DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 21. SZÁM | 2020. MÁJUS 28.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 21. SZÁM | 2020. MÁJUS 28.

HÍREK

Innovációval a járvány ellen

A Debreceni Egyetemen folyó fejlesztéseket ismertette Szilvássy Zoltán rektor az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezéssel kapcsolatos kutatások és fejlesztések aktuális helyzetéről tartott online konferencián. Októberre az intézmény kutatásai a kisszériás preklinikai vizsgálatokig juthatnak.

Agrárminiszteri látogatás

A magyar mezőgazdaság a járványügyi veszélyhelyzet alatt bizonyította, hogy ütésálló stratégiai ágazat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki a hazai agrárfelsőoktatás helyzetéről és a formálódó Magyar Agrártudományi Egyetemről is nyilatkozott a hírek.unideb.hu-nak. A tárcavezető opponensként vett részt egy doktori PhD-védésen az agrárkaron.

Fontos változások a betegellátásban

A Debreceni Egyetem megkezdte a megyei egészségügyi ellátás újraindítását. Szerda reggeltől teljesen visszavette a megyei sürgősségi és a fekvőbeteg-ellátást a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház a Klinikai Központtól. Debrecen sürgősségi ellátása változatlanul a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján történik.

Munkaerőpiac és HR a koronavírus után

Milyen változásokkal reagál a hazai vállalati, intézményi szféra emberi erőforrás menedzselési gyakorlata a koronavírus okozta válság kihívásaira? Erre a kérdésre keresi a választ az az országos kutatás, amelybe a Debreceni Egyetem is bekapcsolódott. Hajdú-Bihar megyében több mint 2000 cég, szervezet vezetőit keresik meg online.

Elmarad a nyári doktoravató

A járványügyi helyzet miatt elmarad a június 6-ra tervezett nyári doktoravató ünnepség a Debreceni Egyetemen. A tudományos fokozatot igazoló oklevelet az érintettek előre egyeztetett időpontban, vagy az őszi ünnepségen is átvehetik. Az intézmény 39 doktori és 15 habilitált oklevelet, valamint egy Professor emeritus címet adott volna ki.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.


FELHÍVÁSOK

Koronavírus tájékoztatás

A Kormány védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján a Debreceni Egyetemen több új intézkedést vezetett be, amelyek érintik – többek között – az oktatást, a munkavégzést, az oktatási épületek nyitvatartási rendjét, valamint a szolgáltatások működését is. Bővebb információ.

Változások a Klinikai Központ betegellátásában

Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, a betegek és egészségügyi dolgozók védelmének maximális figyelembevételével, nagy körültekintéssel és lépésről lépésre nyitják meg az egyes szakrendeléseket. Ez klinikánként, az adott szakterület sajátosságaihoz igazodva, más-más ütemben történik. Részletes információ.

Részlegesen nyitva tart a DEENK

Korlátozott formában újraindította a kölcsönzést az egyetemi polgárok számára a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A könyvigénylés online történik, az előkészített könyvcsomagok a könyvtárak bejáratánál kialakított pontokon vehetők át hétfőtől-péntekig 9 és 15 óra között Debrecenben a Kassai úti Campus, az Élettudományi, a Böszörményi úti Campus, a Bölcsészettudományi és Természettudományi, a Pedagógia Könyvtárában, valamint a Szolnoki Campus Könyvtárában. A 11 óráig leadott raktári kéréseket 13-15:30 között lehet átvenni. A 11 óra után leadott igények másnap reggel 9-től vehetőek át. A kölcsönzés menetéről bővebb információ a DEENK honlapján olvasható.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat a cívisvárosban

Továbbra is várja a hívásokat a városi és egyetemi összefogással működő telefonos lelkiegészség-szolgálat. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait.

Közlemény a sportlétesítmények használatáról

A Kormány védelmi intézkedéseivel, valamint a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos rendeleteivel összhangban a Debreceni Egyetem sportlétesítményei sportolás, edzés céljából – bizonyos korlátozásokkal - újra igénybe vehetőek. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Nagy István agrárminiszter látogatása a Debreceni Egyetem agrárkarán

Új technológiákat használnak a DE kutatói a folyók vizsgálatára


RÓLUNK ÍRTÁK

Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése (Webbeteg.hu)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus elleni vakcina fejlesztése. Részletek.

Munkaerőpiac és HR a koronavírus után: új kutatásban vesznek részt a GTK szakemberei (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem kutatói is bekapcsolódnak abba az országos kutatásba, melynek célja felmérni, miként reagál a hazai vállalati, intézményi szféra emberi erőforrás menedzselési gyakorlata a koronavírus okozta válság kihívásaira. Részletek.

Lean Labor a Műszaki Karon (Best FM)

Mostantól speciális laboratóriumban sajátíthatják el a Lean termelési, logisztikai és termelésirányítási módszereket a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói. Részletek.

Szakmai elismerésben részesült a debreceni radiológus (Dehir.hu)

Székely Andrást, a Debreceni Egyetem szakorvosát kérte fel az Európai Radiológus Társaság a COVID-19 tüdőgyulladással kapcsolatos oktatóvideó elkészítésére. Az anyagot szakvizsga előtt álló rezidensek, illetve európai radiológus szakorvosok használják. Részletek.

Egyes helyeken 1980 óta 100 métert ment arrébb a Sajó (Borsodihir.hu)

Innovatív műszerek felhasználásával és német kutatók közreműködésével folytatták a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatói a Sajó medermozgását feltáró vizsgálataikat. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 21. szám | 2020. május 28.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.