DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 19. SZÁM | 2020. MÁJUS 14.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 19. SZÁM | 2020. MÁJUS 14.

HÍREK

Közös cél a nemzeti vakcinagyártás beindítása

A korszerű magyar oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Az együttműködéssel lehetőség nyílik a hazai igényeket fedező vakcinagyártás megalapozására. A megállapodás öt évre szól.

Félidejénél jár a koronavírus-szűrés

Május elsején kezdődött az országos koronavírus-szűrési program a Debreceni Egyetem részvételével. A szakemberek arra kérik a KSH által kijelölteket, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon, amennyiben nem tudnak elmenni, kérjenek újabb időpontot. A DE szakemberei négy megyében mintegy 4000 embertől vesznek mintát és vért.

Összefogásból jeles

Rendkívüli összetartást hozott a járvány elleni védekezés. Az egyetem Veszélyhelyzeti Alapja mellett több vállalkozás, gazdasági szervezet és magánszemély tartotta fontosnak, hogy a vírusvédekezést anyagilag és speciális eszközökkel támogassa. Az adományozók eddig mintegy 100 millió forint értékben ajánlottak fel adományt, valamint különböző tárgyi eszközöket.

Elindult a Virtuális Ambulancia

Megkezdte működését a Debreceni Egyetem Egészségügyi e-Szolgáltatása. A Virtuális Ambulancia telefonos konzultációt biztosít a pácienseknek. Az egészségügyi szakemberek szükség esetén vizsgálatra is előjegyezhetik a beteget. A szolgáltatás egyelőre a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakrendelésein indult el.

Matlab a tudomány szolgálatában

A Debreceni Egyetem valamennyi polgára számára elérhető április vége óta a Matlab-Simulink szoftvercsalád. Az alapvetően matematikai számításokat végző eszköz rendszerek, folyamatok elemzését, tervezését, modellezését és szimulációját teszi lehetővé a műszaki, informatikai, természettudományi, gazdasági és orvosi területeken.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Lélekmelengető koncertek - online

Rendhagyó koncertsorozattal készül a közelgő vizsgaidőszakra a Zeneművészeti Kar (ZK) és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). Május 18-22. között online Lélekmelengető alkalmak várják a zenekedvelőket a ZK és a DEENK Facebook-oldalán, ahol – többek között - Telemann, Bach és Debussy műveit hallhatják az érdeklődők a kar hallgatóinak előadásában.

Online kulturális programok

Újabb állomásához érkezett a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda online kulturális kínálata. Facebook-oldalukon Uzonyi Ferenc festőművész digitális tárlatát és bemutatkozását láthatják az érdeklődők, Vitéz Ferenc verseivel közösen. Kerékgyártó Kálmán költő egy verses filmet készített, Burzán János pedig egy szobakoncerttel és zenekarával a János Huba Grouppal a Bob Dylan emlékest videójával visz színt a mindennapokba.


FELHÍVÁSOK

Koronavírus tájékoztatás

A Kormány védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján a Debreceni Egyetemen több új intézkedést vezetett be, amelyek érintik – többek között – az oktatást, a munkavégzést, az oktatási épületek nyitvatartási rendjét, valamint a szolgáltatások működését is. Bővebb információ.

Betegellátás változásai

Valamennyi, a koronavírus miatt elrendelt változással kapcsolatos információ megtalálható a Debreceni Egyetem Klinikai Központ által létrehozott és üzemeltetett https://corona.unideb.hu/hu/betegellatas oldalon.

Részlegesen nyitva tart a DEENK

Május 11-től korlátozott formában újraindította a kölcsönzést az egyetemi polgárok számára a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A könyvigénylés online történik, az előkészített könyvcsomagok a könyvtárak bejáratánál kialakított pontokon vehetők át hétfőtől-péntekig 9 és 15 óra között Debrecenben a Kassai úti Campus, az Élettudományi, a Böszörményi úti Campus, a Bölcsészettudományi és Természettudományi, a Pedagógia Könyvtárában, valamint a Szolnoki Campus Könyvtárában. A 11 óráig leadott raktári kéréseket 13-15:30 között lehet átvenni. A 11 óra után leadott igények másnap reggel 9-től vehetőek át. A kölcsönzés menetéről bővebb információ a DEENK honlapján olvasható.

Közlemény a sportlétesítmények használatáról

A Kormány védelmi intézkedéseivel, valamint a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos rendeleteivel összhangban május 4-től változik a Debreceni Egyetem sportlétesítményeinek használata, amelyek sportolás, edzés céljából – bizonyos korlátozásokkal - újra igénybe vehetőek. Bővebb információ.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat a cívisvárosban

Továbbra is várja a hívásokat a városi és egyetemi összefogással működő telefonos lelkiegészség-szolgálat. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait.


KÉPGALÉRIÁK

Az ÁOK és Klinikai Központ közösen újította fel a szoborparkot a klinikatelepen

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is tesztelnek a Debreceni Egyetem munkatársai


RÓLUNK ÍRTÁK

Kásler: az oltóanyaggyártásban is önellátónak kell lenni (Hirado.hu)

A hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) képviselője Budapesten. Részletek.

Félidejénél jár a koronavírus-szűrés (Haon.hu)

Több mint egy hete tart az országos koronavírus-szűrés, amelyben a Debreceni Egyetem is részt vesz. Részletek.

Online tartják meg a Debreceni Nyári Egyetemet (Dehir.hu)

A Debreceni Nyári Egyetem csaknem százéves történetében ritkán fordult elő, hogy a kurzusok megtartása lehetetlenné vált. A világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt idén nem fogadhatják a magyar nyelv és kultúra szerelmeseit. Részletek.

Elindult a Virtuális Ambulancia a Debreceni Egyetemen (Hajdupress.hu)

Már működik a Debreceni Egyetem Egészségügyi e-Szolgáltatása. A Virtuális Ambulancia egészségi állapotukkal kapcsolatban telefonos konzultációt biztosít a pácienseknek. Szükség estén pedig vizsgálatra is előjegyezhetik a beteget az egészségügyi szakemberek. Részletek.

Ingyenes szoftver segíti a Debreceni Egyetem hallgatóit (Civishir.hu)

A Debreceni Egyetem valamennyi polgára számára elérhető április vége óta a Matlab-Simulink szoftvercsalád. Az intézményi szintű jogosultságnak köszönhetően a hallgatók, az oktatók, a kutatók és munkatársak irodai, hordozható és otthoni számítógépen is jogtisztán használhatják a programot. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 19. szám | 2020. május 14.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.