DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 15. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 16.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 15. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 16.

HÍREK

Gazdaságvédelem és innováció

A Debreceni Egyetem oltóanyaggyártó kísérleti üzeméről is beszélt Palkovics László, amikor az Inter Traction Electrics Kft. autóbuszgyárának újraindításán járt Debrecenben. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: a vakcinagyártás kutatási szakasza lezárult, most a félüzemi feltételek kialakítása kezdődik meg.

Virtuális Ambulancia az egyetemen

Virtuális Ambulancián segítik a járvány alatt ellátás nélkül maradt krónikus betegeket a DE Klinikai Központjában és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A páciensek telefonon konzultálhatnak állapotukról a megfelelő szakemberrel, szükség esetén személyes vizsgálatra is sor kerülhet.

Előszűrés a sátorban

Minden érkező beteget előszűrnek a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál felállított sátorban. Lázmérés és kikérdezés után a fertőzésgyanús pácienseket elkülönítik. Az ellátáson átesett és hazainduló betegek egy másik sátorban várakozhatnak. Az onkológiai-, a pszichiátriai betegeket és a szülészeti-nőgyógyászati osztályra érkezőket az ellátási helyen triázsolják.

A vírusok és az időjárás kapcsolata

Az időjárási elemek közül a direkt napsugárzás a járvány legnagyobb ellensége, hiszen az ultraibolya-sugaraknak vírusölő hatása van. A DE Természettudományi és Technológiai Kar Meteorológiai Tanszékének vezetője, Szegedi Sándor az időjárás vírusra gyakorolt hatásait ismertette.

Így legyünk fittek, edzettek otthon

A járvány legyőzéséhez szükség van testi és lelki egészségünk megőrzésére is. A DE Sportegészségügyi Klinikájának szakembere szerint az otthon végzett rendszeres és fokozatos testedzés célja az izomerő fenntartása és javítása mellett a szív- és keringési rendszer megfelelő állapotban tartása is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Képzőművészeti tárlat online

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda Facebook-oldalán Pintye Anna és Lévai Endre festőművészek digitális tárlatát láthatják, valamint Török-Zselenszky Tamás és Kónya Levente József zenés-verses üzenetét hallhatják az érdeklődők. Bakos László gitárművész pedig egy latinos szobakoncerttel teszi hangulatosabbá az otthon eltöltött időt.

Online zenélnek az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet. A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. A koncertek a szakkollégium Facebook-oldalán érhetők el.


FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

A koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának számos klinikájánál és intézményi egységénél változik a betegellátás. Bővebb információt az egyes klinikák működéséről a corona.unideb.hu oldal Betegellátás menüpontja alatt olvashatnak.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Telefonos lelkiegészség-szolgálat indult a cívisvárosban

Városi és egyetemi összefogással telefonos lelkiegészség-szolgálat kezdte meg működését. Hét közben és hétvégén is szakemberek várják a lelki támaszra szorulók telefonhívásait. A szolgálat két számon – 06-52-517-622 és 06-52-517-644 – fogadja a debreceniek hívásait. Bővebb információ.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

Könyvtári távszolgáltatás

A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét. A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Közlemény a sportpályák használatáról

Megváltozott az egyetemi sportlétesítmények használati rendje is a 71/2020. (III. 27) Kormányrendelet értelmében. A kijárási korlátozás ideje alatt nem lehet használni a zárt légterű létesítményeket. Zárva tartanak a sportcsarnokok, az Unifit és a Teniszközpont is. A szabadtéri sportpályák – különböző korlátozások mellett - hétköznap 8:30 és 19:30 között, hétvégén 8:00 és 18:00 között használhatók, kivéve a Böszörményi úti campus szabadtéri sportpályáját, amely zárva tart. Bővebb információ.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2019/2020. tanév tavaszi félévében ismét meghirdeti az Ujvári János diplomadíj-pályázatot, melynek célja a szellemitulajdon-védelmi ismeretek növelése az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók körében. A pályázaton való részvétel során a hallgatók értékes szakmai képzést kapnak térítésmentesen, valamint szakmai támogatást pályázati anyaguk elkészítéséhez. A legjobb pályázatok öt kategóriában 250, 200 és 150 ezer forint értékű anyagi elismerésben részesülnek. A pályázat tavaszi ciklusára való jelentkezés határideje 2020. április 30., a pályázati anyagok leadásának határideje pedig 2020. augusztus 31. A pályázatról bővebb információ és a részletes kiírás az SZTNH képzési oldalán olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Pré triázs sátrat állítottak fel a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház bejáratánál

Telefonos lelkiegészség-szolgálat indult az egyetem és a város összefogásával


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14-én éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Debreceni Egyetem: Az időjárás hatással van a vírusok terjedésére (Hirado.hu)

A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig, valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére – közölte a Debreceni Egyetem Mteorológiai Tanszékének vezetője. Részletek.

Védőeszközök és fertőtlenítőszerek érkeztek vidéki városokba (weborvos.hu)

A Kenézy Gyula egyetemi kórház sürgősségi osztályára csak azok a betegek menjenek, akiknek lázzal, köhögéssel párosuló légúti panaszai vannak. A beérkező betegek előzetes vizsgálaton esnek át. A felső légúti tüneteket mutató betegeket kizárólag a járványellenes küzdelemre kijelölt légúti sürgősségi ellátó helyen, a Kenézy kórházban fogadják - jelezte az egyetem. Részletek.

A betegek nyugtatását is megtanítják a Debreceni Egyetemen (Dehir.hu)

A hallgatók személyiségétől függ, mennyire képesek a mostanihoz hasonló veszélyhelyzetben helytállni. Az Egészségügyi Karon folytatott tanulmányaik során olyan technikákat is megtanulhatnak, amik segítségével azonnal és helyesen tudnak reagálni a legnehezebb helyzetekben is. Részletek.

Rendhagyó program a költészet napján (Hajdupress.hu)

A kialakult rendkívüli helyzet miatt rendhagyó módon csatlakozik programjaival a magyar költészet napja április 11-i megünnepléséhez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. A DEENK két magyar verset, egy kortárs és egy klasszikus művet dolgoz fel minivideók bemutatásával. Részletek.

Lendületben volt a DEAC a koronajárvány előtt (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem első osztályú férfi kosárlabda-csapata a negyedik helyen végzett a csonkaszezonban. Kiválóan meneteltek a DEAC férfi kosarasai az NB I. A 2019/2020-as idényének utóbbi mérkőzésein, március 11-én a KTE otthonában diadalmaskodtak. A gárda a negyedik helyen állt ekkor a tabellán, ám rá két napra a koronavírus-járvány kitörése miatt a szövetség úgy döntött, befejezettnek tekinti a szezont. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 15. szám | 2020. április 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.