DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 17. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 17. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 30.

HÍREK

Gyógyszerfejlesztéssel a vírus pusztítása ellen

A koronavírus-kutatásokról, az ipari partnerekkel közös fejlesztésekről, a bevethető gyógyszerekről, oltóanyag gyártásáról is beszélt Szilvássy Zoltán, a DE rektora a Debrecen TV Köz-ügy Extra című műsorában. Az egyetem jelentős energiákat mozgósított, hogy a koronavírus-ellenes terápiában a világ élvonalában legyen.

Bács Zoltán: nálunk nem állt meg a világ

Hatalmas munka folyik a Debreceni Egyetemen. Zajlik a távoktatás, átalakult a betegellátás. A járványra való felkészülés kapcsán az elmúlt egy hónap alatt 2,2 milliárd forintot költött az intézmény eszközbeszerzésekre, átalakításokra - erről is beszélt Bács Zoltán kancellár a Debrecen Televízió Köz-ügy Extra című műsorában.

IK: a járvány terjedését modellezik

A koronavírus-járvány terjedését modellezik a Debreceni Egyetem Informatikai Karának kutatói. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás módszereivel előre jelzik a várható esetszámot és a járvány alakulását. Az Informatikai Kar weboldalán az adott előrejelzések folyamatosan frissítve megtekinthetők.

Országos szűrőprogramban a DE

A Debreceni Egyetem is részt vesz az országos koronaszűrési programban. A hazai orvosképzők részvételével meghirdetett vizsgálatsorozatban a DE négy megyében, 110 településen végez szűrést. A cél, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek számáról.

A legelhízottabb európai ország

A fejlett országokban egyre nagyobb probléma az élelmiszer-pazarlás. A DE kutatója által végzett felmérés szerint egyre több olyan ételt is a szemétbe dobunk, amit még meg lehetne enni. Leginkább a kenyér kerül a kukába. A jövedelemszint emelkedésével a tudatos élelmiszer felhasználás csökken, a pazarlás mértéke emelkedik.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Képzőművészeti tárlat online

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda Facebook-oldalán Nagy Adrienn festőművész verses, zenés összeállítását, valamint Fenyvesvölgyi Tamás festőművész „Párhuzamos dimenziók” című digitális tárlatát láthatják-hallhatják az érdeklődők. Keresztúri Mária költő pedig egy verses bemutatkozó filmmel teszi hangulatosabbá az otthon eltöltött időt.

Online zenélnek az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet. A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. A koncertek a szakkollégium Facebook-oldalán érhetők el.


Videók

FELHÍVÁSOK

Betegellátás változásai

Valamennyi, a koronavírus miatt elrendelt változással kapcsolatos információ megtalálható a Debreceni Egyetem Klinikai Központ által létrehozott és üzemeltetett https://corona.unideb.hu/hu/betegellatas oldalon.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat indult a cívisvárosban

Városi és egyetemi összefogással telefonos lelkiegészség-szolgálat kezdte meg működését. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

Könyvtári távszolgáltatás

A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét. A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Közlemény a sportpályák használatáról

Megváltozott az egyetemi sportlétesítmények használati rendje is a 71/2020. (III. 27) Kormányrendelet értelmében. A kijárási korlátozás ideje alatt nem lehet használni a zárt légterű létesítményeket. Zárva tartanak a sportcsarnokok, az Unifit és a Teniszközpont is. A szabadtéri sportpályák – különböző korlátozások mellett - hétköznap 8:30 és 19:30 között, hétvégén 8:00 és 18:00 között használhatók, kivéve a Böszörményi úti campus szabadtéri sportpályáját, amely zárva tart. Bővebb információ.

Alkotói pályázat

„Mi van a fiókodban?” címmel alkotói pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Szín-Művészeti Szabadegyetem kurzusa általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint egyetemisták és felnőttek számára irodalom (külön vers és novella kategória), meseírás, illusztráció és kreatív könyvajánló kategóriában. A pályázatokat elektronikus formában az odeon@zenetheatrum.hu email címre lehet megküldeni 2020. május 15-én éjfélig. Nevezési díj nincs. A legjobb pályaművek később egy antológiába kerülnek. A pályázat célja tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása, és számukra lehetőséget nyújtani a bemutatkozásra, illetve a fiatal generáció inspirálása az alkotásra. Bővebb információ ODEon-ZeneTheatrum Musical Theatre - Debrecen Facebook-oldalán olvasható.

A KLTE Baráti Körének Online Galériája

Virtuális fotógalériát nyit honlapján http://kltebaratikore.unideb.hu/ a KLTE Baráti Köre. Az online tárlatra elsősorban a természethez kötődő fotókat várnak a szervezők. A beküldők – névvel, a kép címének megnevezésével, leírásával együtt - két-két képpel gyarapíthatják a gyűjteményt. Az alkotásokat a kltebaratikore@gmail.com címre várják.


KÉPGALÉRIÁK

Faültetés a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumában

Karantréning, gyógytorna otthon


RÓLUNK ÍRTÁK

Sok új információt árult el a koronavírus-helyzetről a debreceni rektor (Dehir.hu)

A hajdú-bihari koronavírusos betegek többsége valójában borsodi idősotthonban él. Debreceni kórházban is kellett lélegeztetni súlyos állapotú fertőzöttet. Részletek.

Átvehetők a régóta porosodó diplomák (Haon.hu)

A bejelentett nyelvvizsgamentesség nyomán mintegy 100 ezer régi diploma vehető át hamarosan. Részletek.

Konferenciákat is megment az e-learning rendszer Debrecenben (Dehir.hu)

Nem csak tananyagmegosztásra és elektronikus vizsgáztatásra használható az e-learning. Konferenciákat és továbbképzéseket is megment. A Debreceni Egyetemen eddig is használták az úgynevezett e-learning keretrendszert, de a koronavírus okozta helyzetben szinte minden ezen keresztül történik. Nem csak a tanulás, hanem a továbbképzések is. Részletek.

Debreceni szakembert nevezett ki Kásler Miklós (Civishir.hu)

Engler Ágnes egyetemi docenst, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Tanszékének vezetőjét nevezte ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megbízott tudományos elnökhelyettesének Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Részletek.

Ifjúsági koncertek digitalizálva (Hajdupress.hu)

Folyamatosan kerülnek fel az internetre a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és a Jövő Művészetéért Alapítvány ifjúsági koncertjei. Az a cél, hogy minél többen és minél egyszerűbben hozzáférhessenek a nagy sikerű és értékes zenei tartalmakhoz. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 17. szám | 2020. április 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.