DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 20. SZÁM | 2020. MÁJUS 21.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 20. SZÁM | 2020. MÁJUS 21.

HÍREK

Előszűrő sátor a gyermekklinikán is

Katonai sátorban végzik a szakrendelésekre érkezők előszűrését a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájánál is. A bejáratnál felállított sátorban a krónikus betegek és kísérőik előszűrése, azaz lázmérése és a tesztlapok kitöltése történik, csak ezt követően, maszkban és kézfertőtlenítés után léphetnek be az épületbe.

Szakmai elismerés a radiológusnak

A Debreceni Egyetem szakorvosát, Székely Andrást kérte fel az Európai Radiológus Társaság a COVID-19 tüdőgyulladással kapcsolatos oktatóvideó elkészítésére. A több mint 50 ezer regisztrált taggal rendelkező szakmai szervezet továbbképzési platformját a szakvizsga előtt álló rezidensek és radiológusok használják.

Lean Labor a Műszaki Karon

Speciális laboratóriumban sajátíthatják el mostantól a Lean termelési, logisztikai és termelésirányítási módszereket a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói. Az új egységet a Kaizen Institute Hungary Kft. és a Tech-Con Hungária Kft. közreműködésével alakították ki. A kar az országban elsőként alapította és indította el a Lean szakirányú posztgraduális képzést.

Klímaváltozás a lombkoronák alatt

A Debreceni Egyetem kutatója, Teleki Balázs is részt vett abban a nemzetközi kutatócsoportban, amely megállapította, hogy a lombkorona felnyílása hősokként éri az erdei aljnövényzetet. A kutatás eredményeit a neves Science magazin a címlapon közölte. A nemzetközi tanulmányhoz hazánkban mintegy 200 helyszínen rögzítettek adatokat.

Az első év a lovasoknál

Többszörös a túljelentkezés a lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök szakon. A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tavaly indított BSc-képzés következő tanévére jelentkezők jelentős része még költségtérítéses formában is vállalná a képzést. A gyakorlatközpontú szakon jelenleg 17 hallgató tanul.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.


FELHÍVÁSOK

Koronavírus tájékoztatás

A Kormány védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján a Debreceni Egyetemen több új intézkedést vezetett be, amelyek érintik – többek között – az oktatást, a munkavégzést, az oktatási épületek nyitvatartási rendjét, valamint a szolgáltatások működését is. Bővebb információ.

Változások a Klinikai Központ betegellátásában

Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, a betegek és egészségügyi dolgozók védelmének maximális figyelembevételével, nagy körültekintéssel és lépésről lépésre nyitják meg az egyes szakrendeléseket. Ez klinikánként, az adott szakterület sajátosságaihoz igazodva, más-más ütemben történik. Részletes információ.

Részlegesen nyitva tart a DEENK

Korlátozott formában újraindította a kölcsönzést az egyetemi polgárok számára a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A könyvigénylés online történik, az előkészített könyvcsomagok a könyvtárak bejáratánál kialakított pontokon vehetők át hétfőtől-péntekig 9 és 15 óra között Debrecenben a Kassai úti Campus, az Élettudományi, a Böszörményi úti Campus, a Bölcsészettudományi és Természettudományi, a Pedagógia Könyvtárában, valamint a Szolnoki Campus Könyvtárában. A 11 óráig leadott raktári kéréseket 13-15:30 között lehet átvenni. A 11 óra után leadott igények másnap reggel 9-től vehetőek át. A kölcsönzés menetéről bővebb információ a DEENK honlapján olvasható.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat a cívisvárosban

Továbbra is várja a hívásokat a városi és egyetemi összefogással működő telefonos lelkiegészség-szolgálat. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait.

Közlemény a sportlétesítmények használatáról

A Kormány védelmi intézkedéseivel, valamint a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos rendeleteivel összhangban május 4-től változik a Debreceni Egyetem sportlétesítményeinek használata, amelyek sportolás, edzés céljából – bizonyos korlátozásokkal - újra igénybe vehetőek. Bővebb információ.


RÓLUNK ÍRTÁK

Véget ért az országos koronavírus-tesztelés első szakasza (Dehir.hu)

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja négy megyében 110 településen végzett szűréseket. Összesen 2320 állampolgárt teszteltek le az elmúlt időszakban, ez csaknem 60 százalékos részvételi arány. Részletek.

Többnyire online vizsgákat tartanak a vidéki egyetemeken (Debreceninap.hu)

A Debreceni Egyetemen továbbra is digitális formában történik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgákat – orvosképzés, agrárképzés – a karok által kidolgozott rendben, személyes jelenléttel, szűkített létszámú záróvizsgabizottságok előtt tehetik le a hallgatók a megfelelő, szakmaspecifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett. Részletek.

Kutatás: idősek problémái a járványhelyzetben (Weborvos.hu)

A COVID 19 járvány kapcsán hozott korlátozó rendelkezések hatásait vizsgálja a hatvan év fölötti népesség körében a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének kutatócsoportja. Részletek.

Tudományos kutatás során vizsgázott jelesre a magyar technológia Látóképen (Agroforum.hu)

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén végzett kísérlet számai egyértelmű választ adnak a kérdésre. Részletek.

Részlegesen kinyitott az egyetemi könyvtár (Haon.hu)

Május 11-től korlátozott formában újraindította a kölcsönzést az egyetemi polgárok számára a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 20. szám | 2020. május 21.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.