DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XXI. ÉVF. 10. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 12.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 10. SZÁM | 2020. MÁRCIUS 12.

HÍREK

Koronavírus percről percre

Folyamatosan frissülő hírfolyamban tájékoztat a koronavírushoz kapcsolódó aktuális egyetemi hírekről, tájékoztatásokról és felhívásokról a hirek.unideb.hu. Az Egyetemi Járványügyi Munkacsoport döntése alapján március 12-13-án oktatási szünet, március 16-20. között előrehozott tavaszi szünet lesz az intézményben.

MIT Catalyst: fókuszban az innováció

A világ vezető műszaki egyeteme, az MIT módszertanára alapozva jön létre az egyetemen innovációs központ. Az egész Európa számára meghatározó centrum mérföldkő a hazai innovációs ökoszisztéma életében. A Massachusetts Institute of Technology,a GE és a DE együttműködését hétfőn jelentették be Budapesten.

Az innováció mint hívószó

A technológiatranszfer irodák működtetése hosszútávú befektetés, nem feltétlenül monetáris célok vezérlik, hanem a társadalmi érdekek. A DE és az NKFIH az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórummal szoros együttműködésben rendezett a technológia- és tudástranszfer irodák alapításáról és működtetéséről szóló rendezvényt.

 

Tudósnők: a DE matematikusát díjazták

Nők a Tudományban Kiválósági díjjal ismerték el Novák-Gselmann Eszter, a DE TTK Analízis Tanszék egyetemi docensének kiemelkedő tudományos tevékenységét a matematikai tudományok területén. Az MTA és az UNESCO védnöksége alatt álló elismerést hetedik alkalommal adták át.

John Malkovich az egyetemen

A Debreceni Egyetemre is ellátogatott a kétszeres Oscar-díj jelölt színész John Malkovich. A rendezőként, producerként és divattervezőként is ismert Malkovich a GE, valamint a DE Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetének közreműködésével utazott Debrecenbe, kedden Zenekritikus című műsorával lépett színpadra a Kölcsey Központban.


PROGRAMAJÁNLÓ

Programváltozás!

A kormányzati operatív törzs ajánlását elfogadva a járvány terjedésének megelőzése, az egyetemi polgárok egészségi állapotának védelme érdekében szinte valamennyi rendezvény elmarad a Debreceni Egyetemen. A későbbi időpontokról – aktuálisan – hírt adunk majd az intézmény honlapján található eseménynaptárban, valamint a hírlevél programajánlójában is. Friss információk a Koronavírus percről percre hírfolyamban.

Science Café

„1848. március idusa Kossuth Lajos emlékezéseiben” címmel Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Magyar Történeti Tanszék egyetemi docense tart előadást a Science Caféban március 18-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Pályázat sportösztöndíj elnyerésére

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése pályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre, sportösztöndíj elnyerésére. Támogatásban részesíthető az a pályázó, aki felsőoktatási intézményben nappali, vagy levelező tagozaton tanulmányokat folytat, magyar állampolgárságú, Hajdú-Bihar megyei érvényes lakcímmel rendelkezik és Hajdú-Bihar megyei sportszervezet leigazolt sportolója. A pályázat elnyerésének további feltétele, hogy a pályázó sporteredményeiben, valamint tanulmányi eredményeiben a következő feltételeknek megfeleljen:
- Olimpiai sportágban, országos sportági szakszövetség által igazolt I. osztályú minősítésű sportoló,
- Az ösztöndíj folyósítása szempontjából figyelembe vehető időszakban a tanulmányi eredménye 3,51 vagy annál magasabb tanulmányi átlag.
A pályázatokat egyénileg, pályázati adatlapon kell benyújtani.
A pályázatok csak személyesen, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Jegyzői Titkárságán adhatók le (Debrecen, Piac u. 54. fsz. 7. szoba) 2020. március 13-án, 12 óráig. Bővebb információ

Statista adatbázis a Debreceni Egyetemen

Próbahozzáférés keretében április 30-ig elérhetővé válik a Statista adatbázis a Debreceni Egyetemen. A portál 21 piaci szektor (média, üzleti élet, pénzügy, politika és számos más terület) mennyiségi adataihoz nyújt közvetlen hozzáférést vállalatok, üzleti ügyfelek, kutatóintézetek és a tudományos közösség számára a https://www.statista.com/ linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel (https://lib.unideb.hu/hu/otthoni-eleres) az egyetemen kívül is.


KÉPGALÉRIÁK

Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkárának látogatása az egyetemen

Sajtótájékoztató az ITM, a GE és a DE részvételével az MIT Catalyst programjáról

John Malkovich A zenekritikus című előadása a Kölcsey Központban

Bemutatta új, amerikai játékosait, mezét és sisakját a DEAC Gladiators


SPORT

Zárt kapusak lesznek a DEAC hazai mérkőzései

A kormány határozatát betartva a DEAC három csapatának hétvégi hazai bajnokija zárt kapus lesz, a DEAC Gladiators pedig pályára sem lép, miután a hazai Amerikai Futball Szövetség döntése értelmében elmarad a hétvégére kiírt tavaszi első forduló.

Kosárlabda

Nem sok ideje volt a pihenésre a DEAC kosarasainak a szombati, Szeged elleni siker után, hiszen szerdán már Kecskeméten van fellépésük. A 18 órától kezdődő találkozón várhatóan nem lesz könnyű dolga Kovács Adrián tanítványainak, hiszen a KTE az egyik legstabilabb csapat hazai pályán a bajnokságban.

Röplabda

Vasárnap 18 órakor a MAFC-BME vendégeként lép parkettre a DEAC férfi röplabdacsapata. A fővárosiak a hatodik, a mieink az ötödik helyen állnak, és a két csapatot mindössze egy pont választja el egymástól.

Futsal

A Szekszárd együttesét látja vendégül a Debreceni Egyetem női futsalcsapata szombaton 19 órakor a DESOK-ban. A vendégek az utolsó helyen állnak az NB I-es tabellán, míg a mieink a bajnoki címért vannak harcban, így mondhatni, kötelező a győzelem.

Labdarúgás

Megkezdődik a tavaszi szezon a DEAC labdarúgócsapata számára. Az NB III Keleti csoportjában már lement egy forduló múlt hétvégén, ám a mieink szabadnaposak voltak, így idén először játszanak bajnokit. Az ellenfél a kiesés ellen menekülő FC Hatvan együttese lesz, a találkozót szombaton 14.30-tól rendezik a hatvani Népkert Sporttelepen.


RÓLUNK ÍRTÁK

A világhírű MIT egyetem nyit kutatási központot Magyarországon (Index.hu)

Európai képzési központot nyit a Debreceni Egyetemen a világ vezető mérnökképző egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT). Részletek.

Palkovics: Magyarország jelölheti ki az új egészségkutatási irányokat (Hirado.hu)

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MIT és Magyarország, a Debreceni Egyetem és a GE innovációs együttműködését ismertetve hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: azon dolgoznak, hogy ne csak gyártsák Magyarországon a high-tech dolgokat, hanem itt történjen a fejlesztésük is, ebben pedig kiemelt szerepe van a magyar felsőoktatási intézményeknek. Részletek.

A nap, amikor John Malkovich megjelent a Debreceni Egyetemen – videóval (Dehir.hu)

Megérkezett Debrecenbe John Malkovich. A kétszer is Oscar-díjra jelölt színész kedden lép színpadra a Kölcsey Központban. Részletek.

Előrelépett a Debreceni Egyetem a világranglistán (Weborvos.hu)

Ötven helyett javított a Debreceni Egyetem a londoni rangsorkészítő legfrissebb élettudományi és orvostudományi listáján. Részletek.

Új szakot indít Debrecenben a műszaki kar (Civishir.hu)

A szakot Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja jelentette be március 5-én. A képzés elvégeztével szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnöki vizsgát kapnak a hallgatók. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 10. szám | 2020. március 12.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.