DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.23. SZÁM | 2019. JÚNIUS 13.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 23. SZÁM | 2019. JÚNIUS 13.

HÍREK

Közös úton a fejlődésért

A kínai diákok számának növeléséről, oktatásról, kutatásról és gazdaságfejlesztésről kötött stratégiai megállapodást a Debreceni Egyetem és a kínai érdekeltségű Morgan Star Group. Az együttműködést Szilvássy Zoltán rektor és Steve Guo elnök írta alá szerdán. A DE első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

Pedagógusok elismerése

Első alkalommal köszöntötték a gyakorlóóvoda, a gyakorló- és partneriskolák pedagógusait az intézményben. A csütörtöki ünnepségen hatan vettek át kitüntetést példamutató tevékenységükért. Az egyetem nagy hagyománnyal rendelkezik a tanárképzés terén, gyakorlóiskolái révén jelentős szerepet tölt be a város és a megye köznevelésében is.

Az agrárminiszter Karcagon

Az új állattenyésztési törvényről, az öntözésfejlesztési elképzelésekről és Magyarország Digitális Agrárstratégiájáról is beszélt Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetében. A pénteki agrárfórumon saját őszi kalászos fajtáit is bemutatta az intézmény.

Kezdődnek a diplomaosztók

Az orvoskar június 14-i ünnepségével kezdődnek el a nyári diplomaosztók, ahol 14 kar csaknem 3500 végzőse veheti át oklevelét. Az események helyszíne - a Zeneművészeti Kar Liszt-teremben rendezett ünnepségének kivételével - a Főépület Díszudvara. A diplomaosztókat a hirek.unideb.hu-n és a UD Live Stream YouTube-csatornán élőben közvetítik.

DErbi: egyetemi együttlét negyedszer

Az intézmény több mint 5600 munkatársa és családtagjaik vettek részt az idei dolgozói napon. A június 7-ei DErbi-n többek között katonai akadálypálya, egészségügyi szűrések, sportolási lehetőségek, sőt még borkóstoló is várta a résztvevőket, de idén is a főzőverseny volt a legnépszerűbb program.


PROGRAMAJÁNLÓ

Molnár László Emlékülés

"A debreceni stroke ellátás 50 éve" címmel emlékülést tart a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika és az Általános Orvostudományi Kar június 14-én, pénteken 10:30-tól a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Auguszta előadójában (Debrecen, Móricz Zs. krt. 22.). Az előadásokat követően a résztvevők megkoszorúzzák Molnár László professzor domborművét (Neurológiai Klinika 3. szint), majd sírját a Debreceni Köztemetőben.

Bemutatkoznak a jövő kutatói

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében megvalósult kutatások eredményeiről ad számot 13 szekcióban 170 nyertes pályázó június 17-én, hétfőn 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett konferencián.

Nyílt nap a Szülészeten

Előadásokkal, "Baba-mozival" várja a látogatókat június 18-án, kedden 9 órakor kezdődő nyílt napján a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.), ahol a szülőszobát és a gyermekágyas osztályt is bemutatják az érdeklődőknek.

V. Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték

Az egyetemi színjátszás történetét bemutató kiállítás nyílik DESztori címmel a PAD Utcafesztivál keretében június 19-én, szerdán 20 órakor a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).

Kiállítás: MRE 1928-2018

A Magyar Reumatológusok Egyesületének 90 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A tárlat június 27-ig várja a látogatókat.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Forgalmirend-változás

Változik a közlekedés rendje június 15-étől, szombattól a Nagyerdei körúton, a Klinikai Központ előtti, villamosvonallal érintett területen. A csomópont átépítése miatt várhatóan egy hónapra teljes szélességében lezárják azt a szakaszt, ahol a villamos a Pallagi út felől a Nagyerdei körútra, a Klinikai Központ irányába fordul. A lezárás ideje alatt a klinikák megközelítését a Nagyerdei körút felől az Egyetem téri campuson keresztül is biztosítja a Debreceni Egyetem, a belső sorompók felnyitásával.

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg és korlátozott számban állnak rendelkezésre. A programról részletek hamarosan.

Támogatás az esélyegyenlőség jegyében

Egyszeri, 100 ezer forintos illetménykiegészítésben részesíti a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv komplex bizottsági véleményével rendelkező megváltozott munkaképességű dolgozóit a Debreceni Egyetem. A juttatásra azok a megváltozott munkaképességű dolgozók jogosultak, akik hosszabb ideje az egyetem közalkalmazottai, és 2019. január 1-től vállalták fel tartós betegségüket. Az erről szóló hivatalos igazolást a Megváltozott Munkaképességűek Szolgáltató Központjába Bodnár Istvánné rehabilitációs foglalkoztatási referenshez kell eljuttatni (bodnar.istvanne@unideb.hu, telefon 73574). Bővebb információ.

Nyelvtanfolyamok a DExam-ban

A Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja 60 órás DExam angol alapozó B2 (középfok) és komplex nyelvvizsga felkészítő tanfolyamokat hirdet B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken augusztus 15-30. között. Az alapozó és középfokú tanfolyam díja 38.000 Ft, a felsőfokú tanfolyam költsége pedig 44.000 Ft. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 5. hétfő, 16 óra. Jelentkezni lehet a dexam.hu weboldalon, valamint személyesen az Idegennyelvi Központ recepcióján (Debrecen, Komlóssy út 56.). Telefon: (52) 532-740, (52) 512-900/23031 és 23131 belső mellék; email: dexam@unideb.hu.

Rajzpályázat

"Legózik a család" elnevezéssel rajzpályázatot hirdet a Debreceni Egyetem és a LEGO Manufacturing KFT. egyetemi dolgozók gyermekei számára. Az A4-es méretű alkotásokat három kategóriában (4-6, 7-9 és 10-12 éves korosztály) várják a szervezők. A nyertesek tárgynyereményben részesülnek, emellett a résztvevők között egy LEGO gyárlátogatást is kisorsolnak. A rajzokat június 20-ig lehet eljuttatni a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjába (Debrecen, Poroszlay út 97.), vagy a Mentálhigiénés Szolgáltató Irodába (Debrecen, Böszörményi út 138., Veres Péter Kollégium). Bővebb információ. Az eredményhirdetés június 28-án lesz, az "Apák napja" program keretében.

Elérhető a DEENK tudományos videótára

Próbahozzáférés keretében június 26-ig elérhetővé válik a Journal of Visualized Experiments (JoVE) tudományos videótár a Debreceni Egyetemen. A JoVE jelenleg több mint 7000 videóval demonstrált, lektorált cikket tartalmaz. A videókban bemutatott kísérleti módszereket szöveges leírás is kíséri. A kipróbálás hozzáférhető a http://www.jove.com/ linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel a https://lib.unideb.hu/node/388 oldalon.

Informatikai Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara két, egyhetes nyári tábort rendez középiskolások és általános iskolások (elsősorban 7-11. osztályos tanulók, 12-18 éves korosztály) számára. A kezdő tábor időpontja 2019. július 22-26., a haladó tábor pedig augusztus 26-30. között lesz, 8-16 óráig. Bővebb információ emailben kérhető.

Lovastábor gyerekeknek

Nyári tábort hirdet 6-15 év közötti gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek a június 24-től augusztus 16-ig tartó turnusokban. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

DErbi: 96 bográcsban rotyogott az étel az egyetem dolgozói napján

Agrárminiszteri tájékoztató és fajtabemutató az AKIT agrárfórumán

Idén 15 éves a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa

A Zeneművészeti Kar hallgatóiból álló TanBorEn Trió nyerte a Kamara Virtózokat


RÓLUNK ÍRTÁK

Egyre népszerűbb a Debreceni Egyetem Dolgozói Napja - videóval (Debrecen TV)

Idén több mint 5600-an regisztráltak rá. Az úgynevezett DErbit már negyedik alkalommal rendezték meg a Nagyerdei Stadionnál. Az egyetem vezetése szerint a munka mellett fontos a közösségépítés is. Részletek.

Kínai céggel kötött stratégiai megállapodást a Debreceni Egyetem (ProfitLine)

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke. Részletek.

Töretlenül népszerű a Szenior Egyetem (FM90 Campus Rádió)

A gyógyszerfejlesztés folyamatáról, Hollandia és a víz különleges kapcsolatáról, valamint az időskori tanulás sajátosságairól is hallhattak a résztvevők a Szenior Egyetem II. évfolyamában. Több mint 400 regisztrált hallgatója volt a Debreceni Egyetem élethosszig tartó tanulást segítő programjának. Részletek.

A bostoni Berklee-n végzett a rektorhelyettes (Hajdú-bihari Napló)

Másfél év tanulás után, heti házi feladat készítésekkel, színjelessel teljesítette a követelményeket. Részletek.

Fiatal tehetségekkel erősödött a debreceni hokicsapat (Dehir.hu)

A Debreceni Hoki Klub öt ifjú jégkorongozója a Debreceni Egyetem felnőtt csapatával, a DEAC-cal készülhet a következő Erste Liga szezonra. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 23. szám | 2019. JÚNIUS 13.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.