DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 11. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 19.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 11. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 19.

HÍREK

Jól halad a távoktatás kidolgozása

A Debreceni Egyetem mind a 14 karán megkezdték a távoktatáshoz szükséges kurzusok és digitális tananyagok összeállítását. Az oktatóknak az intézmény Multimédia és E-learning Technikai Központja segít, hogy március 23-tól minden szakon elkezdődhessen az oktatás.

A vírusnak nyomják a féket

Életmentő vészfékezéshez hasonlította a megelőző intézkedéseket Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke az Alföld Televízióban és a Debrecen Televízióban. A baleseti ellátás és az életmentő műtétek elvégzése továbbra is zavartalan, de a klinikán eddig 600-700, a Kenézy Kórházban pedig 400 halasztható műtétet kellett átütemezni.

Szolgáltatásváltozások a könyvtárban

Bezártak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár egységei. Az olvasótermek nem látogathatók hétfőtől, a kölcsönzési szolgáltatást határozatlan időre felfüggesztették. A könyvtár azonban számos elektronikus dokumentumhoz és információforráshoz biztosít hozzáférést otthonról is.

Állami kitüntetést kaptak

A Debreceni Egyetem több oktatója, kutatója, valamint munkatársa részesült magasszintű állami elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából. Magyarország köztársasági elnöke által adományozott Széchenyi-díjat kapott többek között Csiba László neurológus, valamint Simonyi Sándor gépészmérnök. A kitüntetéseket a díjazottak később vehetik át.

Egyetemi kitüntetések

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából több mint 100 munkatársát részesítette elismerésben a Debreceni Egyetem. Az intézmény vezetése által odaítélt Kiváló Dolgozó kitüntetéseket, valamint a Rektori Elismerő Okleveleket a megemlékezés elhalasztása miatt egy későbbi időpontban adják át.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.


FELHÍVÁSOK

Betegtájékoztatás – Klinikai Központ

Megjelent a Debreceni Egyetem Klinikai Központ honlapján a veszélyhelyzetben érvényes ellátási rend. A tájékoztató a Klinikai Központ weboldalán olvasható.

Új rend az üzemorvosi ellátásban

Megváltozott az üzemorvosi rendelés módja a koronavírus-járvány miatt a Debreceni Egyetemen, ahol igyekeznek minimálisra csökkenteni az orvos-beteg találkozásokat. Április 1-ig elsősorban az új belépő dolgozókat és a klinikán belül munkahelyet, vagy munkakört változtatókat fogadják. Az időszakos alkalmassági (helyszíni kiszállásos) vizsgálatokat később tartják meg. Úgynevezett záróvizsgálatot, vagy soron kívüli vizsgálatot csak előzetes telefonos egyeztetés alapján végeznek (a 23007-es, 23009-es, vagy 23010-es belső mellék, amelyek munkahelyi baleset esetén hívhatóak).

Jelenleg csak egy rendelőben dolgoznak (Egyetem tér 1. szám III-as Kossuth Kollégium, oldalsó bejárat), ahová hétfőtől péntekig 8 és 11, illetve 13 és 15 óra között lehet menni. (Ez napról, napra változhat.) A váróban csak az tartózkodhat, aki éppen következik, a többieknek a szabadban kell várakozniuk – közölték Szidor Judit és Lengyel Emőke üzemorvosok.

Panasz esetén a háziorvossal, a Sürgősségi Betegellátó Osztállyal, vagy ügyeleti időben a központi ügyelettel (06-52-40-40-40) lehet konzultálni.

Változás a fogorvosi ellátásban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fogorvosi Szolgálata a rendkívüli vírushelyzetre való tekintettel arra kéri a betegeket, hogy kizárólag sürgős ellátást igénylő problémáikkal keressék fel intézményüket, telefonos időpontegyeztetést követően. Időpontot foglalni munkanapokon 8 és 14 óra között lehet a 06-52-511-717/54902, vagy a 06-52-254-902 telefonszámokon. Bővebb információ.

Emlőszűrés

Március 16-tól leállították a szervezett népegészségügyi emlőszűrő és a halasztható egyéb emlővizsgálatokat a DE KEK Központi Radiológiai Diagnosztika Jerikó utcai Emlőszűrő Centrumában, a veszélyhelyzet visszavonásáig. Azt kérik, hogy az előjegyzési időponttal rendelkezők ne jelenjenek meg az intézményben. Sürgős, nem halasztható esetekben (gyulladásos, onkológiai probléma) azonban előzetes egyeztetés után elvégzik a szükséges vizsgálatot. Előzetes egyeztetés: 06-52-536-865.

Változások a DEMEK működésében

A SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatos járványügyi helyzet miatt a Debreceni Egyetemen átmenetileg megváltozik az egyetemi polgárokra érvényes több eljárási rend, így a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának működése is. A kialakult helyzetben is biztosítják az egyetem dolgozói számára az ingyenesen igénybe vehető, mentálhigiénés konzultációs szolgáltatásokat, email formájában. A demek2@unideb.hu email címen fogadják a bejelentkezéseket. A levélre képzett szakember válaszol három napon belül.

Súlyos lelki válság, krízishelyzet esetén hívható a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat éjjel-nappal ingyenesen elérhető segélyszáma, a 06-52-116-123. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Workshop a TTK oktatóinak a Moodle elearning keretrendszer használatáról

Színesedő természet - tavaszodik az egyetemi Botanikus Kertben


SPORT

Felfüggesztett bajnokságok, nincsenek edzések

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 14. éjféltől korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette, vége a bajnokságnak, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség szünetelteti valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig. A többi sportági szövetség is felfüggesztette az utánpótlás-bajnokságokat, a DEAC érintett szakosztályai az utánpótlás-edzéseket az iskolalátogatás szüneteltetésének idején nem tartják meg.


RÓLUNK ÍRTÁK

Egyetemi innovációról az Innovátorban (TV2)

A Debreceni Egyetem, az MIT és a GE együttműködéséről beszélt Szilvássy Zoltán rektor a TV2 Innovátor című magazin műsorában szombaton. Az Európa számára is meghatározó innovációs központ létrejöttét múlt héten jelentették be Budapesten. Részletek.

Kitüntetések március 15-e alkalmából (Weborvos.hu)

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A kitüntetettek listája a Magyar Közlöny vasárnapi számában jelent meg. A Debreceni Egyetem több szakembere, kutatója, oktatója is elismerést vehet majd át. Részletek.

Koronavírus: ingyen használhatják az orvosi egyetemek a debreceni fejlesztésű applikációt (Dehir.hu)

Virtuális betegeken gyakorolhatnak ingyenesen az orvostanhallgatók az InSimu a klinikai távoktatási platformján. Részletek.

A külföldi hallgatókat is felkészíti az egyetem (Haon.hu)

Felipe Salignac Brazíliából érkezett. Harmadéves medikushallgató a Debreceni Egyetemen, és csaknem négy éve él a cívisvárosban. Követi a híreket, és próbál a lehető legnaprakészebb lenni a vírus elleni védekezéssel kapcsolatban. A fiatal tanuló a Naplónak beszélt a külföldi diákok helyzetéről. Részletek.

Szerelem első hallásra: életműdíjat kapott a battonyai rádiós (Beol.hu)

A Déli-sark egy kis szigetén lévő nemzetközi expedicióval létesített kapcsolatot a rádióamatőr. Dr. Radócz László, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének a vezetője. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 11. szám | 2020. március 19.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.