DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL - XXI. ÉVF. 1. SZÁM | 2020. JANUÁR 9.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XXI. ÉVF. 1. SZÁM | 2020. JANUÁR 9.

HÍREK

Felvételi 2020 – iDE várunk!

Hazánkban az egyik legszélesebb képzési kínálattal, 197 szakkal, köztük hat új képzéssel várja a felvételizőket idén a Debreceni Egyetem. Elindult a 2020-as felvételi eljárás, a jelentkezők február 15-ig választhatnak a szeptemberben induló felsőoktatási képzések közül. Ezt követően február 20-ig kell hitelesíteni a jelentkezéseket.

Újabb okostankönyv segíti a tanulást

Második alkalommal készült olyan tankönyv az egyetemen, amely az innovatív librAR technológia alkalmazásával multimédiás eszközzé alakítható. A kiadványnak köszönhetően a szív és a verőerek betegségeinek korszerű ellátásáról mindent megtudhatnak az orvostanhallgatók.

Címlapon a GYTK kutatási eredménye

Hatékonyabbá válhat a szénhidrát alapú gyógyszerek előállítása az egyetem kutatóinak új módszere révén. A Gyógyszerésztudományi Kar szakembereinek rendkívüli jelentőségű eredményét címlapján közölte a Chemistry - A European Journal című nemzetközi tudományos folyóirat.

Dupla teltház a Diótörőn

Több mint ötezren nézték meg az oDEonZeneTheatrum karácsonyi előadását a Főnix Csarnokban. Az egyetem zenés színházának új köntösben színpadra vitt családi musicalje jótékonysági célokat is szolgált. Az előadást több mint ezer hátrányos helyzetű, illetve a klinikán kezelt beteg gyermek láthatta ingyen.

Bravúros egyetemi klarinétos siker

Huszonnégy tehetséges zenész vett részt a XV. Országos Klarinétversenyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A debreceni egyetemisták kiemelkedően szerepeltek, nem csak a szakmai zsűri, de a kötelező darab szerzőjének elismerését is kivívták kivételes teljesítményükkel.


PROGRAMAJÁNLÓ

Téli diplomaosztó ünnepségek

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának 50 végzőse a január 10-én, pénteken 10 órakor, a Gazdaságtudományi Kar 200 végzőse a 12 órakor, 100 végzőse pedig a 15 órakor a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett ünnepségen veheti át diplomáját. Az ünnepi eseményeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Új hiánypótló DExam kiadvány

A DExam felkészítő könyv Felsőfok (C1) című kiadvány elektronikus formában érhető el és egy-egy fejezetben foglalkozik a komplex nyelvvizsga négy részével: Beszédértés, Beszédkészség, Olvasáskészség és nyelvismeret és Íráskészség. A könyv számos korábbi vizsgázói teljesítmény elemzésével és értékelésével, mintamegoldások és megoldókulcsok közreadásával, valamint hasznos gyakorlati tanácsokkal segíti a vizsgára készülőket. Minden egyes vizsgarész bemutatása 4-4 DExam vizsgasorral zárul, amelyekkel kipróbálhatók mind a humán, mind a reál tematikájú feladatsorok. A nyelvtanulók egyrészt megoldhatják a Beszédértés valamint az Olvasáskészség és nyelvismeret feladatokat a https://moodle.dexam.hu/ interaktív internetes felületen, másrészt letölthetik a teljes könyvet pdf formátumban az mp3 formátumú hanganyaggal együtt. A kiadvány e-mailben megrendelhető a DExam Vizsgaközpont ügyfélszolgálatán a dexam@unideb.hu címen. További DExam kiadványokról információk a dexam.unideb.hu honlapon érhetők el.


KÉPGALÉRIÁK

A gyermekklinikára látogatott a köztársasági elnök felesége

Varga Imre szobrászművészre elmlékeztek Hatvani István szobránál

Gyermekeknek gyűjtöttek plüssmacikat a DEAC jégkorongcsapatának mérkőzésén

Kétszeres teltház a Főnix Csarnokban - nagy sikert aratott a Diótörő 2.0


SPORT

Kosárlabda

Pénteken 18:30-tól az Oroszlányi Lions együttesét látja vendégül a DEAC kosárlabdacsapata az NB I-es bajnokság 15. fordulójában. A mieink optimistán várhatják az összecsapást, hiszen előrébb állnak a tabellán, mint az ellenfél, ráadásul legutóbb bravúros győzelmet arattak Kaposváron, ami feldobta a társaságot.

Jégkorong

Két nap alatt két bajnoki mérkőzést játszik a Debreceni Egyetem jégkorongcsapata. Szerdán 18:40-től a Vasas vendégeként lépnek pályára a hajdúságiak, majd pénteken 18 órától a Hokiklub Budapest együttesét fogadják a Derék utcai jégcsarnokban.

Futsal

A Ferencváros ellen játszik rangadót a DEAC férfi futsalcsapata pénteken 20:30-as kezdettel a DESOK-ban. A debreceni együttes jelenleg az ötödik helyen áll 17 ponttal, míg az ellenfél mindössze egy pontra van lemaradva, így küzdelmes összecsapás várható.

Röplabda

A női és a férfi röplabdacsapatunk is parkettre lép vasárnap. Az NB II-ben szereplő lányok a Nyíregyházát fogadják 14 órától a DESOK-ban, míg a fiúk az Extraliga alapszakaszának első fordulójában a Pénzügyőr SE otthonában harcolnak majd a pontokért 17 órától.


RÓLUNK ÍRTÁK

Címlapon a Debreceni Egyetem kutatási eredménye (Pharmaonline.hu)

A szénhidrátalapú gyógyszerek hatékonyabb előállításához járulhat hozzá a Debreceni Egyetem kutatóinak módszere. A gyógyszerésztudományi kar szakembereinek eredményét címlapon publikálta a Chemistry - A European Journal című nemzetközi tudományos folyóirat. Részletek.

Központi szolgáltató laboratórium hálózatot alakítottak ki Szegeden és Debrecenben (Magyar Nemzet)

A Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen olyan fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot hoztak létre, amely három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli. Részletek.

Újabb okostankönyv segíti az orvostanhallgatók tanulását (Weborvos.hu)

A második olyan tankönyvet jelentette meg a Debreceni Egyetem, amely az innovatív librAR technológia alkalmazásával multimédiás eszközzé alakítható. Részletek.

A fehérjék szerepét vizsgálják hazai egyetemek kutatói (Hirado.hu)

A fehérjék daganatos elváltozások kialakulásában betöltött szerepét is vizsgálják a pécsi és a debreceni egyetem munkacsoportjai egy több mint egymilliárd forintos uniós támogatású kutatás keretében. Részletek.

2019-ben hajtották végre eddig a legtöbb szívátültetést hazánkban (Origo.hu)

A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 33, a Pécsi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 40 (köztük 4 esetben élődonorból), a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszékén 40 (köztük 3 esetben élődonorból) veseátültetés történt. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XXI. évf. 1. szám | 2020. január 9.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelõs kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.