DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 13. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 2.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 13. SZÁM | 2020. ÁPRILIS 2.

HÍREK

Rendkívüli helyzet, rendkívüli döntések

Meghosszabbítható a tavaszi félév időtartama augusztus 31-ig. Egyebek mellett erről is döntött az egyetem Szenátusa. A testület tárgyalt az idei költségvetésről is: a járvány hatásai miatt a veszélyhelyzetben és az azt követő időszakban megfontolt és a lehető legtakarékosabb gazdálkodás szükséges a zavartalan működéshez.

Parancsnokok a zavartalan gyógyításért

Megkezdték munkájukat a kórházparancsnokok az egészségügyi intézményekben hétfőn. Jövőbeli feladataikról egyeztetett Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium Irányítócsoportjának vezetőhelyettese és Lampé Zsolt főigazgató a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban szerdán.

Átálltak a távoktatásra

Mind a 14 karon elkezdődött a távoktatás, több mint kétszáz képzésen tértek át az oktatók a digitális távoktatásra. Az első napokban csupán néhány informatikai problémát kellett megoldani, az eddigihez képest többszörös forgalomnövekedés miatt. Az új oktatási rend mintegy 30 ezer hallgatót és ezerötszáz oktatót érint.

Bázis az oktatásban

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája két feladatellátási helye is. A gimnázium már a második ciklusban, a Kossuth utcai feladatellátási hely pedig először kapta meg a lehetőséget, hogy pedagógiai és módszertani újdonságok meghonosítását segítse.

Mentális támasz járvány idején

A vírusfertőzéstől való rettegés, a járvány miatt az emberek természetes reakciója a félelem és a szorongás, de a szakember szerint leküzdhető. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakpszichológusa ad praktikus tanácsokat mentális egészségünk megóvása érdekében.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Online zenélnek az egyetemisták

Országos mintára a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói is rövid videókkal próbálják tartalmassá tenni az otthonlétet. A Facebookon koncertekkel, szavalatokkal, kulturális produkciókkal szeretnék szórakoztatni azokat, akik otthon maradnak. A koncertek a szakkollégium Facebook-oldalán érhetők el.


FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

A koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának számos klinikájánál és intézményi egységénél változik a betegellátás. Bővebb információt az egyes klinikák működéséről a corona.unideb.hu oldal Betegellátás menüpontja alatt olvashatnak.

Online lelki támogatás

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja is csatlakozott a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott Call for Help lelkielsősegély-vonal munkájához. Az egészségügyben dolgozók a nap 24 órájában hívhatják a 06 1 770 7333–as krízisvonalat. Bővebb információ.

Megváltozott a parkolási rend a kórháznál

Április elsejétől több módosítás is életbe lépett a parkolással kapcsolatban a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál. A rendelkezésekkel a mentők és a betegszállítók közlekedését szeretnék megkönnyíteni. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Bartók Béla úti külső parkolókba a civilek csak a Dorottya utca felől hajthatnak be, a dolgozók viszont a kórház előtti körforgalomtól is bejuthatnak. Kihajtani minden esetben csak a Dorottya utca felé lehet. Részletek.

Szünetel az áramszolgáltatás

A Nagyerdei Campus „A” jelű transzformátor állomás és a hozzá tartozó épületek villamoskapcsoló berendezéseinek karbantartása miatt 2020. április 4-én (szombat) 7 és 14 óra között szünetel az áramszolgáltatás. Az aggregátoros és szünetmentes hálózatra kötött berendezések áramellátása zavartalan lesz. Az áramszünet érinti az adathálózati gerinc eszközöket is, így ez idő alatt a hálózat elérése, és az IP telefon szolgáltatás is szünetelni fog. Az áramszünet érinti a Szemklinika, a Gyermekgyógyászati Klinika, az I. és IV. számú Gyermek Pavilon, az Orvosi Képalkotó Klinika, az Urológiai Klinika, a Belgyógyászati Intézet B épület, a Csontvelő Transzplantáció, a Gamma Sugársebészeti Központ, a Pallagi úti hátsó porta, valamint az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ (Szimulációs Központ) épületét. Amennyiben a tervezett áramszünettel kapcsolatban bármilyen probléma merülne fel, az egyetemi telefon 55232-es belső mellékén várják a jelzéseket.

Könyvtári távszolgáltatás

A veszélyhelyzet és a zárva tartás ellenére is folyamatos a munka a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A DEENK munkatársai online segítik a kutatók és a hallgatók tudományos tevékenységét. A változásokról bővebb információ a https://lib.unideb.hu/hu/szolgaltatasvaltozasok oldalon olvasható.

Közlemény a sportpályák használatáról

Megváltozott az egyetemi sportlétesítmények használati rendje is a 71/2020. (III. 27) Kormányrendelet értelmében. A kijárási korlátozás ideje alatt nem lehet használni a zárt légterű létesítményeket. Zárva tartanak a sportcsarnokok, az Unifit és a Teniszközpont is. A szabadtéri sportpályák – különböző korlátozások mellett - hétköznap 8:30 és 19:30 között, hétvégén 8:00 és 18:00 között használhatók, kivéve a Böszörményi úti campus szabadtéri sportpályáját, amely zárva tart. Bővebb információ.

Ujvári János diplomadíj-pályázat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 2019/2020. tanév tavaszi félévében ismét meghirdeti az Ujvári János diplomadíj-pályázatot, melynek célja a szellemitulajdon-védelmi ismeretek növelése az alap- és mesterképzésben részt vevő végzős hallgatók körében. A pályázaton való részvétel során a hallgatók értékes szakmai képzést kapnak térítésmentesen, valamint szakmai támogatást pályázati anyaguk elkészítéséhez. A legjobb pályázatok öt kategóriában 250, 200 és 150 ezer forint értékű anyagi elismerésben részesülnek. A pályázat tavaszi ciklusára való jelentkezés határideje 2020. április 30., a pályázati anyagok leadásának határideje pedig 2020. augusztus 31. A pályázatról bővebb információ és a részletes kiírás az SZTNH képzési oldalán olvasható.


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14. éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Oktatási központ épül a külföldi hallgatóknak a Debreceni Egyetemen (Hirado.hu)

Eredményes volt a Learning Center építésére kiírt közbeszerzési eljárás a Debreceni Egyetemen (DE), a nyertes ajánlattevővel megkötötték a kivitelezői szerződést. Részletek.

Három cég segítségével készült halászlé a Kenézy Kórház dolgozóinak – videóval (Debrecen TV)

840 adagot készítettek a halételből a kijárási korlátozás miatt bezárt Tiszacsegei Halászcsárdában. A hatalmas mennyiségű halászlével a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház valamennyi dolgozóját megvendégelték, így köszönték meg munkájukat. Részletek.

Változik a sürgősségi ellátás rendje Debrecenben (Civishir.hu)

A felső légúti panaszokkal rendelkezőket a járványügyi helyzetben kizárólag a Kenézy Gyula Egyetemi kórház látja el. Részletek.

Kelemen Barnabás és Zombola Péter kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat (Fidelio.hu)

A kuratórium 2020-ban Kelemen Barnabás hegedűművésznek, a Zeneakadémia tanárának és Zombola Péter zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadó ünnepséget szeptember 3-án tartja az egyetem. Részletek.

Kulturális feltöltődés a közösségi médiában (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda kezelésében lévő Elméleti Galéria, Élettudományi Galéria valamint előadóiest-sorozataik (a Világzenei Estek és a Zenés Irodalmi Estek, valamint hamarosan a Világjáró Klub programjai) az elkövetkezendő időkben online lesznek elérhetőek. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 13. szám | 2020. április 2.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.