DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.19. SZÁM | 2019. MÁJUS 16.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 19. SZÁM | 2019. MÁJUS 16.

HÍREK

Kétmilliárd forint kutatásra

Az inzulinrezisztenciához, a járműiparhoz és az űrkutatáshoz kapcsolódó tudományos tevékenységre költhet kétmilliárd forintot az egyetem. Az intézménynek ítélték a legtöbb támogatást a hazai egyetemek és kutatóintézetek közül az idei Tématerületi Kiválósági Programban, amelyben 26 intézmény 55 tématerülete kap összesen 14 600 millió forintot.

Világcéghez csatlakozott az egyetem

Hazánkban a DE elsőként kötött együttműködési megállapodást a világ legnagyobb egészségügyi kutatási hálózatával, a TriNetX-el. Ennek köszönhetően a magyar betegek nagyobb eséllyel juthatnak hozzá a legmodernebb kezelésekhez, és a klinikai vizsgálatok száma is növekedhet a Klinikai Központban.

Új lencsefajták - ősszel vethetők

Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új télálló fajta, a "Pinklevi" és a "Rézi" kapott állami elismerést. Az őszi lencsék magjai szeptember végén, október elején ültethetők, és a növények már a vetés évében megerősödnek.

85 éves az Egyetem tér parkja

Gyertyánsövény, tiszafák, bronzszobrok, kétlépcsős medence, szökőkút, több mint 33 ezer négyzetméteres francia mintájú park - 85 éve alkot egységet a Főépülettel a város legimpozánsabb tere. Része az egyetemi létnek, jó időben itt tanulnak, beszélgetnek a hallgatók, akik a sikeres államvizsga után meg is mártóznak a szökőkútban.

Mindenkit vár a Dolgozói DErbi!

Különleges "munkanappal" kedveskedik dolgozóinak idén is a Debreceni Egyetem. Június 7-én, pénteken egész napos kikapcsolódási lehetőségekkel várja munkatársait az intézmény a Dolgozói DErbi programjain. Az esemény ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, május 30-án éjfélig a regisztracio.unideb.hu oldalon.


PROGRAMAJÁNLÓ

FEVA kongresszus

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara május 16-17-én rendezi meg a Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók XIII. Országos Kongresszusát Nyíregyházán, a Hotel Pangeában (Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő, Blaha Lujza sétány 15.). A konferencia kiemelt témája az ápolói életpályamodell, a kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés, valamint a nemzeti ápolásügyi stratégia.

11. Angol Nyelvű Színjátszó Találkozó

Hazai és külföldi színjátszó csoportok közreműködésével rendezi meg május 16-18. között a 11. Angol Nyelvű Színjátszó Találkozót a Debreceni Egyetem és Debrecen város Önkormányzata a Csokonai Színház közreműködésével. Az előadások helyszíne a Debreceni Egyetem Főépület Stúdió 111 terem (Debrecen, Egyetem tér 1. I. emelet).

Jubileumi diplomaosztó a Műszaki Karon

Díszoklevélátadó ünnepséget tart május 17-én, péntek 10 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az eseményen 50 éve végzett egykori hallgatók vehetik át Aranydiplomájukat az U.0.0.2. előadóteremben (Debrecen, Ótemető utca 2-4.).

Tudományos konferencia

Joó Ferenc 70. születésnapja tiszteletére szervez nemzetközi tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszéke május 17-én, pénteken 10 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Floridai vendégelőadó az egyetemen

"Population dynamics and genetic rescue of the endangered Florida panther" címmel Madan K. Oli, a University of Florida professzora tart előadást a Debreceni Egyetemen a TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék vendégeként május 17-én, pénteken 11 órától az Élettudományi Központ F201 előadótermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

V. Sürgősségi Orvostani Fórum

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszéke, a DE Gyermekgyógyászati Intézete, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság, a Magyar Oxyológiai Társaság és az Országos Mentőszolgálat tart közös szakmai rendezvényt május 17-18-án a Kölcsey Központban (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.).

Családi Nap az egyetemen

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére Családi Napot, valamint Alumni közössége számára "Iciri-piciri alumni" programot szervez a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ május 18-án, szombaton 9:30-tól a Nagyerdei Kultúrparkban.

Tudományos ülés

Közös tanácskozást tart a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar és a Debreceni Akadémiai Bizottság Szerv- és Szövetátültetési Munkabizottsága május 20-án, hétfőn 13:45-től a Tudományos Konferencia Központban (Kenézy Villa, Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Tankönyvbemutató

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatóinak közreműködésével elkészült a régi tankönyveket felváltó új oktatási anyag, az Integrált növénytermesztés I-II-III. kötete, amelyeket május 21-én, kedden 10:30-kor mutatnak be a szerzők a Debreceni Egyetem MÉK Nagytanácstermében (Debrecen, Böszörményi út 138.).

Időskori aktivitás a Science Caféban

A rendszeres fizikai aktivitás és sporttevékenységek immunológiai hatásai időskorban" címmel Papp Gábor, a Sporttudományi Koordinációs Intézet laborvezető orvosa tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatában május 22-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

10. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke idén 10. alkalommal rendez Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást. A kétnapos program során prezentációk, vitaindító előadások, workshopok várják a résztvevőket május 23-24-én a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ

Doktor- és díszdoktoravató az egyetemen

Idén is megrendezi a hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepséget június 1-én, szombaton 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában a Debreceni Egyetem. Az eseményen 91 doktorjelölt veheti át oklevelét, emellett habilitált doktori, professor emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket is átadnak.


VIDEÓ

FELHÍVÁSOK

Regisztráció a Dolgozói DErbi eseményre

Ismét egész napos programkavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóikat a Debreceni Egyetem 2019. június 7-én, pénteken 10-22 óra között a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a regisztracio.unideb.hu oldalon május 30-án éjfélig. Értünk. Nekünk. Velünk. - Idén már negyedszer!

Egészségfejlesztő program

Díjmentes egészségfejlesztő programon vehetnek részt a Debreceni Egyetem munkatársai. A májusban induló program során a vállalkozó kedvű sportbarátok 1 éven keresztül, heti két alkalommal, szervezett keretek között sportolhatnak a DEAC szakértő instruktorai segítségével. A mozogni vágyók asztalitenisz, nordic walking és zumba sportágak közül választhatnak, sőt ezekre felváltva is járhatnak. A program ideje alatt állapotfelmérést is végeznek a sportolási időszakban, így a résztvevők pontosan nyomon követhetik fejlődésüket. Az egészségfejlesztő programra a 06 52/512-900/63207-es telefonszámon, vagy a mozogj@deac.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Lovastábor gyerekeknek

Nyári tábort hirdet 6-15 év közötti gyerekeknek a Debreceni Lovasakadémia. Az egyetemi dolgozók gyermekei 10% kedvezményben részesülnek a június 24-től augusztus 16-ig tartó turnusokban. Bővebb információ: Varga Mónika 30/362-7366. Plakát, bővebb információ


KÉPGALÉRIÁK

Sárgulás - a Böszörményi úti campus végzős hallgatóinak felvonulása

Együttműködési megállapodás a lengyel Toruń Nicolaus Copernicus Egyetemével

Urológiai műtétek 3D-ben a Debreceni Endourológiai Napok Mesterképzésén

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatójának előadása a GTK-n


SPORT

Futsal

Újabb fontos bajnoki vár a DEAC férfi futsalcsapatára. A fekete-fehér együttes a Dunaferrt fogadja pénteken 18:30-tól a DESOK-ban, az A-csoport rangadóján. Az NB II-es női együttes hétfőn 18:30-tól a PAFC vendége lesz, a felsőházi találkozót Esztergomban rendezik.

Labdarúgás

Folytatná jó sorozatát a DEAC NB III-as labdarúgócsapata. Sáfár László tanítványai vasárnap 14 órától a Tállya KSE együttesét fogadják a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban. A megyei első osztályban DEAC II. - Nyíradony meccset rendeznek szombaton 17 órától a Böszörményi úti campuson, a DASE pedig a DVSC II-t fogadja vasárnap 14 órától ugyanott.

Kézilabda

Utolsó bajnokiját játssza szombaton a DEAC NB I/B-től búcsúzó férfi kézilabdacsapata. Bíróék Törökszentmiklóson zárják a 2018/2019-es küzdelmeket 18 órától.


RÓLUNK ÍRTÁK

Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem (Magyar Nemzet)

Kétmilliárd forintot nyert kutatásokra a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) idei témakerületi kiválósági programjának keretében - közölte csütörtökön az MTI-vel a felsőoktatási intézmény sajtóirodája. Részletek.

Atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől (Hirado.hu)

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen. Az első együttműködési megállapodást a PTE-vel írták alá, a képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz. Részletek.

A magyar-lengyel barátság egyetemi szintre lépett (Civishir.hu)

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a lengyel város, Toruń egyeteme, a Nicolaus Copernicus University. A közös munkáról szóló szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írta alá a két kar dékánja az intézmény Karácsony Sándor termében. Részletek.

Magyar siker! Őszi lencsefajtákat nemesítettek Debrecenben, Európában először (Agroinform.hu)

Európában elsőként nemesített és regisztrált őszi lencsefajtákat a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Két új télálló fajta, a "Pinklevi" és a "Rézi" kapott állami elismerést. Részletek.

Csodaszerek és gyógyszerek az internetről: tisztázzuk a tévhiteket! (Hajdú-bihari Napló)

A felnőttek körében igyekszik a betegségekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos tévhiteket eloszlatni a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság több mintaelőadása; az idei az antibiotikumokra koncentrál, és szeptemberben mutatták be (a gyógyszerészek világnapjához kapcsolódóan), a szakemberek elérhetik az interneten - közölte érdeklődésünkre dr. Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatási dékánhelyettese, a társaság továbbképzési titkára és a program koordinátora. Részletek.


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 19. szám | 2019. MÁJUS 16.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda.