DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.25. SZÁM | 2019. JÚNIUS 27.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 25. SZÁM | 2019. JÚNIUS 7.

HÍREK

Új kari vezetők az egyetemen

Dékáni kinevezéseket adtak át, elfogadták a 2019/2020. évi képzési programot és a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Kar beolvadásának végrehajtásáról is döntött a Szenátus június 20-án. Az új egység képzési helyként, Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven integrálódik, ahol a tervek szerint a gazdaságtudományi szakok mellett műszaki és egészségtudományi képzések is indulnak.

Agrometeorológia csúcstechnológiával

Magyarország legkomplexebb agrometeorológiai mérőhelyét alakította ki a Debreceni Egyetem AKIT, stratégiai partnereivel együttműködve. A hagyományos földi megfigyelések mellett az országban egyedülálló távérzékelési kutatások is helyet kapnak az obszervatóriumban, amely 3 mérőhely (Kismacs, Látókép és Debrecen) agrometeorológiai alap- és modellezett adatait szolgáltatja.

Fiatal gyermekgyógyászok kutatásai

Európai tudományos konferenciát rendeztek a Gyermekgyógyászati Klinikán június 20-án és 21-én. A kétnapos programon fiatal orvosok mutatták be kutatásaikat. A rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők tökéletesíthessék előadásmódjukat. A kongresszust most először tartották Debrecenben, ami klinika igazgatója szerint az intézményben zajló kutatómunka elismerése is.

Ismét megtelik az Egyetem Tér

Az intézmény idén is változatos programkínálattal szeretné megtölteni a Campus Fesztivál "Egyetem Tér" elnevezésű rendezvényhelyszínét július 17-e és 20-a között. A Tudományos Igazgatóság felhívására érkezett pályázatok alapján a szakmai bírálóbizottság június 29-ig dönt arról, hogy mely egyetemi egységek mutatkozhatnak be a rendezvényen. Több mint 30 kiállítóra számítanak.

Kiemelkedő évet zárt a DEAC

Megalakulásának 100. évfordulóját kéthetes programsorozattal ünnepli a Debreceni Egyetem Atlétikai Club. A szeptember 5-én kezdődő rendezvények része lesz egy sporttörténeti kiállítás, a teniszközpont-átadó, egy jubileumi gála, több sportviadal és egy alkotói pályázat, valamint készül egy könyv is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Diplomaosztó ünnepségek

Hétvégén folytatódnak a Debreceni Egyetem diplomaosztó ünnepségei: június 28-án, pénteken 10 órától az Egészségügyi Kar, 13 órától az Informatikai Kar, 16 órától pedig a Népegészségügyi Kar végzősei vehetik át oklevelüket. A Bölcsészettudományi Kar június 29-én, szombaton 9 és 12 órai kezdettel tartja ünnepségét, ugyanezen a napon 15 órától pedig az Általános Orvostudományi Kar rendezi diplomaosztóját a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). A rendezvényeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu-n és az UD Live Stream YouTube-csatornán élőben közvetítik.

Apák Napja az egyetemen

A Debreceni Egyetem első alkalommal szervez programokat Apák Napja alkalmából június 28-án, pénteken 14-18 óra között a Böszörményi úti campus Kazánházában (Debrecen, Böszörményi út 138.), ahol - többek között - foci kupa, sorversenyek, apa-fia játékok, kreatív foglalkozások várják a résztvevőket a rendező Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ jóvoltából.

Könyvbemutató

"Új kutatási eredményeink" címmel könyvbemutatót szervez a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete és az MTA Pedagógia Bizottság Nevelésszociológia Albizottsága július 2-án, kedden 14 órától a Főépület 7/8. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.). A program célja, hogy bemutassa a doktori közösség elmúlt időszakban elért legfontosabb tudományos eredményeit, amelyeket nemcsak itthon, hanem nemzetközi platformokon is publikáltak.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu


KÉPGALÉRIÁK

Mongol nagyköveti delegáció látogatása az egyetemen

Gyógyszertechnológiai fejlesztés a GYTK, TTK és ÁOK közreműködésével

Big Data előadás az integrált klinikai adatbázis létrehozásáról

Évzáró gálán köszöntötte sportolóit, edzőit a DEAC


RÓLUNK ÍRTÁK

Nagyon komoly beruházások indulhatnak a Debreceni Egyetemen a járműipari képzések fejlesztésére (Dehir.hu)

Bővítik a Műszaki Kar campusát, felújítják a Kémia épületet és egy járműipari kutató és oktató laboratóriumot is létrehoznak. A járműipari képzések fejlesztésére érkező állami támogatásról is szó esett a Debreceni Egyetem Szenátusának legutóbbi ülésén. Részletek.

A Kárpát-medencei oktatási együttműködést erősíti egy uniós projekt (Magyar Nemzet)

A Kárpát-medencei oktatási együttműködés erősítése a célja az Oktatási Hivatal (OH) valamint a Szent István Egyetem és a Debreceni Egyetem közös uniós projektjének – közölte Gloviczki Zoltán, az OH elnöke szombaton Egerben a 2020 novemberéig tartó EFOP-program rendezvényén. Részletek.

Debreceni Egyetem: fókuszban a fémkomplexek (Haon.hu)

A komplexkémia meghatározó ágán, a fémkomplexek előállítása és vizsgálata területén elért legújabb eredményeket mutatták be az International Symposium on Metal Complexes 2019 nemzetközi konferencián, amely a Debrecen University Symposium címet is elnyerte. Részletek.

Gyermekgyógyászok tanácskoztak Debrecenbe (Civishir.hu)

Európai tudományos konferenciát rendeztek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján június 20-án és 21-én, ahol fiatal orvosok mutatták be kutatásaikat. A rendezvény célja, hogy a résztvevők tökéletesíthessék előadásmódjukat. A fiatal szakemberek 27 angol nyelvű előadáson mutatták be a gyermekgyógyászat területén végzett, többek között kardiológiai, gasztroenterológiai, nefrológiai kutatásaik eredményeit. Veres Gábor, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, a 25-30 év közötti orvosok baráti hangulatú rendezvényen gyakorolják, hogyan kell angolul előadni, ezzel felkészülhetnek a későbbi színvonalas szakmai konferenciákra. 10 perces előadást követően 10 percig a felmerülő kérdésekre válaszolnak. Részletek.

Ismét megtelik az Egyetem Tér (Hajdupress.hu)

Hétfőig lehet jelentkezni a Campus Fesztivál Egyetem téri programjaira. A pályázatok alapján a szervezők döntenek arról, hogy mely egyetemi egységek mutatkozhatnak be a négynapos rendezvényen. Idén is több mint 30 kiállítóra számítanak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 25. szám | 2019. JÚNIUS 27.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.