DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XXI. ÉVF. 12. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 26.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 12. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 26.

HÍREK

Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a DE

Elektronikus szavazáson döntött a Szenátus a Veszélyhelyzeti Alap létrehozásáról a múlt héten. A pénzügyi alap 650 millió forintos keretét az egyetem nem egészségügyi területekről származó bevételeiből biztosítják a járványügyi rendkívüli kiadásokra, gépbeszerzésekre, speciális gyógyszerek és vírustesztek költségeire.

Learning Center: szerződés a kivitelezővel

Megkötötték a kivitelezői szerződést a Learning Center építésére. A sikeres közbeszerzési eljárást követően a Dryvit Profi Kft. alakíthatja ki a több mint 4000 négyzetméteres oktatási épületet az Egyetem téri campuson. A nettó 3,4 milliárd forintos beruházást pályázati és saját forrásból fedezi az intézmény.

Hatékonyabb tudáshasznosítás a cél

Évi 400 új találmányra kérnek jogi védelmet hazánkba. A felmérések szerint azonban ennél jóval több innovatív projekt indul a cégeknél. A legtöbb buktatót az ötlet gyakorlati hasznosításáig terjedő fázis rejti - ismertette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke a DEViK Üzleti Innovációs Klubban tartott előadásán.

Elstartolt a Maradj Otthon Fesztivál

A Campus Fesztivál, a Hall, a Lovarda és a Víztorony is csatlakozott a virtuális Maradj Otthon Fesztiválhoz. A kezdeményezésben több mint 100 hazai zenei szereplő egy erre a célra létrehozott Facebook-oldalon ad koncertet a következő időszakban, így téve könnyebbé az otthonmaradást.

Egyetemi tudás segít fitten maradni

Egyedülálló, a sporthoz és egészségmegőrzéshez kapcsolódó adatbázist hozott létre partnereivel a DE Sporttudományi Koordinációs Intézete. A mindenki számára ingyenesen elérhető tudásbázis a négy fal közé kényszerült embereknek segít, hogy a bezártsággal járó életvitel ne lépjen át mozgásszegény életmódba.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Elmaradnak a KLTE Barát Kör programjai is

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a többi rendezvényhez hasonlóan a KLTE Baráti Köre Egyesület is lemondani kényszerült tervezett programjait, amelyeket egy későbbi időpontban pótlólag megrendeznek majd.

Kulturális programok - online

Online kulturális tevékenységet indít Facebook-oldalán a Debreceni Egyetem Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda. A kezelésükben lévő Elméleti Galéria, Élettudományi Galéria, valamint előadói est sorozatainak - Világzenei Estek, Zenés Irodalmi Estek, Világjáró Klub - programjai is hamarosan elérhetőek lesznek a https://www.facebook.com/kozmuvelodes/ linken. Első online megjelenésként Dezséry Dorottya fotóművész és Szűk Norbert festőművész virtuális tárlatát láthatják az érdeklődők. A folytatásban hamarosan verscsokorral jelentkezik Piros Andrea, Szabó Krisztián gitárművész pedig egy improvizatív előadás bemutatására készül.


FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

A koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának számos klinikájánál és intézményi egységénél változik a betegellátás. Bővebb információ a klinika nevére kattintva érhető el.

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika
Belgyógyászati Klinika „A” Épület
Reumatológia
Gyermekgyógyászati Klinika
Idegsebészeti Klinika
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika
Neurológiai Klinika
Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika
Ortopédiai Klinika
Orvosi Képalkotó Klinika
Pszichiátriai Klinika és Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátriai Osztály
Sportegészségügyi Klinika
Sürgősségi Klinika
Szemklinika
Tüdőgyógyászati Klinika

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ veszélyhelyzetben érvényes ellátási rendje a Klinikai Központ weboldalán olvasható.

Újabb változások a Bethlen utcai rendelőintézetben

Az előjegyzések kiadása márciusban szünetel, az elkészült tüdőszűrő eredményeket postán küldik ki, a beteggel kísérő személy nem tartózkodhat az épületben, és a laborvizsgálat csak sürgős laborbeutalóval vehető igénybe minden nap 8-11 óra között. Ezek a legújabb változások a járóbeteg-ellátásban a DE Kenézy Gyula Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetében. Részletek.

Várandósgondozás a veszélyhelyzetben

Egykapus beléptetés, lázmérés, kézfertőtlenítés - a páciensek és a dolgozók védelme érdekében szigorú járványügyi rendelkezések mellett látják el a várandósokat a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bethlen utcai Rendelőintézetében, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán, illetve a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A veszélyhelyzetben átmeneti működési és beutalási rend szerint fogadják a kismamákat. Részletek.

Új rend az üzemorvosi ellátásban

Megváltozott az üzemorvosi rendelés módja a koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetemen, ahol igyekeznek minimálisra csökkenteni az orvos-beteg találkozásokat. Április 1-ig elsősorban az új belépő dolgozókat és a klinikán belül munkahelyet, vagy munkakört változtatókat fogadják. Az időszakos alkalmassági (helyszíni kiszállásos) vizsgálatokat később tartják meg. Úgynevezett záróvizsgálatot, vagy soron kívüli vizsgálatot csak előzetes telefonos egyeztetés alapján végeznek (a 23007-es, 23009-es, vagy 23010-es belső mellék, amelyek munkahelyi baleset esetén hívhatóak).

Jelenleg csak egy rendelőben dolgoznak (Egyetem tér 1. szám III-as Kossuth Kollégium, oldalsó bejárat), ahová hétfőtől péntekig 8 és 11, illetve 13 és 15 óra között lehet menni. (Ez napról napra változhat.) A váróban csak az tartózkodhat, aki éppen következik, a többieknek a szabadban kell várakozniuk – közölték Szidor Judit és Lengyel Emőke üzemorvosok.

Panasz esetén a háziorvossal, a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, vagy ügyeleti időben a központi ügyelettel (06-52-40-40-40) lehet konzultálni.

Változás a fogorvosi ellátásban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fogorvosi Szolgálata a rendkívüli vírushelyzetre való tekintettel arra kéri a betegeket, hogy kizárólag sürgős ellátást igénylő problémáikkal keressék fel intézményüket, telefonos időpontegyeztetést követően. Időpontot foglalni munkanapokon 8 és 14 óra között lehet a 06-52-511-717/54902, vagy a 06-52-254-902 telefonszámokon. Bővebb információ.

Emlőszűrés

Március 16-tól leállították a szervezett népegészségügyi emlőszűrő és a halasztható egyéb emlővizsgálatokat a DE KEK Központi Radiológiai Diagnosztika Jerikó utcai Emlőszűrő Centrumában, a veszélyhelyzet visszavonásáig. Azt kérik, hogy az előjegyzési időponttal rendelkezők ne jelenjenek meg az intézményben. Sürgős, nem halasztható esetekben (gyulladásos, onkológiai probléma) azonban előzetes egyeztetés után elvégzik a szükséges vizsgálatot. Előzetes egyeztetés: 06-52-536-865.

Változások a DEMEK működésében

A SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatos járványügyi helyzet miatt a Debreceni Egyetemen átmenetileg megváltozik az egyetemi polgárokra érvényes több eljárási rend, így a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának működése is. A kialakult helyzetben is biztosítják az egyetem dolgozói számára az ingyenesen igénybe vehető, mentálhigiénés konzultációs szolgáltatásokat, email formájában. A demek2@unideb.hu email címen fogadják a bejelentkezéseket. A levélre képzett szakember válaszol három napon belül.

Súlyos lelki válság, krízishelyzet esetén hívható a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat éjjel-nappal ingyenesen elérhető segélyszáma, a 06-52-116-123. Bővebb információ.


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14. éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Veszélyhelyzeti Alapot hozott létre a DE (Weborvos.hu)

Az alap 650 millió forintos kerettel jött létre, az összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat finanszírozzák. Részletek.

Koronavírus: így alakul a debreceni betegellátás (Civishir.hu)

A járványügyi veszélyhelyzetben változik az egészségügyi ellátás a Debreceni Egyetem Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, így lehetőség szerint halasztják a beavatkozásokat, minimálisra csökkentik az orvos-beteg találkozásokat, előtérbe helyezve a távkonzultációt. A látogatási tilalom érvényben marad. A sürgős eseteket továbbra is ellátják. Részletek.

Rákapcsoltak az innovációra (Lokal.hu)

Egész Európa számára meghatározó lesz az az innovációs központ, melyet a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) módszertanára alapozva hoznak létre a Debreceni Egyetemen (DE) – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatóján. Részletek.

Egymillió forinttal támogatja a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházat egy debreceni cég (Dehir.hu)

A Biblio-Markt Kft a koronavírus elleni hatékony küzdelem érdekében egymillió forinttal támogatja a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház működését. Részletek.

Itt van a nyelvemen, mégsem jut eszembe (Haon.hu)

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ szakorvosa szerint az úgynevezett munkamemória is a rövid távú memóriához tartozik, ám ez pár perctől akár több óráig is eltarthat. Ez az emlékezés lehetővé teszi új adatok rögzítését korábbi ismereteink alapján, az új információk szabályokba rendezését, kapcsolatok kialakítását. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 12. szám | 2020. március 26.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.