DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 14. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 14. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 9.

HÍREK

DE: vidéken az első

A Debreceni Egyetem továbbra is az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye a felvételizők körében. A tavaly felvettekhez képest idén több mint tíz százalékkal többen, 7990-en jelölték meg az egyetemet az első helyen jelentkezési lapjukon. A legtöbben a Gazdaságtudományi Kart választották.

Tudománnyal a koronavírus ellen

Szilvássy Zoltán rektor is részt vett azon a videokonferencián, amelyen a miniszterelnök a koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott. A Debreceni Egyetem vezetője az ipari partnerekkel közös gyógyszerhatóanyag-fejlesztést, valamint a nemzeti oltóanyaggyárral kapcsolatos elképzeléseket ismertette.

Támogatás az orvosi egyetemeknek

Valamennyi hazai orvosképző hely részesül a minisztérium támogatásából egészségügyi kiadásainak fedezéséhez – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A debreceni, a pécsi, a szegedi és a Semmelweis Egyetem vezetői közösen fogalmazták meg a terhek csökkentésének igényét.

Minimális kapcsolat és tisztaság

Fokozottan ki vannak téve a koronavírus-járvány veszélyének a daganatos betegek. A daganatellenes kezelések is okozhatnak a koronavírus tüneteihez hasonló panaszokat, ezért lényeges, hogy a beteg tartson szoros kapcsolatot onkológus kezelőorvosával. Hasznos tanácsokat fogalmazott meg a DE Onkológiai Klinikájának vezetője.

Új élethelyzet: a home office

Sokan egyik pillanatról a másikra kerültek a digitális térbe. Új élethelyzetet teremtett a koronavírus. Ez a mesterséges tér lett a munkavégzés, a tanulás vagy a társas érintkezés színtere. Pozitív és negatív reakciókat mutat be, és hasznos tanácsokat ad a DE Klinikai és Személyiségpszichológiai Tanszékének vezetője.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Online zenélnek az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet. A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. A koncertek a szakkollégium Facebook-oldalán érhetők el.


FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

A koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának számos klinikájánál és intézményi egységénél változik a betegellátás. Bővebb információt az egyes klinikák működéséről a corona.unideb.hu oldal Betegellátás menüpontja alatt olvashatnak.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

Könyvtári távszolgáltatás

A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét. A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Közlemény a sportpályák használatáról

Megváltozott az egyetemi sportlétesítmények használati rendje is a 71/2020. (III. 27) Kormányrendelet értelmében. A kijárási korlátozás ideje alatt nem lehet használni a zárt légterű létesítményeket. Zárva tartanak a sportcsarnokok, az Unifit és a Teniszközpont is. A szabadtéri sportpályák – különböző korlátozások mellett - hétköznap 8:30 és 19:30 között, hétvégén 8:00 és 18:00 között használhatók, kivéve a Böszörményi úti campus szabadtéri sportpályáját, amely zárva tart. Bővebb információ.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2019/2020. tanév tavaszi félévében ismét meghirdeti az Ujvári János diplomadíj-pályázatot, melynek célja a szellemitulajdon-védelmi ismeretek növelése az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók körében. A pályázaton való részvétel során a hallgatók értékes szakmai képzést kapnak térítésmentesen, valamint szakmai támogatást pályázati anyaguk elkészítéséhez. A legjobb pályázatok öt kategóriában 250, 200 és 150 ezer forint értékű anyagi elismerésben részesülnek. A pályázat tavaszi ciklusára való jelentkezés határideje 2020. április 30., a pályázati anyagok leadásának határideje pedig 2020. augusztus 31. A pályázatról bővebb információ és a részletes kiírás az SZTNH képzési oldalán olvasható.


KÉPGALÉRIÁK

Intenzív terápiás képzés a gépi lélegeztetésről és a védőfelszerelések használatáról

Védőeszközökből álló szállítmány érkezett a Klinikai Központ raktárába

Betegellátás a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet felnőtt ügyeletén

Mobiltelefont kapott az összes debreceni védőnő


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14-én éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Orbán Viktor a hazai gyógyszergyártásról egyeztetett a kutatókkal (Hirado.hu)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott koronavírus-kutatócsoportok munkájáról tájékozódott csütörtökön videókonferencia keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László miniszter. Az egyeztetésen többek között Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora is részt vett. Részletek.

A Debreceni Egyetemen betegszimulátorokon készülnek a frontvonalra (Index.hu)

Speciális szimulációs szobában készülnek a koronavírusos betegek ellátásra a Debreceni Egyetem orvosai, rezidensei és szakdolgozói – írja az MTI. Az aneszteziológiai és intenzív terápiás tanszék e-learning képzésén a koronavírus járványra összpontosító intenzív ellátási protokollokkal és ajánlásokkal ismerkednek meg a szakemberek. Részletek.

Továbbra is a Debreceni Egyetem a legnépszerűbb vidéken (Dehir.hu)

Továbbra is a Debreceni Egyetem az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye, 7990-en jelölték meg az első helyen jelentkezési lapjukon. A legtöbben a Gazdaságtudományi Kart választották, de az intézmény új képzései is sok jelentkezőt vonzottak. Részletek.

Sebészet: ez történik a halasztott műtétek sorrendjével (Civishir.hu)

A klinikán március 16-tól határozatlan ideig csak akut ellátást igénylő, illetve daganatos betegség miatt végeznek műtétet. Valamennyi daganatos beteg esetében irányított véradásra kérik fel a hozzátartozókat. A műtétet csak abban az esetben kezdik el, ha a megfelelő vérkészítmény rendelkezésre áll. Részletek.

Edényeken, fedőkön, flakonokon zenélnek világszerte az ütősök (Kultúra.hu)

Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti karának ütős hallgatói közül is sokan csatlakoztak ahhoz a kihíváshoz, amelyet az egyetem egy korábbi hallgatója Weimarból indított el a napokban. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 14. szám | 2020. április 9.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.