DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 16. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 16. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 23.

HÍREK

THE-rangsor: a top 50-ben a DE

Az Egészség és jóllét kategóriában elért 44. helyezéssel a legjobb hazai felsőoktatási intézmény lett, és másik három területen is a világ legjobbjai között végzett a Debreceni Egyetem a Times Higher Education új listáján. Az Impact Ranking társadalmi és gazdasági hatásuk alapján rangsorolta az intézményeket.

Újabb védőfelszerelések az egyetemnek

Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések a Debreceni Egyetemre. Legutóbb több ezer orvosi-, illetve FFP2-es maszkot, kesztyűt és egyszer használatos overált szállítottak a DE központi raktárába. Az eszközöket a Klinikai Központ, illetve a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház orvosai és egészségügyi dolgozói kapják meg.

„Nem bírunk ennyit megenni”

A járványügyi- veszélyhelyzetben sem kell tartós élelmiszerhiányra számítani, mennyiségi és minőségi szempontból is folyamatos lesz az élelmiszer-ellátás. A kezdeti felvásárlási láz után most több ágazatban már inkább a készletek felhalmozódásáról beszélhetünk - a GTK oktatói elemezték a helyzetet.

„Karantréning” otthonról dolgozóknak

Maradj otthon! Maradj fitt!!! „Karantréning” címmel a home office-ban dolgozóknak, a hosszú órákig a számítógép előtt ülőknek állítottak össze egyszerű, könnyen végezhető gyakorlatokat a Sportorvosi Tanszék szakemberei. Az internetről letölthető anyag fotókkal illusztrált szöveges prezentációkból, valamint videókból áll.

yoUDay a Maradj Otthon! Fesztiválon

Több mint tízezren látták egy nap alatt a Debreceni Egyetem tavalyi teltházas tanévnyitó stadionshowjának 47 perces összefoglaló filmjét a legnagyobb közösségi felületen. A buli legjobb pillanatait a Facebookon osztották meg, miután a yoUDay szervezői csatlakoztak a Maradj Otthon! Fesztiválhoz.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Képzőművészeti tárlat online

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda Facebook-oldalán Pintye Anna és Lévai Endre festőművészek digitális tárlatát láthatják, valamint Török-Zselenszky Tamás és Kónya Levente József zenés-verses üzenetét hallhatják az érdeklődők. Bakos László gitárművész pedig egy latinos szobakoncerttel teszi hangulatosabbá az otthon eltöltött időt.

Online zenélnek az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet. A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. A koncertek a szakkollégium Facebook-oldalán érhetők el.


Videók

FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

A koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának számos klinikájánál és intézményi egységénél változik a betegellátás. Bővebb információt az egyes klinikák működéséről a corona.unideb.hu oldal Betegellátás menüpontja alatt olvashatnak.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat indult a cívisvárosban

Városi és egyetemi összefogással telefonos lelkiegészség-szolgálat kezdte meg működését. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait. Bővebb információ.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

Könyvtári távszolgáltatás

A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét. A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Közlemény a sportpályák használatáról

Megváltozott az egyetemi sportlétesítmények használati rendje is a 71/2020. (III. 27) Kormányrendelet értelmében. A kijárási korlátozás ideje alatt nem lehet használni a zárt légterű létesítményeket. Zárva tartanak a sportcsarnokok, az Unifit és a Teniszközpont is. A szabadtéri sportpályák – különböző korlátozások mellett - hétköznap 8:30 és 19:30 között, hétvégén 8:00 és 18:00 között használhatók, kivéve a Böszörményi úti campus szabadtéri sportpályáját, amely zárva tart. Bővebb információ.

Alkotói pályázat

„Mi van a fiókodban?” címmel alkotói pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Szín-Művészeti Szabadegyetem kurzusa általános iskolás tanulók, középiskolás diákok, valamint egyetemisták és felnőttek számára irodalom (külön vers és novella kategória), meseírás, illusztráció és kreatív könyvajánló kategóriában. A pályázatokat elektronikus formában az odeon@zenetheatrum.hu email címre lehet megküldeni 2020. május 15-én éjfélig. Nevezési díj nincs. A legjobb pályaművek később egy antológiába kerülnek. A pályázat célja tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása, és számukra lehetőséget nyújtani a bemutatkozásra, illetve a fiatal generáció inspirálása az alkotásra. Bővebb információ ODEon-ZeneTheatrum Musical Theatre - Debrecen Facebook-oldalán olvasható.

A KLTE Baráti Körének Online Galériája

Virtuális fotógalériát nyit honlapján http://kltebaratikore.unideb.hu/ a KLTE Baráti Köre. Az online tárlatra elsősorban a természethez kötődő fotókat várnak a szervezők. A beküldők – névvel, a kép címének megnevezésével, leírásával együtt - két-két képpel gyarapíthatják a gyűjteményt. Az alkotásokat a kltebaratikore@gmail.com címre várják.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2019/2020. tanév tavaszi félévében ismét meghirdeti az Ujvári János diplomadíj-pályázatot, melynek célja a szellemitulajdon-védelmi ismeretek növelése az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók körében. A pályázaton való részvétel során a hallgatók értékes szakmai képzést kapnak térítésmentesen, valamint szakmai támogatást pályázati anyaguk elkészítéséhez. A legjobb pályázatok öt kategóriában 250, 200 és 150 ezer forint értékű anyagi elismerésben részesülnek. A pályázat tavaszi ciklusára való jelentkezés határideje 2020. április 30., a pályázati anyagok leadásának határideje pedig 2020. augusztus 31. A pályázatról bővebb információ és a részletes kiírás az SZTNH képzési oldalán olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Újabb védőfelszerelések érkeztek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába

Gépipari eszközök a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumában


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14-én éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Újabb rangsorban végzett előkelő helyen a Debreceni Egyetem (Dehir.hu)

Az Egészség és jóllét kategóriában elért 44. helyezéssel a legjobb hazai felsőoktatási intézmény lett, és másik három területen is a világ legjobbjai között végzett a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legújabb, az egyetemek társadalmi és gazdasági hatását elemző Impact Ranking listáján. Részletek.

Előszűrik az érkező betegeket a debreceni kórházban (Hír TV)

Minden érkező beteget előszűrnek a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál felállított katonai sátorban. A lázmérés és a kikérdezés alapján a fertőzésgyanús pácienseket elkülönítve kezelik. A cél, hogy az egészségügyi intézményben minél hamarabb szétválasszák a koronavírus-fertőzés gyanús eseteket. Részletek.

Járványtörténet: ebből sokat tanulhatunk (Hajdupress.hu)

A vírusok és a járványok mindig próbára tették az emberiséget és a tudományt. A betegségek történetében azonban előbukkan egy visszatérő jelenség: az emberi magatartás. Részletek.

Virtuális ambulancia a Debreceni Egyetemen (Weborvos.hu)

A virtuális viziteknél bevonhatók a 65 évesnél idősebb szakorvosok, akik a legnagyobb betegellátási rutinnal rendelkeznek. Részletek.

A Debreceni Egyetem 11 ezer egykori hallgatója veheti át most a diplomáját (Debrecen TV)

A kormány a járvány miatt döntött úgy, hogy felfüggeszti ezt a feltételt. Bartha Elek rektorhelyettes azt mondta: az intézményben elkezdődött a diplomák kiadásának előkészítése. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 16. szám | 2020. április 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.