DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 2. SZÁM | 2020. JANUÁR 16.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 2. SZÁM | 2020. JANUÁR 16.

HÍREK

A LEGek egyeteme

A nemzetközi rangsorokban is előkelő helyen szereplő Debreceni Egyetem hazánkban az egyik legszélesebb kínálattal, 197 szakkal, köztük 6 új képzéssel várja a felvételizőket. Az intézmény 14 karán szinte valamennyi, összesen 12 képzési terület közül választhatnak a jelentkezők, ez pedig egyedülálló Magyarországon.

Idén is népszerű volt a DE az Educatio Szakkiállításon

A Debreceni Egyetem több ezer felvételizőt vonzott standjához színes szakkínálatával az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A huszadik seregszemlén 18 ország több mint 50 felsőoktatási intézménye és csaknem 200 kiállító várta a középiskolásokat, egyetemistákat és a friss diplomásokat.

Kínai kutatópartner a TTK-n

A sanghaji Donghua Egyetem két karával írt alá együttműködést a Természettudományi és Technológiai Kar a kínai „Egy övezet, egy út” kezdeményezéshez kapcsolódóan. A megállapodás közös tudományos munkára, publikációra, valamint hallgatói, oktatói és kutatói mobilitásra terjed ki.

Újabb öt évig szól a Campus Rádió

Az egyetem által üzemeltetett rádió a következő években is jelen lesz az egyetemisták és a helyi rádióhallgatók életében. A Médiahatóság ugyanis engedélyezte, hogy a következő öt évben is működhessen. Hamarosan izgalmas, új arculattal jelentkezik az FM90 Campus Rádió, de a színvonalas hírszolgáltatás változatlan marad.

A díszjelvények története

A máig használt jelképek története csaknem egyidős az intézménnyel. Kevesen tudják, hogy a gerundium csúcsdíszek, valamint a rektori, dékáni láncok és medálok több mint 100 esztendeje készültek az első világháborúban hadizsákmányként szerzett ágyúk bronzából. Ezzel állítanak emléket a háborúban részt vett hallgatók és oktatók előtt.


PROGRAMAJÁNLÓ

Tudós és iskola – tudósiskola

„Trianon-problémák” címmel Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének igazgatója tart előadást a DE és a Kossuth Gyakorló tehetséggondozó és pályaorientációs programsorozata keretében január 17-én, pénteken 9:40-től a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája könyvtárában (Debrecen, Csengő u.4.).

Téli diplomaosztó ünnepségek

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának 250 végzőse veheti át diplomáját január 17-én, pénteken 10 órától a Főépület Díszudvarán rendezett ünnepségen (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az ünnepi eseményt élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Adományátadó

Az Adventi Jótékonysági Esten összegyűlt adományokat adja át január 17-én, pénteken 11 órakor a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszékén (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) a gyűjtést szervező ONYX Casino.

Az endokrinológia aktuális problémái

Tudományos szimpóziumot szervez a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Endokrinológia, Anyagcsere és Klinikai Farmakológiai Tanszéke, valamint az MTA DAB Endokrinológiai Munkabizottsága január 17-én, pénteken 12 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Szenior Egyetem

„Trianon az irodalomban” címmel Kiss Gabriella, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezető-helyettese tart előadást a Szenior Egyetemen január 17-én, pénteken 16 órától az Élettudományi épület F015-016 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Új hiánypótló DExam kiadvány

A DExam felkészítő könyv Felsőfok (C1) című kiadvány elektronikus formában érhető el és egy-egy fejezetben foglalkozik a komplex nyelvvizsga négy részével: Beszédértés, Beszédkészség, Olvasáskészség és nyelvismeret és Íráskészség. A könyv számos korábbi vizsgázói teljesítmény elemzésével és értékelésével, mintamegoldások és megoldókulcsok közreadásával, valamint hasznos gyakorlati tanácsokkal segíti a vizsgára készülőket. Minden egyes vizsgarész bemutatása 4-4 DExam vizsgasorral zárul, amelyekkel kipróbálhatók mind a humán, mind a reál tematikájú feladatsorok. A nyelvtanulók egyrészt megoldhatják a Beszédértés valamint az Olvasáskészség és nyelvismeret feladatokat a https://moodle.dexam.hu/ interaktív internetes felületen, másrészt letölthetik a teljes könyvet pdf formátumban az mp3 formátumú hanganyaggal együtt. A kiadvány e-mailben megrendelhető a DExam Vizsgaközpont ügyfélszolgálatán a dexam@unideb.hu címen. További DExam kiadványokról információk a dexam.unideb.hu honlapon érhetők el.


KÉPGALÉRIÁK

Workshop és megállapodás a Donghua Egyetem küldöttségével a TTK-n

A DE standja az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon

Újabb öt évre kapott engedélyt a Médiahatóságtól a Campus Rádió

A Gazdaságtudományi Kar téli diplomaosztó ünnepsége


SPORT

Kosárlabda

A Debreceni Egyetem kosarasai Sopronban játsszák következő bajnoki mérkőzésüket, amelyet szombaton 18 órától rendeznek a Novomatic Arénában. Együttesünk legutóbb váratlan és fájó vereséget szenvedett hazai pályán az Oroszlánytól, ezért most mindenképpen javításra készül.

Jégkorong

Az éllovas Csíkszereda otthonában zárja a középszakaszt a DEAC jégkorongcsapata, amely a korábbi jó szereplésnek köszönhetően már kiharcolta a részvételt felsőházban. A mérkőzést csütörtökön 17:30-tól rendezik Erdélyben.

Futsal

Szintén idegenben, méghozzá Budaörsön játszik bajnokit a Debreceni Egyetem férfi futsalcsapata. A pénteken 19:20-kor kezdődő találkozón az ellenfél az Aramis SE lesz, amely együttest a szezonban már sikerült legyőzni. A három pont megszerzése ezúttal is fontos lenne, hogy megmaradjon az esély a felsőházba jutásra.

Floorball

Az OB I-es bajnokságot vezető floorballcsapatunk szombaton 17 órakor a harmadik helyen álló Phoenix FSE Wizards együttesét látja vendégül a Kecskeméti János Sportcsarnokban. A debreceniek jól kezdték az évet, hiszen kiütéses, 16-2-es győzelmet arattak Komáromban, és ezúttal is a sikerért járó két pontra hajtanak.

Röplabda

A BVSE vendégeként lépnek parkettre a DEAC női röpisei az NB II-es bajnokság 14. fordulójában. A mérkőzést szombaton 17 órakor rendezik a zuglói sportcsarnokban. Másnap 16 órakor férfi csapatunk a Kecskemétet fogadja az Extraligában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Új szakokkal bővült a Debreceni Egyetem képzési kínálata (Weborvos.hu)

Minden évben bővíti képzési kínálatát a Debreceni Egyetem, idén hat új szakot indítanak, így összesen közel 200 szakon hirdetnek meg képzést. Részletek.

Palkovics László: többen és kedvezőbb feltételekkel férhetnek hozzá a felsőoktatáshoz (Hirtv.hu)

Ismertetése szerint a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült. Az első 600-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem, az első 900-ba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a legjobb ezer egyetem között szerepel a Semmelweis és a Debreceni Egyetem is. Részletek.

Elhunyt Aczél János matematikus, a Debreceni Egyetem díszdoktora (Hirado.hu)

A függvényegyenletek elméletének nemzetközi hírű kutatóját életének 96. évében a kanadai Waterlooban érte a halál. Az akadémikus a magyar matematika nagy ötös fogatának, a Big Five-nak is nevezett csoport egyik tagja volt. Öt egyetem, köztük 1993-ban a Debreceni Egyetem adományozott neki díszdoktori címet. Részletek.

Ennyit kell fizetni a felsőfokú nyelvvizsgáért 2020-ban: itt a teljes lista (Eduline.hu)

Az Eduline.hu utánajárt, mennyibe kerül az írásbeli, szóbeli és komplex vizsga 2020-ban a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontokban, így annak is, hogy mennyit kell fizetni a Debreceni Egyetem komplex nyelvvizsgájáért. Részletek.

Tovább szólhat Debrecenben a Campus Rádió (Dehir.hu)

Öt évvel meghosszabbította a Debreceni Egyetem által üzemeltetett FM90 Campus Rádió szolgáltatójának jogosultságát a Médiatanács. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 2. szám | 2020. január 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.