DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.21. SZÁM | 2019. MÁJUS 30.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 21. SZÁM | 2019. MÁJUS 30.

HÍREK

Paks II. Akadémia az egyetemen

Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök továbbképzési szak indul szeptembertől. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá. A mérnöki alap- és mesterképzésre épülő kétféléves képzés kialakításában az egyetem oktatói is részt vettek. Az intézményben 10 hallgató tanulmányait finanszírozza a Paks II. Zrt.

A járműipar jövőjéről tanácskoztak

Az egyetem az ipari partnerekkel a kutatás-harmonizáció alapjain működik együtt, miközben a várossal is szoros a kapcsolata az iparfejlesztési elképzelések megvalósításában. Ezt a sajátos struktúrát emelte ki köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor a Debrecen Drive járműipari fórumán.

Új fejlesztések segítik a betegeket

A Klinikai Központ után az egyetemi kórház is az intézmény arculatához illeszkedő, betegbarát weboldalt kapott. Elkészítésénél figyelembe vették a klinikai honlap működésének tapasztalatait. Bemutatták az egyetem egyedülálló, UD Mediversity elnevezésű egészségügyi applikációját is.

Tudományos kitüntetéseket adtak át

Három professzor kiemelkedő munkáját ismerték el Elisher Gyula, Kettesy Aladár és Went István emlékéremmel május 27-én. Kappelmayer Jánost a diagnosztikai, Berta Andrást a műtétes klinikai, Balla Józsefet pedig a kísérletes orvostudomány területén elért eredményeiért tüntették ki. A díjazottak előadáson mutatták be kutatásaikat.

yoUDay 2019 - Indul a jegyértékesítés

Már kaphatók a belépők az egyetem országosan egyedülálló tanévnyitó stadionshow-jára, a szeptember 18-ai yoUDay-re. A jegy az egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 800 forintba kerül, minden dolgozó három további belépőt vehet kedvezményesen. A jegyek a youday.hu weboldalon igényelhetők, illetve vásárolhatók meg.


PROGRAMAJÁNLÓ

Pszichológiai Társaság Nagygyűlése

"Összetart a sokszínűség" mottóval rendezi a Magyar Pszichológiai Társaság XXVIII. Országos Tudományos Nagygyűlését a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete május 30. és június 1. között az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Amerikanisták Debrecenben

Az Angol-Amerikai Intézet ad otthont május 31. és június 1. között az Amerikanisták Magyarországi Társasága 2019-es konferenciájának, amely az amerikai identitások sokszínűségét és változását térképezi fel. A rendezvény megnyitója május 31-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Főépületének X. termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

XVI. Debreceni Doktorandusz Konferencia

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola idén is megrendezi Doktorandusz Konferenciáját május 31-én, pénteken 10 órai kezdettel a Kassai úti campuson (Debrecen, Kassai út 26.).

Technikuskibocsátó ünnepély

Ünnepélyesen búcsúztatja végzőseit a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma a május 31-én, pénteken 11 órakor kezdődő eseményen a Böszörményi úti campus Aulájában (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Anyahajó Klub

"Relaxáció, meditáció, feltöltődés" címmel Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológus vezet beszélgetést az Anyahajó Klubban május 31-én, pénteken 17 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központban (Debrecen, Poroszlay u.97.).

Doktor- és díszdoktoravató az egyetemen

Idén is megrendezi hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem június 1-én, szombaton 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában. Az eseményen 91 doktorjelölt veheti át oklevelét, emellett habilitált doktori, professor emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket is átadnak.

V. Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték

Babits Mihály: Jónás könyve című művét Mercs János adja elő a Debreceni Nyári Egyetemi Színházi Esték keretében június 1-én, szombaton 20 órai kezdettel az Egyetemi Amfiteátrumban (Debrecen, Egyetem tér 1., Ökológia épület mögött).

Nemzeti összetartozás napja

Ünnepséget rendez a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája június 4-én, kedden 10:45-től (Debrecen, Csengő u. 4.).

Pedagógusnap az egyetemen

Ünnepséget rendez pedagógusnap alkalmából a Debreceni Egyetem június 6-án, csütörtökön 17 órától a Főépület Aulájában (Debrecen, Egyetem tér 1.). Az eseményen díjakat, kitüntetéseket adnak át.

Kiállítás: MRE 1928-2018

A Magyar Reumatológusok Egyesületének 90 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.). A tárlat június 27-ig várja a látogatókat.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Dolgozói DErbi - még lehet jelentkezni!

A Debreceni Egyetem június 7-én, pénteken 10-22 óra között ismét egész napos program-kavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóit a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, ahol együtt tölthetünk egy tartalmas napot. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a regisztracio.unideb.hu oldalon, június 3-án, hétfőn 12 óráig. Értünk. Nekünk. Velünk. - Idén már negyedszer!

Elérhető a DEENK tudományos videótára

Próbahozzáférés keretében június 26-ig elérhetővé válik a Journal of Visualized Experiments (JoVE) tudományos videótár a Debreceni Egyetemen. A JoVE jelenleg több mint 7000 videóval demonstrált, lektorált cikket tartalmaz. A videókban bemutatott kísérleti módszereket szöveges leírás is kíséri. A kipróbálás hozzáférhető a http://www.jove.com/ linken. Az adatbázis közvetlenül elérhető bármely egyetemi számítógépről, illetve a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára otthoni eléréssel a https://lib.unideb.hu/node/388 oldalon.

Rajzpályázat

"Legózik a család" elnevezéssel rajzpályázatot hirdet a Debreceni Egyetem és a LEGO Manufacturing KFT. egyetemi dolgozók gyermekei számára. Az A4-es méretű alkotásokat három kategóriában (4-6, 7-9 és 10-12 éves korosztály) hirdetik meg a szervezők. A nyertesek tárgynyereményben részesülnek, emellett a résztvevők között egy LEGO gyárlátogatást is kisorsolnak. A rajzokat június 20-ig lehet eljuttatni a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjába (Debrecen, Poroszlay út 97.), vagy a Mentálhigiénés Szolgáltató Irodába (Debrecen, Böszörményi út 138., Veres Péter Kollégium). Bővebb információ. Az eredményhirdetés június 28-án lesz, az "Apák napja" program keretében.

Családi Ki mit tud?

A Dolgozói DErbi keretében családi Ki mit tud?-ot szervez június 7-én a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja. A versenyt előválogató előzi meg, amelyre a csapatok (legalább egy szülő és egy gyermek) május 31-ig jelezhetik részvételüket a demek2@unideb.hu email címen a http://www.lelkiero.unideb.hu/ oldalon található jelentkezési lap kitöltésével és a versenyszámot bemutató videó feltöltésével. Nevezési kategóriák: ének, hangszeres zene, tánc, vers- és prózamondás, színjátszás, stand up, valamint egyéb színpadi produkció. A nyertes csapatok értékes családi élménybelépőkben részesülnek.

Földtudományi Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2019. július 1-5. között ötödik alkalommal szervezi meg a Földtudományi nyári táborát 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára. Bővebb információ.

Informatikai Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara két, egyhetes nyári tábort rendez középiskolások és általános iskolások (elsősorban 7-11. osztályos tanulók, 12-18 éves korosztály) számára. A kezdő tábor időpontja 2019. július 22-26., a haladó tábor pedig augusztus 26-30. között lesz, 8-16 óráig. Bővebb információ.

Lovastábor gyerekeknek

Nyári tábort hirdet 6-15 év közötti gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek a június 24-től augusztus 16-ig tartó turnusokban. Bővebb információ.


KÉPGALÉRIÁK

A várható termésről és az árakról is szó volt a XXVI. Búzatanácskozáson

Fizioterápiás szakmai napot rendeztek a Népegészségügyi Karon

Magyarország 20 éve a NATO tagja - kiállítás nyílt a 3. emeleti kerengőn

Újraélesztési bemutató óvodásoknak a sürgősségi orvostan európai napján


SPORT

Futsal

Az NB I. hetedik helyéért csatázik az Aramis-szal a DEAC férfi futsalcsapata. A párharc első felvonása pénteken 19 órakor kezdődik a DESOK-ban. A második találkozó hétfőn 19:20-kor lesz Budaörsön. A lányok már vasárnap feltehetik az i-re a pontot, amennyiben legalább egy pontot szereznek a Ferencváros vendégeként 18 órától.

Labdarúgás

A záró forduló következik a hétvégén a labdarúgó bajnokságokban. A DEAC NB III-as csapata a kiesőhelyen álló Salgótarjánt fogadja vasárnap 17:30-tól a Dóczy utcán. A megye I-es DEAC II szombaton 11-től a Hajdúsámsonnal játszik a Böszörményi úti campuson, a DASE pedig Kabán búcsúzik a szezontól szombaton 17 órától.


RÓLUNK ÍRTÁK

Megkezdődött a 10. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás a Debreceni Egyetemen (Kormany.hu)

A rendezvényen Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára Nemzeti birtokrendezés címmel ismertette a földügy aktuális feladatait. Részletek.

Fókuszban a nők és az informatika Debrecenben (Civishir.hu)

Az informatika és az MTMI más területein dolgozó és kutató nők mutatják be tevékenységüket, vitatják meg az aktuális kérdéseket a Debreceni Egyetem Informatikai Karának konferenciáján. Az ADA 2019 - ők az informatikában című tanácskozáson a Neumann Társaság új szakosztálya is bemutatkozik. Részletek.

A NATO történetét ismerhetjük meg a Debreceni Egyetemen (Debrecen TV)

A NATO hetvenéves történetét, valamint a magyar csatlakozás óta eltelt 20 évet mutatja a Honvédelmi Minisztérium kiállítása a Debreceni Egyetemen. A tárlat a hét végéig látható a főépületben. Részletek.

Újraélesztés játékosan (Webbeteg.hu)

Óvodásoknak és középiskolásoknak tartottak interaktív újraélesztési bemutatót a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában május 27-én, a sürgősségi orvostan európai napján. A rendezvényen csaknem 120 gyereknek mutatták be az újraélesztés alapjait. Részletek.

A sportág őshazájából igazolt védőt a DEAC jégkorongcsapata (Dehir.hu)

Egy 24 éves, kanadai bekk is erősíti nyártól a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatát. Clint Filbrandt a lethbridge-i egyetemi csapatból jön. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 21. szám | 2019. MÁJUS 30.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.