diplomáját. Az ünnepi eseményeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

12. Téli Amega Fórum

Orvosok, szakdolgozók részére rendez kétnapos szakmai fórumot január 31-én és február 1-jén az MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Gitár-próba a DESZínházban

A '10Gery' Co. nyilvános próbáját tartja január 31-én, pénteken 20 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.) a Debreceni Egyetem színjátszó társulata, a DESZínház.

Laborállatok a kutatásban

„Laboratory Animals and Core Facilities Management” címmel angol nyelvű tudományos szimpóziumot szervez a franciaországi Janvier LABS és a Debreceni Egyetem Kísérleti Állatháza február 4-én, kedden 9 órai kezdettel az Élettudományi Épület F008-009 előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1).

Science Café

„Emlődaganatos betegek kezelése a Debreceni Egyetemen” címmel Virga József (DE Klinikai Központ, Onkológiai Klinika, Onkológiai Osztály) tart előadást február 5-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Nyílt nap a BTK-n

A középiskolások a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar képzéseivel, az alapszakos hallgatók pedig a mesterképzésekkel ismerkedhetnek a kari nyílt napon február 6-án, csütörtökön 9 órától a Főépület tantermeiben (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Szakmai fórum

A talajtípusra szabott gazdálkodásról rendez regionális szakmai fórumot „Klímakárenyhítési stratégiák” címmel a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete február 6-án, csütörtökön 9 órától (Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6.). A fórum az AGRO.bio Hungary Kft., a Syngenta Kft., a Yara Hungária, a Väderstad Kft., a PRO-FEED Kft. közreműködésével valósul meg.

Konzervatóriumi esték

Orosz est: Érdi Tamás zongoraestjén Csajkovszkij, Muszorgszkij és Prokofjev műveiből hallhat zeneműveket a közönség február 6-án, csütörtökön 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Szakkörök leendő informatikusoknak

Folytatódnak a Debreceni Egyetem Informatikai Karának térítésmentes szakkörei. Februártól ismét várják az informatika iránt érdeklődő középiskolásokat, akik a képzés segítségével felkészülhetnek felsőfokú informatikai tanulmányaikra. A szakköröket jellemzően kétheti bontásban péntek délutánonként tartják az egyetem Kassai úti campusán az Informatikai Kar épületében. A képzések várhatóan február 14-e után kezdődnek.
Bővebb információ és jelentkezés.

Szavazás

A felsőoktatási intézményekben dolgozó TDK-zó hallgatók és témavezetőik, valamint az intézményi és kari TDK-felelősök, az OTDK rendezők, az Országos Tudományos Diákköri Tanács és szakmai bizottságainak tagjai, valamint a felsőoktatási intézmények és karaik vezetői munkájának elismeréseként az OTDK-t jelölték a Highlights of Hungary 2019 Díjra. A Highlights of Hungary egy értékteremtő közösség, amelynek célja az elismerés kultúrájának megteremtése, fejlesztése. Szavazni a program weboldalán lehet.

ÍZTORONY

A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiája szervezésében ÍZTORONY címmel új gasztro-sorozat indul, amelynek első időpontja február 13., csütörtök, helyszíne a Nagyerdei Víztorony. Az első esemény egy különleges borvacsora lesz az Első Mádi Borház séfje, valamint a MAD WINE borászat márkanagykövete prezentálásában. A 9.900 forintos kedvezményes ár igénybevételéhez a szervezők február 6-ig várják a jelentkezést a 06-30-943-56-23 telefonszámon, vagy a madiborakademia@unideb.hu email címen.


KÉPGALÉRIÁK

Januárban is ülésezett a Debreceni Egyetem szenátusa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt hallgatóért gyújtottak gyertyát

Új applikációt is bemutattak a XVII. Regionális Hipertónia Napon

Duális Képzési Információs Napot tartottak a TTK-n


SPORT

Kosárlabda

Szombaton 18 órakor az Atomerőmű SE otthonában vendégszerepel a DEAC kosárlabdacsapata az NB I A 18. fordulójában. A tabella harmadik helyén álló paksiak legutóbb kikaptak Körmenden, míg a mieink magabiztosan győzték le a Szolnokot hazai pályán. Együttesünk célja a felsőházba jutás, ehhez minden pontra szüksége van.

Jégkorong

A Dunaújvárosi Acélbikák felett aratott vasárnapi siker után ezúttal az alapszakaszgyőztes Csíkszeredát fogadja jégkorongcsapatunk. Az erdélyi ellenfél a középszakaszban eddig szenved, sorra veszíti el a mérkőzéseket, le is csúszott a negyedik helyre. Előnye már csak három pont a debreceni alakulattal szemben, vagyis ha sikerült megszereznünk a győzelmet a csütörtökön 18:30-kor kezdődő találkozón, beérnénk riválisunkat. Vasárnap szintén jégre lépnek hokisaink, 18:30-tól a Brassót fogadják a Debreceni Jégcsarnokban.

Röplabda

Az Extraligában három forduló után az ötödik helyen álló férfi röplabdázóink vasárnap 18 órakor a hatodik pozícióban lévő MAFC együttesét látják vendégül a DESOK-ban. Ugyanezen a napon lánycsapatunk Budapesten, a Hercules SE otthonában lép parketre 17 órától.

Futsal

A Debreceni Egyetem női futsalcsapata vasárnap 19 órakor a Tolna-Mözs otthonában harcol majd a pontokért. A mieink a negyedik, a hazaiak az ötödik helyen állnak 12 forduló után.


RÓLUNK ÍRTÁK

Forradalmian új technológiák Debrecenből (Magyar Nemzet)

Félidejénél tart az ország egyetlen egészségipari FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) programja a Debreceni Egyetem és két iparvállalat közreműködésével. Az európai uniós finanszírozású projekt keretében 2022-ig olyan integrált kutatási központ jön létre, ahol a terápiás termékek, gyógyszerek kutatása ötvöződik a betegségmegelőzés irányaival. Az intézmény és az ipari partnerek együttműködésének célja új terápiás termékek és kísérleti vakcina fejlesztése. Részletek.

Hétfőtől elérhető a kardionapló applikáció (Hirado.hu)

A kardionapló elnevezésű applikáció hétfőtől az egész ország területén elérhetővé válik, letöltheti és díjmentesen használhatja bárki a vérnyomásértékek rögzítésére és továbbítására – mondta a 17. alkalommal megrendezett debreceni hipertónia napon szombaton a tudományos tanácskozás elnöke az MTI-nek. Részletek.

Helyi cég építi fel a Debreceni Egyetem Innovációs Központját – látványtervekkel (Dehir.hu)

Eredményes volt a Debreceni Egyetem cégének, az UD TUTI Tudományos, Technológiai és Innovációs Park Kft. közbeszerzési felhívása, amit az Innovációs Központ megépítésére írt ki. A háromszintes létesítményt az egyetem Vezér utcai innovációs parkjában építik fel egy év alatt. Részletek.

Közösen az eredményes termelésért (Agrárunió)

A vízfelhasználás hatékonyságának növelése az egyik célja a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében végzett vízzel kapcsolatos kutatásoknak. A projekt eddigi eredményeiről egy pénteki konferencián számoltak be a szakemberek. Részletek.

Szűrővizsgálatokkal csökkentenék a tüdőrák miatti halálozásokat (Haon.hu)

A statisztikák szerint a tüdőrák a világon 1,6 millió ember halálát okozza évente, ebből Magyarországon 8–9 ezer ember hal meg a betegség következtében – hangsúlyozta a Naplónak Székely András, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház radiológusa. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 4. szám | 2020. január 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.