DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.22. SZÁM | 2019. JÚNIUS 6.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 22. SZÁM | 2019. JÚNIUS 6.

HÍREK

Doktoravató ünnepség

Alekszej Grigorijevics Zabelin, a moszkvai University of Finance and Law (MFUA) rektora és Hans-Werner Retterath, a freiburgi Albert-Ludwig-Egyetem Európai Etnológia Intézetének oktatója az egyetem új díszdoktora. Diplomájukat a szombati ünnepségen vették át. Az eseményen 91 doktort is avattak, habilitált doktori, professor emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket adtak át.

Biztos helyen Európa élvonalában

Több területen kiváló eredménnyel szerepel az egyetem a U-Multirank rangsorán. A szervezet 96 ország több mint 1700 felsőoktatási intézményét értékelte. Pintér Ákos rektorhelyettes szerint a vizsgált szempontok alapján a DE erőssége elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban és a regionális szerepvállalásban van, miközben az oktatás színvonalát reprezentáló indikátorok magasra értékelik az intézmény teljesítményét.

Kilencven éve a növények vonzásában

A klasszikus botanikától az ökofiziológiai vizsgálatokon át a növényi hatóanyagok kutatásáig a tudományterület megannyi szegmensét lefedi oktatási és tudományos tevékenységével az idén 90 éves Növénytani Tanszék. Az évforduló alkalmából több rendezvényt is tartanak. A növények látható és rejtett szépségei címmel az Élettudományi épület galériájában nyílt kiállítás.

Választás 2019 - az egyetemen is

Közalkalmazotti Tanács-tagokat választ az intézmény június 12-én. Csaknem 9800 dolgozó dönthet arról, kik képviseljék őket az egyetem fórumain. Idén 27 jelöltre lehet voksolni 30 választási körzetben. Az ezzel kapcsolatos információk és a jelöltek bemutatkozása - az egyetemi azonosítóval történt bejelentkezés után itt érhetők el: https://unideb.hu/hu/kat-valasztas-2019

Újabb NB I-es DEAC-csapat

Megnyerte a másodosztály küzdelmeit, így egyenes ágon jutott az NB I-be a DEAC női futsalcsapata. A lányok mindhárom bajnoki pontot elhozták a Fradi otthonából, 5-3-ra győztek a csúcsrangadón, ezzel pedig NB II-es bajnoki címet és feljutást ünnepelhettek vasárnap este. Így a következő szezontól öt sportágban már hat DEAC-csapat szerepelhet a magyar élvonalban.


PROGRAMAJÁNLÓ

Pedagógusnap az egyetemen

Ünnepséget rendez pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem június 6-án, csütörtökön 17 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az eseményen díjakat, kitüntetéseket adnak át.

Dolgozói DErbi

A Debreceni Egyetem június 7-én, pénteken 10-22 óra között ismét egész napos program-kavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóit a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, ahol együtt tölthetünk egy tartalmas napot. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Értünk. Nekünk. Velünk. - Idén már negyedszer!

Agrárfórum Karcagon

"Tájékoztató Agrárfórum és Fajtabemutató" címmel rendez tanácskozást június 7-én, pénteken 10 órai kezdettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetében (Karcag, Kisújszállási út 166.).

Buzánszky Kupa

A Debreceni Egyetem közreműködésével idén is megrendezik a Kozma Mihály Futsal Kupa, és a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nagydöntőit június 12-én, szerdán 14 órai kezdettel a DEAC Egyetemi Sporttelep műfüves pályáin (Debrecen, Dóczy József u.9.).

Trio Classique hangverseny

A Nagyváradról érkező Trio Classique ad hangversenyt a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamaratermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.). A műsorban - többek között - Bach és Nino Rota műveit is hallhatja a közönség június 12-én, szerdán 17 órától. A rendezvényre a belépés díjtalan.

V. Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték

Pólik József: Szemünk fénye című művét hallhatja a közönség a DESZgráfia felolvasószínház programjában június 13-án, csütörtökön 19 órától a DESZ24-ben (Debrecen, Batthyány utca 24.).Doktor- és díszdoktoravató az egyetemen

Emlékülés és koszorúzás

"A debreceni stroke ellátás 50 éve" címmel emlékülést tart a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika és az Általános Orvostudományi Kar június 14-én, pénteken 10:30-tól a DEKK Neurológiai Klinika, Auguszta előadóban (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). Az előadásokat követően a résztvevők megkoszorúzzák Molnár professzor domborművét (Neurológiai Klinika 3. szint), majd sírját a Debreceni Köztemetőben.

Diplomaosztó ünnepség

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar végzősei vehetik át diplomájukat a június 14-én, pénteken 11 órakor kezdődő ünnepségen, a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Kiállítás: MRE 1928-2018

A Magyar Reumatológusok Egyesületének 90 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A tárlat június 27-ig várja a látogatókat.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. Jegyek a youday.hu weboldalon keresztül igényelhetők, illetve vásárolhatók. A programról részletek hamarosan.

Szavazzunk a ZK versenyzőire!

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tehetséges ütőhangszeres hallgatói TanBorEn trió néven eredményesen szerepeltek a Kamara Virtuózok adásaiban, amelynek döntőjét június 7-én, pénteken rendezik meg a Duna TV-n. A győztest a közönség választja! A nézők a Médiaklikk Plusz applikáción és a https://www.mediaklikk.hu/virtuozok/szavazas linken már leadhatják voksaikat, az adás ideje alatt pedig SMS-ben is lehet szavazni. Juttassuk közösen győzelemhez a TanBorEn triót, szurkoljunk együtt a fiataloknak!

DEENK - változik a nyitvatartás!

Június 7-én, pénteken a szokásostól eltérő nyitvatartással várják az olvasókat a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának egységei: a Böszörményi úti Campus Könyvtára és a Zeneművészeti Könyvtár zárva tart. A Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár 8-16 óráig tart nyitva. Az Élettudományi Könyvtár, a Kassai úti Campus Könyvtára, a Műszaki Könyvtár, a Pedagógiai Könyvtár és a Kórházi Könyvtár változatlan nyitvatartással várja az olvasókat. Június 10-én, hétfőn a DEENK valamennyi egysége zárva tart. Bővebb információ.

Elérhető a DEENK tudományos videótára

Próbahozzáférés keretében június 26-ig elérhetővé válik a Journal of Visualized Experiments (JoVE) tudományos videótár a Debreceni Egyetemen. A JoVE jelenleg több mint 7000 videóval demonstrált, lektorált cikket tartalmaz. A videókban bemutatott kísérleti módszereket szöveges leírás is kíséri. A kipróbálás hozzáférhető a http://www.jove.com/ . linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel a https://lib.unideb.hu/node/388 oldalon.

Rajzpályázat

"Legózik a család" elnevezéssel rajzpályázatot hirdet a Debreceni Egyetem és a LEGO Manufacturing KFT. egyetemi dolgozók gyermekei számára. Az A 4-es méretű alkotásokat három kategóriában (4-6, 7-9 és 10-12 éves korosztály) hirdetik meg a szervezők. A nyertesek tárgynyereményben részesülnek, emellett a résztvevők között egy LEGO gyárlátogatást is kisorsolnak. A rajzokat június 20-ig lehet eljuttatni a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjába (Debrecen, Poroszlay út 97.), vagy a Mentálhigiénés Szolgáltató Irodába (Debrecen, Böszörményi út 138., Veres Péter Kollégium). Bővebb információ. Az eredményhirdetés június 28-án lesz, az "Apák napja" program keretében.

Földtudományi Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2019. július 1-5. között ötödik alkalommal szervezi meg a Földtudományi nyári táborát 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára. Bővebb információ.

Informatikai Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara két, egyhetes nyári tábort rendez középiskolások és általános iskolások (elsősorban 7-11. osztályos tanulók, 12-18 éves korosztály) számára. A kezdő tábor időpontja 2019. július 22-26., a haladó tábor pedig augusztus 26-30. között lesz, 8-16 óráig. Bővebb információ.

Lovastábor gyerekeknek

Nyári tábort hirdet 6-15 év közötti gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek a június 24-től augusztus 16-ig tartó turnusokban. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

Hans-Werner Retterath díszdoktor előadása a Bölcsészettudományi Karon

Doktorandusz konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

Technikus Kibocsátó Ünnepség a Balásházy gyakorló végzőseinek

A nemzeti összetartozás napja a Kossuth gyakorló Csengő utcai épületében


SPORT

Amerikai futball

A listavezető Eger Heroes ellen játssza utolsó előtti mérkőzését a DEAC Gladiators a Powerade Divízió I-ben. A csapat szombaton 15 órától lép pályára Egerben.


RÓLUNK ÍRTÁK

Szerelmes Magyarországba a Debreceni Egyetem új díszdoktora - videóval (Debrecen TV)

Öt tudományterületen 91 most doktorált vehette át diplomáját szombaton a Debreceni Egyetemen. Az ünnepségen két díszdoktort is avattak, ezzel erősítve a felsőoktatási intézmény német és orosz kapcsolatait. Részletek.

Mobil tüdőszűrés Debrecenben (FM90 Campus Rádió)

Az ország legmodernebb és legújabb mobil szűrőegysége a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház új szűrőbusza. A 235 millió forint pályázati támogatásból kialakított speciális járműben már elkezdődtek a vizsgálatok. Részletek.

Szeretjük a mentes élelmiszereket, de még keveset tudunk róluk (Medicalonline.hu)

Tízből egy ember tudatosan választ mentes élelmiszert, csakhogy rengeteg tévhit is kapcsolódik hozzájuk - hívják fel a figyelmet a szakemberek. Prof. dr. Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem tanára, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) korábbi vezetője szerint a jövőben is a természetesnek gondolt, minél kevesebb hozzáadott vegyi anyagot tartalmazó élelmiszereket fogjuk keresni, amelyek között külön csoportot alkotnak a valószínűleg még népszerűbbé váló "mentes" termékek. Részletek.

Agrártechnikusok kaptak oklevelet Debrecenben (Haon.hu)

Öt évig tartó középiskolai képzést követően 42 diák vett át technikusi oklevelet pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma technikus kibocsátó ünnepségén. Részletek.

Megválasztották az év jégkorongozóit (M4 Sport)

A férfiaknál a csatárok között Hári Jánost (Fehérvár AV19), a kapusoknál pedig Hetényi Zoltánt (DEAC) választották a legjobbnak. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 22. szám | 2019. JÚNIUS 6.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.