DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 18. SZÁM | 2020. MÁJUS 7.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 18. SZÁM | 2020. MÁJUS 7.

HÍREK

Ülésezett a Szenátus

Ideiglenes Tanulmányi és Vizsgaszabályzatról, a Lomonoszov Egyetemmel kötött megállapodásról, a könyvtáros szakok karok közötti áthelyezéséről, illetve új specializációk indításáról is döntött a Szenátus április 29-ei ülésén. A veszélyhelyzet kihirdetése óta másodszor ülésezett elektronikus formában a testület.

Elindult az országos koronaszűrés a DE-n

A Debreceni Egyetem május elsején elkezdte a vizsgálatokat az országos szűrőprogramban. Az intézmény szakemberei négy megye 110 településén mintegy 4000 embert vizsgálnak meg két hét alatt. Elsőként a debrecenieket hívták be a vizsgálatra. A reprezentatív vizsgálatban egy behívott ötszáz-ezer embert képvisel.

Oklevelek - rekordszámú igénylés már az első napon

Rekordidő alatt kialakított internetes felületen kezdte meg az adategyeztetést a DE volt diákjaival, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptak diplomát. A kormány döntése szerint mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, akik augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek, vagy tettek. A DE-n mintegy 11 ezer hallgató kaphatja meg oklevelét.

Megkezdődtek az érettségik

Rendkívüli egészségügyi intézkedések mellett hétfőn rendben elindult az idei érettségi. A Debreceni Egyetem közoktatási intézményeiben összesen 251 diák kezdte meg a vizsgákat. A végzősök és a pedagógusok maszkot és – igény szerint – kesztyűt kaptak. A járványhelyzet miatt idén csak írásban vizsgáznak a tanulók.

Örök példaképek

Az egyetem sportéletének meghatározó alakjai, Buzánszky Jenő egykori legendás labdarúgó és Nyirkos István néhai rektorhelyettes előtt tisztelegtek koszorúzással hétfőn a Sporttudományi Oktatóközpont épületénél. Bács Zoltán kancellár elmondta: mindketten örök példaképek, tevékenységük generációkra volt és van hatással.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Relaxáció és autogén tréning a DEMEK-ben

A testi-lelki-szellemi egység gondozása érdekében autogén tréninget indít a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. Első alkalommal május 13-án, szerdán 17 órától Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológus tart online előadást a DEMEK Facebook-oldalán. Aki pedig szeretne jobban megismerkedni a stresszkezelési módszerekkel, illetve megtalálni a saját magához leginkább illőt, a demek2@unideb.hu email címen jelentkezhet egyéni konzultációra.


FELHÍVÁSOK

Koronavírus tájékoztatás

A Kormány védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján a Debreceni Egyetemen több új intézkedést vezetett be, amelyek érintik – többek között – az oktatást, a munkavégzést, az oktatási épületek nyitvatartási rendjét, valamint a szolgáltatások működését is. Bővebb információ.

Betegellátás változásai

Valamennyi, a koronavírus miatt elrendelt változással kapcsolatos információ megtalálható a Debreceni Egyetem Klinikai Központ által létrehozott és üzemeltetett https://corona.unideb.hu/hu/betegellatas oldalon.

Könyvvisszavétel biztonságosan

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) új szolgáltatásának köszönhetően két helyszínen juttathatják vissza a kikölcsönzött köteteket az olvasók a könyvbedobó szekrények segítségével. A Kassai úti campus könyvtárának gazdasági bejáratánál hétfőtől péntekig folyamatosan, az Élettudományi Könyvtár bejáratánál pedig kedden és csütörtökön 9-15 óra között fogadják a köteteket. Ezen a két helyszínen bármely egyetemi könyvtárból kölcsönzött kiadványt visszaadhatnak az olvasók. Bővebb információ.

Közlemény a sportlétesítmények használatáról

A Kormány védelmi intézkedésekről, valamint a sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos rendeleteivel összhangban május 4-től változik a Debreceni Egyetem sportlétesítményeinek használata, amelyek sportolás, edzés céljából – bizonyos korlátozásokkal - újra igénybe vehetőek. Bővebb információ.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat indult a cívisvárosban

Városi és egyetemi összefogással telefonos lelkiegészség-szolgálat kezdte meg működését. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

A KLTE Baráti Körének Online Galériája

Virtuális fotógalériát nyit honlapján http://kltebaratikore.unideb.hu/ a KLTE Baráti Köre. Az online tárlatra elsősorban a természethez kötődő fotókat várnak a szervezők. A beküldők – névvel, a kép címének megnevezésével, leírásával együtt - két-két képpel gyarapíthatják a gyűjteményt. Az alkotásokat a kltebaratikore@gmail.com címre várják.


KÉPGALÉRIÁK

Nagy erőkkel dolgoznak a Learning Center építésén az Egyetem téri campuson

A sportélet meghatározó alakjai: Buzánszky Jenőre és Nyirkos Istvánra emlékeztek


RÓLUNK ÍRTÁK

Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezd a négy hazai orvosképző (Hirado.hu)

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében végzi el. Részletek.

Újabb segítségnyújtás Debrecenben (Honvédelem.hu)

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ az elő-osztályozópont kialakításához és a szükséges szűrővizsgálatok biztosításához kért katonai sátrat, olajradiátort, tábori asztalokat és székeket, amelyek kiszállítását és felállítását végre is hajtották a dandár törzstámogató századának katonái. Részletek.

Karantén kutatást indított a NÉBIH és a Debreceni Egyetem (Hvg.hu)

A Nébih kutatói, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform szakemberei közös kutatást indítottak, amiben arra kíváncsiak többek között, hogy a járványügyi helyzet hatására hogyan változtak a magyar emberek élelmiszervásárlási és étkezési szokásaik. Részletek.

Igénylési dömping a Debreceni Egyetemen, már több mint ezren kérték ki a diplomájukat (Debrecen TV)

Egyedülálló, rekordidő alatt kialakított internetes regisztrációs felületen kezdte meg az adategyeztetést a Debreceni Egyetem azon volt diákjaival, akik eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatták meg a diplomájukat. Részletek.

A Nagyerdei Stadionba költözik a DEAC (Civishir.hu)

Hosszú évek szisztematikus és türelmes építkezése vezetett oda, hogy a DEAC futballcsapata az NB II-ben szerepelhet, ami korábban sosem fordult elő. Az egyesület a másodosztályban is megtartaná az egyetemi értékrendet, mondta a deac.hu-nak adott interjúban Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 18. szám | 2020. május 7.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.